Orban denunță planul Dragnea-Tăriceanu de a jefui cele mai profitabile companii românești, pe model malayezian

3
5699

Președintele PNL, Ludovic Orban, denunță o megaescrocherie pusă la cale de liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Pericolul unui jaf de proporții apocaliptice este semnalat și de agenția Reuters, care descrie și precedentul malayezian.

Ideea acestui „tun” pare să-i fi fost livrată lui Dragnea de americanul Elliott Broidy, cel care a făcut ravagii și în Malayezia, înainte de a-l invita pe liderul PSD, în ianuarie 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump.

Episodul 1

Orlando iese cu proiectul de ordonanță de urgență

Vineri seara, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), condus de Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat lansarea unui controversat proiect de Hotărâre de Guvern (HG), dedicat viitorului Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Proiectul a fost pus în dezbatere publică.

Fondul Suveran este conceput ca o societate pe acțiuni deținută inițial de Guvernul României, care va reuni acțiunile statului la cele mai mari 28 de companii publice sau cu capital parțial public.

Teoretic, Fondul suveran va fi instrumentul prin care statul român va investi în domenii diverse, devenind un jucător important în competiția de piață. Practic, va fi pârghia pe care Dragnea și-o construiește pentru un jaf de proporții înfiorătoare.

Proiectul de HG prevede că Fondul Suveran va putea privatiza companiile pe care le deține fără să respecte legislația internă, care cere un grad ridicat de transparență în cazul privatizărilor.

Conform proiectului, capitalul social inițial al Fondului este în valoare totală de 19,1 miliarde lei (circa 4 miliarde de euro).

Din Fondul Suveran ar urma să facă parte cele mai profitabile companii de stat din economia românească, unele cu statut privilegiat de monopol. Printre ele: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Loteria Română, Portul Constanța, Conpet, Cuprumin, Unifarm și Antibiotice SA.

Acestora li se vor adăuga pachetele minoritare de acțiuni deținute de stat la Petrom, Telekom, Engie, Eon (provenind de la privatizarea unor foste companii de stat).

Episodul 2

Orban: „Guvernele PSD-ALDE acționează parcă după un plan elaborat de inamici ai României, cu scopul de a pune pe butuci economia României”

Deși e weekend, președintele PNL, Ludovic Orban, lansează un apel public la blocarea inițiativei PSD-ALDE, avertizând că Fondul Suveran este „o megaescrocherie prin care Liviu Dragnea vrea să preia controlul politic asupra celor mai importante și profitabile companii românești cu capital majoritar de stat, pentru a hrăni clientela PSD-ALDE”.

Ludovic Orban

Mesajul postat de Orban pe Facebook arată disperarea în fața unei crime economice cu efecte incalculabile.

„Așa-zisul Fond Suveran este de fapt o megaescrocherie prin care se urmăresc mai multe obiective:

 • punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante și profitabile companii românești cu capital majoritar de stat;
 • obținerea de bani sub formă de împrumut, girand cu acțiunile companiilor;
 • folosirea acestor bani pentru niște investiții decise politic;
 • scoaterea de sub legislația europeană din domeniul achizițiilor a tuturor contractelor care se vor încheia, pentru a hrăni clientela politico-economică a PSD- ALDE cu bani publici fără niciun control din partea instituțiilor statului;
 • preluarea ostilă a acestor companii românești de către niște clienți obscuri ai actualei puteri, că urmare a imposibilității de restituire a împrumuturilor.
Guvernele PSD-ALDE acționează parcă după un plan elaborat de inamici ai României, cu scopul de a pune pe butuci economia României. Blocarea proiectelor mari de infrastructură de transport, blocarea investițiilor publice, distrugerea sistemului financiar- bancar, distrugerea sectorului energetic, punerea în dificultate a sistemelor de comunicații, naționalizarea pilonului 2 de pensii, jefuirea companiilor românești, aruncarea în aer a finanțelor publice locale, provocarea unor dezechilibre economice grave, descurajarea investițiilor private românești și străine, izolarea României pe plan internațional, alungarea efectivă din țară a sute de mii de români, prăbușirea autorității instituțiilor statului român, blocarea achizițiilor publice din domeniul apărării, subfinanțarea serviciilor de informații (care apară România de amenințările tot mai mari la adresa siguranței naționale) sunt acțiuni care nu mai par să fie rodul întâmplării, ci al unei premeditari care ascunde intenții ostile la adresa României.
Nu ultima, dar printre cele mai periculoase lovituri, este NOUA TENTATIVĂ de înființare a fatidicului Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare. După ce am reușit să îl blocăm un timp prin atacul la Curtea Constituțională, guvernul revine cu un nou proiect.
PNL va uza de toate armele din dotare pentru a împiedica constituirea acestui fond, care nu reprezintă altceva decât o pușculiță de partid a PSD și ALDE, alimentă din banii noștri, ai cetățenilor români”.

Episodul 3

Reuters prezintă dezastrul malayezian

Într-un articol dedicat Fondului Suveran din România, citat de G4Media.ro, Agenția Reuters arată că acest gen de fonduri dedicate investițiilor interne suferă în general din cauza alocărilor greșite de resurse și a corupției. Fondul Suveran este o inițiativă promovată intens de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Reuters dă ca exemplu fondul malaezian 1MDB, aflat de doi ani în centrul unui uriaș scandal de corupție și spălare de bani.

Elliott Broidy

În decembrie 2018, ziarul „New York Times” scria că procurorii americani au documentat implicarea fostului director adjunct al Comitetului Republican Național, Elliott Broidy, într-o schemă de spălare de bani pentru a-l ajuta pe un demnitar din Malayezia să pună capăt unei investigații a Departamentului de Justiție.

