vineri, aprilie 12, 2024
AcasăNews„Pas cu pas“: după 9 ani de „România Educată“ cu Iohannis, avem...

„Pas cu pas“: după 9 ani de „România Educată“ cu Iohannis, avem profesori batjocoriți de elevi și prima grevă în învățământ după 18 ani. Analiza lui Daniel Funeriu

-

După 9 ani de când Klaus Iohannis le-a cerut prima oară voturile oamenilor propunându-le proiectul de țară „România Educată“, azi avem două rezultate concrete, prima grevă generală în învățământ după 18 ani și profesori cu briceagul la gât în clasă, rezumă situația Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației. Autorul singurei reforme benefice de după revoluție, introducerea sistemului de supraveghere video la examenul de Bacalaureat (întâmpinată cu o ostilitate extremă de sistem, televiziunile oligarhilor și mulți părinți), spune că greva începută luni de profesori este doar consecința politicii duse în acești ani cu Iohannis la cârmă.

Actualul șef al statului, Klaus Iohannis, a pus personal miniștrii Educației în funcție începând din toamna lui 2019 – adică se poate spune că în ultimii aproape 4 ani ce s-a petrecut în învățământ a fost răspunderea sa directă. Rezultatul este un fiasco monstruos, iar legea educației adoptată luni pe repede-înainte de Senat (camera decizională) este o colecție de cadouri făcute baronilor din învățământ – rectorii care primesc putere și mai mare –, erori grave în alcătuirea programei școlare și multe alte gafe. USR și Forța Dreptei au anunțat deja că vor ataca legea la Curtea Constituțională, reproșând că încalcă principiul egalității în drepturi, dreptul la învățătură, dreptul la viață privată și dreptul la proprietate publică.

Mărirea salariilor pentru profesori „nu e greu de făcut când avem miliarde de euro care vin dinspre Europa, avem creştere economică. Dar avem o mare problemă de prioritizare, oamenii care conduc țara îşi prioritizează interesul personal“

Invitat la emisiunea „Proiect de Țară: România“, de la Prima News, Daniel Funeriu a spus, conform News.ro, că „preşedintele Iohannis ne-a promis România Educată acum 9 ani şi vedem astăzi două rezultate. Profesori cu briceagul la beregată în sălile de clasă şi prima grevă generală în ultimii 18 ani, aceasta este imaginea României educate marca Iohannis. Aceasta este unica cheie politică în care putem citi situaţia“.

Problema salariilor decente pentru profesori n-ar fi deloc o provocare, în mod normal, dar cei care conduc azi România își urmăresc doar interesele personale, concluzionează Funeriu. E vorba de ticăloșie dinspre PSD și multă prostie dinspre PNL, ceea ce va duce implacabil la creșterea extremiștilor AUR. Aducerea salariilor la un nivel decent „nu e greu de făcut când avem miliarde de euro care vin dinspre Europa, avem creştere economică. Dar avem o mare problemă de prioritizare, oamenii ăştia îşi prioritizează interesul personal, când ai o oarecare ticăloşie a PSD pusă împreună la guvernare cu prostia PNL-ului rezultatul va fi o creştere exponenţială a acestei zone auriste groaznice care stă ca o umbră gri asupra României“, afirmă fostul ministru al Educației. „Astăzi vedem că un Guvern cu 70% majoritate în Parlament, care nu are nicio situație politică, economică grea, dimpotrivă, este o situație economică bună și care este incapabil să oprească greva profesorilor“.

- Advertisement -

El a explicat că actuala grevă „este rezultatul unor ani în care educația a fost condusă de oameni fără prestigiu și a unor măsuri economice în defavoarea profesorilor“. Funeriu a adăugat: „Această grevă este o grevă legitimă pentru că este vorba de salarii, este vorba despre legea care a trecut prin Parlament, dar mai este un lucru. (…) Aici este vorba că mediul în care lucrează profesorii astăzi este un mediu mult mai toxic decât cel în care lucrau profesorii în 2010. Astăzi, din cauză că educaţia nu a fost condusă de cei cu greutatea intelectuală pentru a conduce, şcoala este condusă de copilul-rege şi de părinţii care revendică ce nu au a revendica iar profesorii nu mai au instrumente pentru a-şi face datoria“.

