Guvernul Dăncilă a plătit pentru publicarea scrisorii anti-Kovesi în „Financial Times”

5
4769
Scrisoarea mârșavă din "Financial Times"
Toate indiciile duc la concluzia că Guvernul României – sau Ministerul Justiției în numele Guvernului – a plătit pentru publicarea scrisorii anti-Kovesi în „Financial Times”. O informație din Palatul Victoria (sursa: un funcționar guvernamental) pare să fie confirmată, indirect, chiar de ministrul Tudorel Toader.
Sursa guvernamentală spune că „din ce știu eu, în asemenea situații, Guvernul plătește. De-a lungul timpului au fost multe plăți făcute către publicații europene sau americane pentru un astfel de lobby. În mod cert, agenția cu care lucrează Guvernul a plătit către «Financial Times»”.
Ziarul britanic are un asemenea serviciu, prin care oferă spațiu publicistic contracost. Multe organizații, asociații sau instituții publice, din diverse țări, apelează la acest serviciu, pentru a-și face lobby într-o publicație de prestigiu.
Întrebat joi de Hotnews.ro, prin SMS, dacă a trimis această scrisoare și altor publicații sau instituții, dacă este o replică la articolul publicat de conducerea publicației și dacă este vorba despre un articol plătit, Tudorel Toader a transmis, tot prin SMS: „Nu am știut că articolul inițial a fost plătit”. Dar HotNews nu menționase sub nicio formă că editorialul ar fi fost plătit. Și, evident, nu a fost plătit, pentru că a fost inițiativa redacției.
În schimb, ministrul Justiției a evitat să răspundă la întrebarea clară adresată de Hotnews. El a făcut o altă afirmație, care confirmă că a fost interesul Guvernului Dăncilă să publice atacul anti-Kovesi în „Financial Times”: „Este o scrisoare oficială, redactată și trimisă în numele Guvernului României”.
În discuție a intervenit și Viorica Dăncilă, care și-a asumat acțiunea ministrului Justiției. „Sunt întru totul de acord cu ce a spus Tudorel Toader. Nu are nimeni ceva personal cu doamna Kovesi. Atâta timp cât asupra unei persoane, indiferent care este, planează anumite acuzaţii, ele trebuie lămurite. De aceea ministrul Justiţiei a avut acea reţinere. De aceea nu am propus, Guvernul nu a susţinut. Regulile privind procedura de selecţie a procurorului european trebuie respectate de toate statele membre”.
Scrisoarea ministrului Toader a apărut la rubrica Letters to the Editor a celebrului ziar britanic. În epistolă, Tudorel Toader scria că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui numită în funcția de procuror-șef european.
„Nu am nimic personal contra Laurei Codruța Kovesi, unul dintre cei trei candidați la poziția de procuror-șef în noua instituție a Procurorului European. Dar, din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori și alte surse credibile -, ea nu ar trebui numită în această poziție de o importanță vitală”, a scris Toader în „Financial Times”.
Scrisoarea lui Toader a venit la scurt timp după articolul elogios publicat de „Financial Times” despre fosta șefă a DNA.

5 COMENTARII

  1. Daca ar fi fost un drept la replica vizavi de articolul elogios al redactiei Financial Times, s-ar fi numit chiar asa : ”drept la replica”, si atunci nu ar fi trebuit sa fie platit. Insa nu s-a numit asa mizeria bubosului, ci „Coerciția în campania anticorupție din România”, adica pe post de articol in Financial Times. Dar ziarul FT nu publica articolele lui X sau Y fara bani, asadar clar ca e platit din banii nostri, de javra buboasa si guvernul de jigodii psd-draknea-alde!

  2. Fiecare zi are noutăți de pe front. Marile zile ale anilor care ne-au impus memoria. Nu pentru că avem de-a face cu crima. Ci pentru că frontul de război vinde opiniile și formulările de bine, verticale, moderniste.

    Omul de la Justiție plătește din banii noştii un articol în ziarul Londrei. Londra mare. Londra conservatoare. Londra unui bine cuprins de nebunia anilor de regres economic. Un articol în care Tudorel Toader îl vedea primul lui articol de a face un job mai bine plătit. Justiția nu o duce bine. Liberalii au marșat şi au afirmat: justiția a orbit de binefacerile unor grei. Omul de la Justiție spune multe. Chiar vrea mai multe. Se vrea omul binelui spus cu prune în gură. Se vrea un mare guru. Vorbele lui dor. Vorbele lui biciuie. A forma opinii de clasă, a noduşi ci femei la bord.

    Clasa românească de farisei nu duce lipsă de nebuni care se hotărăsc greu încotro. Nimeni nu consideră anii de mers pe Glob. Donald Trump are necazuri. Vasele unui magnat norvegian se scufundă la cheu. În ziarele americane nicio vorbă de cultura inculturii prin care înotăm cu zile. Forma de bine apare ca o zi a unui nimeni. Un mare om cască gura la prețuri. Alții spun. Spun că nu sunt liberi ca englezii.

    Justiția de România. Armă nucleară.

    10 Martie 2019 ora 11:32

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here