Patronatele din turism implementează primul standard recunoscut internațional pentru certificarea măsurilor anti-pandemie în unitățile HoReCa din România

1
1605
Mohammad Murad

Încă din luna aprilie, Comitetul Director al Federației Patronale din Turismul Românesc (președinte – Mohammad Murad; prim vicepreședinte executiv – Dragoș Răducan; vicepreședinte – Nicolae Istrate) a analizat solicitările și propunerile membrilor săi, cu privire la efectele și consecințele pe care ramura de activitate economică a turismului le poate avea, în urma declanșării pandemiei Covid-19.

În urma analizei, au fost trase câteva concluzii.

  1. Cu certitudine, industria turistică va fi una dintre cele mai afectate ramuri, cu o prăbușire rapidă a veniturilor obținute din activitatea de bază.

2. Relansarea activității turistice va fi dificilă și pe o durată lungă de timp, până cel puțin la sfârșitul anului 2021.

3. Măsurile directe ale Guvernului pentru industria hotelieră, cu excepția șomajului tehnic, vor fi implementate pentru un timp relativ lung, iar accesarea facilităților de către agenții economici va fi probabil destul de restrictivă și relativ greu accesibilă.

4. Un eventual tratament eficient împotriva virusului SARS-CoV-2 nu poate să apară mai devreme de sfârșitul anului 2020.

5. Un vaccin eficient nu poate fi realizat înainte de primăvara anului 2021.

Certificarea internațională a măsurilor sanitare anti-pandemie va duce la câștigarea încrederii turiștilor și a personalului

Pornind de la aceste premise, s-a stabilit că un factor determinant în relansarea optimă a turismului va fi câștigarea încrederii turiștilor și, în același timp, a propriilor salariați, în măsurile dispuse pentru stoparea răspândirii virusului.

Comitetul Director al FPTR a stabilit încheierea unui protocol cu Societatea Română pentru Asigurarea Calității (SRAC), liderul pieței de certificare și evaluare a conformității din România de peste 25 de ani și unul dintre organismele importante din Europa Centrala și de Est, în vederea implementării unui standard recunoscut internațional. Acesta va certifica măsurile impuse de legislația românească actuală și de recomandarile organismelor internaționale specializate în domeniu.

Această certificare independentă, “Hello Hygiene”, recunoscută internațional sub licența IQNet (The International Certification Network), cea mai mare rețea internațională, formată din cele mai importante organisme naționale de certificare, va da o siguranță deplină turiștilor și angajaților, prin faptul că în unitatea respectivă s-au impus toate măsurile necesare combaterii răspândirii noului coronavirus.

De asemenea, pentru agenții economici se vor reduce riscurile în ceea ce privește responsabilitatea juridică.

FPTR solicită Guvernului sprijin pentru finanțarea măsurilor anti-Covid din turism, prin “grant”-uri speciale în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică

Fiind cea mai afectată ramură de activitate din economia națională, agenții economici din turism fac eforturi foarte mari pentru a diminua impactul economic provocat de pandemie.

Pentru a putea aplica normele protocolului, Comitetul Director al FPTR s-a adresat Guvernului României, solicitând ca în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică (PNIRE) să se dispună decontarea nerambursabilă, printr-un “grant” special constituit, a contravalorii măsurilor întreprinse cu privire la siguranța sanitară, pentru câștigarea și menținerea încrederii turiștilor și a angajaților.

În acest sens, FPTR propune să se deconteze după un altgoritm care să fie avizat de Direcția Generală pentru Turism, din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA):
– 375-400 de euro/spațiu de cazare de 4-5 stele sau margarete;
– 275-300 de euro/spațiu de cazare de 2-3 stele sau margarete;
– 200 de euro/spațiu de cazare de 1 stea sau margaretă;
– pentru structurile de alimentație publică independente clasificate, în funcție de numărul de locuri din certificatele de clasificare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here