Ar fi suficient ca Guvernul PSD-PNL să aloce o treime din cât dă la pensiile speciale pentru a crește salariile profesorilor la un nivel comparabil cu cel din țările OECD, dar „când România e condusă la nivel de premier de un pensionar special, sigur că prioritate au pensiile speciale şi nu salariile profesorilor“

România ar trebui să aloce cam 8 miliarde de lei în plus față de bugetul actual pentru a ajunge la media salarială a profesorilor din țările dezvoltate grupate în OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), din care vrem să facem și noi parte, explică Funeriu. N-ar însemna această sumă decât o treime din cât pompează regimul PSD-PNL în pensionarii speciali, dar reforma nu se poate face atât timp cât însuși premierul e un astfel de privilegiat al sistemului. „Astăzi, masa salarială a profesorilor este cam de 22 miliarde lei, media în ţările OECD, ţările bogate, salariile ar fi în jur de 23.000 de euro pe an. Pentru a ajunge la media OECD, România ar trebui să aloce un miliard de euro în plus profesorilor în masă salarială, ceea ce ar însemna cam o treime din bugetul pensiilor speciale. Dar atunci când România e condusă la nivel de premier de un pensionar special, sigur că prioritate au pensiile speciale şi nu salariile profesorilor, a adăugat fostul ministru al Educației.

Funeriu a relatat că în urmă cu câteva zile i-a trimis un mesaj pe telefon premierului Nicolae Ciucă, dorind să-l ajute în fața crizei care se prefigura. Șeful PNL și al Guvernului n-a dat niciun semn de viață: „L-am rugat să mă sune pentru că simțeam ce se întâmplă, eram îngrijorat când am văzut că presiunea e de la bază. Nu m-a sunat“.

- Advertisement -

Referindu-se la legea educației votată luni în Senat și care merge acum la promulgare tocmai la Iohannis, care a supervizat-o, Funeriu spune că e un dezastru absolut și că „trebuie oferită o perspectivă, una profesională, pentru că astăzi, prin ce s-a legiferat, ajungem în situaţia în care profesorul nu mai are niciun drept la clasă şi a rămas fără niun instrument. Au legiferat dictatura mediocrităţii în şcoala românească, dictatura perifericului. Profesorii de astăzi nu mai au instrumentele pentru a preda elementele fundamentale“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Așa arată iresponsabilitatea criminală: după ce a falimentat România, Ciolacu anunță că nu mai vrea premier până nu se face reforma pensiilor speciale și nu se încheie greva profesorilor

Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Epilogul manipulării Bâstroe: adâncimea canalului e perfect regulamentară, de 6-7 metri, arată măsurătorile oficiale făcute de români. Demisia, Grindeanu!

INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

* Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Cu riscul de a fi înjurat: PENTRU CE să se mărească salariile la profesori? Fiindcă scot analfabeți pe bandă rulantă? Fiindcă 50% din copii nu sunt în stare să ÎNȚELEAGĂ un text CITIT, darămite să mai și conceapă unul? Fiindcă lucrează 4 ORE PE ZI? Fiindcă își umplu buzunarele din meditații? Hai să fim serioși! Sau condiționăm salariile de PERFORMANȚE, așa cum se face peste tot în lume, sau continuăm să îndesăm bani cu ghiotura în niște imbecili patentați! Iar copiii noștri (cu extrem de puțin excepții) vor continua să fie de râsul Europei!
    Avem un an școlar printre cele mai scurte din Europa, ne-am trezit să scoatem materii elementare din școală, iar ăștia vor salarii mai mari? Pentru ce? Pentru că ne îndobitocesc copiii? Plimbați ursul (pe ăla de la Cotroceni), domnilor „profesori”!

  2. Magistrații, politistii și armata apară Nomenklatura de „golani” și „huligani” deci merită tratament special !
    Profesorii din contra, bagă idei în capul tinerilor ! Nu primesc nimic ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -