Europa, ultimul avertisment: nu daţi OUG pentru corupţi! Nu distrugeţi justiţia! Aşteptăm fapte! Reacţie dură a lui Frans Timmermans faţă de planurile PSD-ALDE pentru salvarea penalilor

1
563

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut astăzi declarații devastatoare la adresa Guvernului PSD-ALDE. Olandezul s-a referit la discuția de azi-dimineață, din Colegiul comisarilor, privind situația statului de drept din România.

Timmermans a transmis din nou Guvernului Dăncilă un mesaj foarte dur: opriţi atacul la justiţie şi la statul de drept! Nu daţi ordonanţe pentru demnitari, care destabilizează sistemul de justiţie!

Declaraţiile lui Frans Timmermans

  • „Independența justiției este fundamentală pentru Uniunea Europeană.”
  • „În ce privește statul de drept din România, am updatat Colegiul. România trebuie să pună din nou procesul de reformă în mișcare.”
  • „S-ar putea ca foarte curând să se ia decizii (în România – n.red.) care ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate a demnitarilor de rang înalt. Atunci, Comisia Europeană ar urma să reacționeze imediat, în termeni de zile, ca să se înțeleagă foarte clar care este poziția noastră. Nu este timp de pierdut.”
  • „Am avertizat împotriva oricărei acțiuni a guvernului care ar garanta impunitate demnitarilor de rang înalt” (n.r. – aluzie la Dragnea şi Tăriceanu).
  • „Am avut mai multe dicuții cu premierul, avem discuții la nivel de experți. Avem nevoie de rezultate imediate. Am fost clar: discuțiile de dragul discuțiilor nu sunt suficiente. Am discutat despre proiectele de OUG și secția specială pentru magistrați.”
  • „Din păcate, nu am putut constata că România e back on track. Comisia Europeană va trebui să acționeze cu mijloacele pe care le are la îndemână.”

„Doamna Kovesi e o juristă de mare calitate”

  • „Comisia a fost cât se poate de clară: d-na Kovesi este candidatul preferat de Parlamentul European. Am avut ocazia să lucrez cu d-na Kovesi mai mulți ani. E o juristă de mare calitate, o admir pentru curajul său. Este important ca ea să poata fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române.”
  • „Nu putem să luăm măsuri împotriva unor ordonanțe de urgență care nu au fost adoptate. În ultimele 10 zile, Comisia Europeană a făcut tot ce a putut pentru a convinge Guvernul României să nu meargă în această direcție. Am avut numeroase discuții cu autoritățile române. Dacă vor insista, Comisia Europeană va reacționa imediat.”
  • „În România, pe baza MCV se înregistraseră succese importante tocmai în domeniul combaterii corupției la nivel înalt. Aderarea României și a Bulgariei a avut loc în 2007. Suntem în 2019 și încă nu s-au rezolvat toate problemele care trebuiau rezolvate înainte de aderare. Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat trebuiau să fie reale înainte de aderarea la UE. Eu am susținut cu tărie aderarea României și a Bulgariei, dar prezumția că MCV va duce la rezolvarea rapidă a unor probleme a fost cam optimistă. Președintele Jean-Claude Juncker a spus că mecanismul MCV se poate ridica înainte de finalul mandatului acestei Comisiii, probabil că va fi foarte dificil.”

Nu a vorbit „de dragul vorbei” cu Dăncilă

„Am avut mai multe întâlniri şi convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am început mecanismele tehnice pe MCV. Am zis că a vorbi de dragul vorbei nu e suficient, că avem nevoie de măsuri concrete şi trebuie să apare cât mai curând. MCV cere transpunerea directivei PIF, directiva privind prezumţia de nevinovăţie, confiscarea extinsă a averilor şi Secţia de anchetare a magistraţilor. Din păcate, nu am putut trage concluzia că România se află din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia Europeană trebuie să facă ceva concret”, a mai spus Frans Timmermans.

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.