Elliott Broidy, fost fundraiser pentru campania lui Donald Trump, este cel care l-a invitat pe Liviu Dragnea, în ianuarie 2017, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump.

Broidy ar fi fost plătit pentru acțiuni de lobby pe lângă Administrația Trump pentru a determina oprirea unei investigații legate de modul în care demnitarul malayezian a deturnat câteva miliarde de dolari din fondul malayezian 1MDB, arată „New York Times”.

Reuters mai remarcă un detaliu: în proiectul de hotărâre de guvern pentru înființarea Fondului Suveran se arată că Ministerul Finanțelor a estimat că bugetul statului va pierde 4,7 miliarde de lei în 2019 din cauză că dividendele de la companiile de stat vor alimenta capitalul social al Fondului.

Broidy a făcut lobby pro-Dragnea și anti-Kovesi

În 2017, lobby-istul american Elliott Broidy i-a trimis un mesaj prin e-mail unui oficial de la Washington, sfătuindu-l să anuleze o întâlnire cu Laura Codruța Kovesi, sub pretextul că ar urma să fie înlăturată de la șefia DNA, informa Realitatea TV.Broidy i-a trimis un e-mail lui Ed Royce, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, în care îi atrăgea atenția că nu ar trebui să se întâlnească la București cu Laura Codruța Kovesi.

„Aș vrea să vă atrag atenția asupra unei chestiuni care provoacă îngrijorarea profundă a premierului Sorin Grindeanu, și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Trimisul lui Obama, Ambasadorul Hans Klemm, și personalul lui v-au programat o întâlnire cu procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi”, i-a transmis Broidy oficialului american.

„Kovesi este supusă în prezent unei evaluări extreme pentru tacticile pe care le-a folosit pe post de «luptă anticorupție». A devenit clar că numele «anticorupție» a fost folosit pentru scopuri politice. Se așteaptă demisia lui Kovesi sau schimbarea și punerea ei sub acuzare în următoarele 60 de zile. Recomand cu tărie să vă anulați întâlnirea cu Kovesi”, i-a mai scris lobby-istul american lui Ed Royce.

Kovesi avea să fie revocată din funcție un an mai târziu, și nu „în următoarele 60 de zile”, așa cum scria „tovarășul lui Dragnea”, Elliott Broidy, în acțiunea lui de lobby murdar.

Dubioasă este și afirmația lui despre „punerea sub acuzare” a Codruței Kovesi, într-un moment în care la București nici nu se discuta despre așa ceva, ci doar despre o posibilă revocare. Probabil că Broidy dădea glas unei dorințe nerostite încă a lui Dragnea, între timp concretizată prin înființarea Secției Speciale (SS).

CITIȚI ȘI:

SONDAJ: Cu cine veți vota pe 26 mai, la europarlamentare?

3 COMENTARII

 1. Nu ma mira nimic, nici macar nu este o noutate. S-a mai vorbit despre intentiile odioase ce stau in spatele infiintarii acestui Fond, despre pericolul de jaf, despre dusmanii din exterior care-i consiliaza pe Dragnea si Tariceanu. Era bine sa se precizeze cine sunt acesti straini deoarece, fiindca se da o atentie speciala acestui Broidy, s-ar intelege ca strainii sunt americanii, dar nu prea cred.
  Descrierea planului e corecta, ca si a consecintelor. Avem un mare talent sa vedem, sa prevedem, sa semnalam. Dar suntem incapabili sa-i oprim. Cred ca vor face ce si-au propus, fiindca pot. Fiindca cei care trebuie sa-i opreasca NU POT!
  Romania e ca o curte de pasari in care a intrat vulpea. Gainile cotcodacesc asurzitor, cocosul s-a urcat pe un gard si cucurigeste si el, curcanul se umfla si face galagie si el. Iar vulpea isi ia prada si se cara.

 2. Din timpul Romei Antice, lumea a văzut popoare care o duc bine sau popoare care se scufundă în mocirla mileniilor de iluzii. Multă vreme a fost vorba de puterea din Austria. Cei care munceau sigur 12 ore ca să-şi susțină datoria publică. Eu muncesc zilnic scriind programul Fortran Fizici al Pământului. Tu muncești şi eu te fur. La fiecare 4 ani de guvernare a fi la fel. Nu te ucid. Doar te fur şi îți modific ADN-ul local şi modific şi traiectul nației dumitale. Evident tu nu mă poți fura. Nici nu ai avea pârghiile logice. Nu m-ai ajunge din urmă în vreun fel.

  Azi vorbim de Fondul Suveran de Investiții. Bine vei spune. Dintr-o economie română prăpădită de Berlin pe lohn englezesc, ce rimează cu ei meşteresc, marele CSAT cu Guvernul nu au în ce investi, vorbind de potențialul agresiv al economiei. Deci orice aş spune e de prisos. Ne orientam către firme în loc să acceptăm că dacă investim în natură şi Pământul țării în care trăim, dacă măcelărim 22 milioane de români de Roma romanes, care au dus PIB-ul din 1990 la 2018 la 980 miliarde de lei, 200 milioane de chinezi proprietari ai pământului din Carpați din anul 1996 fac PIB de 3000 miliarde până în anul 2044.

  Sper că natura şi ursul Panda înving moneda de aur cu efigia lui Mihai Viteazul şi moneda de argint cu efigia lui Nicolae Iorga. Dacă voi învinge sunt milionar. Partidul Comunist va învinde pe nebuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here