„Paştele vostru de patrihoţi!” România, cu ochii pe Dăncilă: dă sau nu OUG anti-Europa? Manifestanţii ocupă Piaţa Victoriei

0
859

Guvernul Dăncilă ar putea să adopte în şedinţa de azi celebra ORDONANŢĂ NUCLEARĂ, care îl scapă le Liviu Dragnea de puşcărie şi scoate practic România în afara Europei occidentale.

Presiunea e imensă. Deja partenerii occidentali ai României au transmis un mesaj extrem de dur: opriţi atacul la statul de drept! Cu toate acestea, pare că Dăncilă e complet surdă şi că e în stare să adopte orice vrea ea chiar dacă o decizie de acest gen ar fi Apocalipsa însăşi.

„Paştele vostru de patrihoţi!”

Acesta este motivul pentru care Piaţa Victoriei a fost ocupată deja de manifestanţi. Citiţi mai jos mesajul lor.

PERICOL IMINENT DE ADOPTARE A UNEI ORDONANȚE DE URGENȚĂ PENTRU MODIFICAREA CODURILOR PENALE! IEȘIM ÎN STRADĂ!

La ora 16.00 vom fi în fața Guvernului pentru a transmite un semnal clar Prim-ministrului României că o eventuală adoptare a unei ordonanțe nu va rămâne nesancționată și că vom protesta până la căderea Guvernului. Vino și tu, e în pericol România și parcursul ei democratic european!

Toate informațiile publice și pe surse indică în mod credibil că Guvernul Dăncilă pregătește adoptarea astăzi, în ședința de Guvern de la ora 16.00, a unei ordonanțe de urgență de modificare a codurilor penale în sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescripție sau extinderea termenului pentru recursul în anulare. Modificările pregătite servesc politicienilor inculpați, trimiși în judecată sau condamnați pentru a scăpa de răspundere penală. O astfel de modificare este fatală pentru statul de drept în România și va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformând România în paria Europei. Consecințele pentru români și România sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunăstării românilor, slăbirea poziției României în UE și NATO, îndepărtarea de valorile democratice europene și virarea către spațiul estic al autocrației, sărăciei și abuzului de putere.

Ne vedem în Piața Victoriei!

Un grup de 12 țări occidentale, membre ale Uniunii Europene ori parteneri strategici ai României sau ai UE, a emis un comunicat de o duritate extremă.

Este un adevărat rechizitoriu la adresa grupului infracțional care a capturat România și încearcă să-și curețe palmaresul infracțional prin ordonanțe de urgență.

Comunicatul celor 12 țări

„În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite ale Americii și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului, care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile, care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar.

Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării.

Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială.

Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here