Patru tineri din Sfântu Gheorghe, cu vârste de 16 și 17 ani, sunt cercetați de Poliție pentru vandalizarea statuii lui Mihai Viteazul cu ocazia aniversării a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Doi dintre adolescenți au scris “TRIANON 1920” pe soclul statuii și au desenat un steag al Ungariei, iar ceilalți doi au ținut de șase.
Vandalizarea grupului statuar s-a petrecut în noaptea de 4 spre 5 iunie, adică exact când s-au împlinit 101 ani de la semnarea tratatului prin care, printre altele, se consfințea trecerea Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar la Regatul României.
IJP Covasna a emis un comunicat: “În urma unor activităţi investigative, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe – Biroul de Investigaţii Criminale au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, bănuiţi de faptul că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, s-ar fi deplasat la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, iar doi dintre aceştia ar fi vopsit şi inscripţionat părţi ale grupului statuar, dislocând, totodată, mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului, timp în care ceilalţi doi ar fi asigurat locul faptei, pentru a nu fi surprinşi. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere“.
În ziua precedentă, pe 4 iunie, aproape 200 de persoane din Asociația “Calea Neamului” sărbătoriseră în Piața Mihai Viteazul, din Sfântu Gheorghe, semnarea tratatului. Înaintea acestora, tot în ziua respectivă și în aceeași piață, avusese loc o ceremonia contrară, organizată de Consiliul Național Secuiesc, cei circa 200 de participanți comemorând “dictatul” de la Trianon.
După Primul Război Mondial, la Conferința de Pace de la Paris, fostul Imperiu Austro-Ungar a fost dizolvat, în locul său apărând mai multe state. Din partea de imperiu controlată de Ungaria, teritoriile locuite majoritar de români (Transilvania) au revenit României, cele locuite de croați și sloveni au intrat în nou-formata Iugoslavie, iar cele locuite de slovaci au intrat în Cehoslovacia. Maghiarii și-au văzut pierdute toate teritoriile pe care le controlau de sute de ani, rămânând doar cu suprafața unde erau ei majoritari – actuala Ungarie.
De atunci, țările care s-au eliberat de sub ocupație sărbătoresc Trianonul, iar maghiarii îl comemorează.
În ultimii ani, regimul Viktor Orban a investit masiv în zonele locuite de maghiari din jurul Ungariei și a reînviat retorica revanșardă și revizionistă. Comunitățile de maghiari din țările limitrofe sunt țintite de o propagandă agresivă de la Budapesta. Anul trecut, însuși Viktor Orban a postat pe Facebook harta Ungariei Mari, care includea și Transilvania.