„Grupuri neidentificate de eliberatori ajută la înființarea unor republici suverane pe teritoriul Rusiei“. Blestemul „omuleților verzi“: Rusia pățește ce-a făcut în Donbass și Crimeea în 2014

2
2059
Declarația făcută de rebelii ruși înainte să treacă granița dinspre Ucraina și să ocupe o porțiune din teritoriul regiunii Belgorod

Apariția unor grupuri de așa-ziși luptători din „Legiunea Eliberatorilor Rusiei“ în regiunea Belgorod, de la granița Rusiei cu Ucraina, este doar o incredibilă ironie a sorții care-i servește lui Putin exact aceeași rețetă folosită de el în 2014 pentru a invada țara vecină: „omuleții verzi“. Trupe reclamând că luptă pentru eliberarea de sub tirania regimului de la Moscova au ocupat o parte din regiunea Belgorod, iar ucrainenii nu scapă ocazia să spună că „grupuri neidentificate de eliberatori se pregătesc să ajute la înființarea unor republici suverane pe teritoriul Rusiei“.

În februarie-martie 2014, după Revoluția Demnității de la Kiev, în care regimul-marionetă al lui Putin a fost înlăturat din Ucraina, Rusia a trimis în Crimeea (mai întâi) și Donbass (ulterior) trupe fără însemne distinctive, care au ocupat aceste regiuni. Regimul de la Moscova a negat implicarea, pretinzând că nu știe de unde vin și cine sunt militarii care au invadat Crimeea și Donbass, instaurând acolo conduceri pro-rusești. În urma acestei mascarade, în Crimeea s-a organizat un simulacru de referendum care a cerut anexarea la Rusia. În Donbass au apărut așa-zise „miliții“ locale conduse de fapt de ofițeri FSB, între care și colonelul Igor Girkin (azi un cunoscut blogger militar pro-rus), alias Strelkov.

Rusia a încercat în acea primăvară a anului 2014 să anexeze toată partea de est a Ucrainei, dar agenții FSB infiltrați în Harkov, Dnepropetrovsk, Zaporojie, Odessa, Mariupol, Melitopol și alte localități n-au avut niciun suport din partea populației locale, astfel că tentativa a eșuat.

Pretextând că e Rusia nu face decât să răspundă cererii de ajutor a localnicilor împotriva regimului opresiv de la Kiev, Putin a validat atunci anexarea Crimeei și a susținut neoficial, cu trupe și echipamente militare, secesiunea regiunilor estice Donețk și Lugansk de Ucraina.

Acum, la 9 ani distanță, sunt indicii că Ucraina folosește exact aceeași rețetă împotriva Rusiei. Voluntarii ruși care au luptat până acum în rândurile trupelor ucrainene au traversat granița spre Belgorod, în nord, învingând cu ușurință polițiștii și cei câțiva militari guvernamentali din zonă. Acest lucru se întâmplă pentru că toate forțele combatante ale Rusiei se află în acest moment în regiunile ocupate din sudul și estul Ucrainei.

Bloggerul militar ucrainean care postează sub pseudonimul Tatarigami, acum ofițer în rezervă, n-a scăpat ocazia să explice situația exact în termenii folosiți acum 9 ani de propaganda rusească: „Oh, nu! Rusia duce un război împotriva propriei populații care nu vrea să trăiască sub junta militară de la Moscova! Trebuie să organizăm un referendum cât mai curând posibil și să păstrăm dreptul Bilhoridului și al Brianskului la autodeterminare! Spuneți nu războiului, opriți junta de la Moscova!“.

Ceva mai târziu, același blogger cu conexiuni în rândurile militarilor activi din armata ucraineană a publicat un filmuleț în care se vede cum, la adăpostul întunericului, o coloană de vehicule militare pare să se îndrepte spre granița cu Rusia dinspre Belgorod. Tatarigami scrie: „Un mic teaser din interior: un grup nedezvăluit de eliberatori se pregătește să ajute la înființarea unor republici emergente și suverane pe fostul teritoriu al Rusiei“.

Vom mai vedea multe astfel de acțiuni, precum și numeroase explozii la centre de comandă și control, cazarme și depozite de muniții ori carburanți, avertizează generalul american în retragere Mark Hertling, asta deoarece Ucraina își pregătește acum ofensiva. Aceasta este prima fază a acțiunii la sol cu trupe, mai explică înaltul ofițer care, în 2011-2012, a fost comandantul armatei SUA în Europa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Așa arată iresponsabilitatea criminală: după ce a falimentat România, Ciolacu anunță că nu mai vrea premier până nu se face reforma pensiilor speciale și nu se încheie greva profesorilor

Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

17 monitoare TV curbate ultraperformante, speciale pentru jocuri video, și 19 laptopuri de top – ultimele cumpărături ale ministerului lui Burduja. În total, 300.000 de lei + TVA

„Austeritatea” lui Ciolacu/Ciucă a început cu 60 de mașini cumpărate fără licitație de Budăi la Ministerul Muncii. Ghinea: „Trăim în Ferma Animalelor, unde porcii conduc”

Neamul bugetarilor PSD fericiți. Toată familia Daea lucrează la stat: nevasta, fiica, ginerele și nora sunt angajați la Ministerul Agriculturii, APIA și alte instituții subordonate

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Epilogul manipulării Bâstroe: adâncimea canalului e perfect regulamentară, de 6-7 metri, arată măsurătorile oficiale făcute de români. Demisia, Grindeanu!

INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

* Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

2 COMENTARII

  1. Doamne, noi ce sa mai înțelegem. Da, Rusia merita sa i se întâmple asta. Dar va putea Ucraina elibera propriul teritoriu, dacă se face haos în Rusia? Ideea pare foarte îndrăzneață. Dacă ar putea înțelege rusii cât de ticălos au fost manipulați!

  2. Părerea mea este că scopul nu este haosul în Rusia. Ucraina nu are forța pentru a profita de așa ceva.

    Ceea ce pare să se întîmple este că forțe (pro-)ucariniene contribuie la subminarea capaicitîții miltare ruse prin atacarea de ținte specifice, cu valoare militară mare: contre de comandă, depozite de armament, muniții, carburanți etc., noduri logistice. În acest moment, din considerente de aranjamente internațională, frontiera de stat ruso-ucrainiană este zona de cntact cea mai

    Desfășurarea acestor atacuri sub steagul luptei de eliberare a rușilor (indiferent dacă lupta este autentică sau nu), cu „omuleți verzi,” are ca scop pe de o parte inducerea de confuzie și de impredictibilitate cu privire la țintele imediate ale acțiunilor întreprinse și, pe de alta, demoralizarea militarilor ruși și a populației civile (partea larg majoritară, care nu dorește prăbușirea puterii de la Kremlin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.