Partidele din Opoziţie au intrat brusc într-un vârtej inexplicabil al gafelor, incidentelor şi greşelilor, culmea, imediat după câştigarea alegerilor în faţa „prăbuşitelor” partide aflate la putere, PSD şi ALDE.
Primii care şi-au băgat primii capul în laţ au fost liberalii cu declaraţiile controversate ale lui Ludovic Orban privind impozitarea din IT.
La scurt timp, a venit rândul USR. Dan Barna, liderul formaţiunii, a detonat valul de reacţii negative din interior, după prezenţa sa intempestivă în emisiunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3. Ulterior, o poză (alăturat) în care apărea alături de Victor Ponta, la Bruxelles, „filtrată” tot de Antena 3, l-a pus şi mai mult în dificultate pe Dan Barna.
PNL nu s-a lăsat mai prejos; a venit rândul lui Rareş Bogdan să intre în studioul de care toţi fugeau ca dracul de tămâie înainte de alegeri. Valul de reacţii negative legat de prestaţia sa a rivalizat cu cel din interiorul USR.
Apoi, liberalul Ben-Oni Ardelean a făcut un gest murdar, vorbindu-le ca pe tarla jurnaliştilor acreditaţi la Parlament.
Nu în ultimul rând, abia ales europarlamentar, USR-istul Cristian Ghinea a fost „eroul” unei gafe monumentale, lipsind de la votul moţiunii de cenzură anti-Dăncilă după ce clamase puternic în campanie „fiecare vot contează”.
N-au lipsit, evident, de-acum obişnuitele înţepături între cele două tabere ale Opoziţiei. În tot acest peisaj al controveselor a lipsit, surprinzător, un nume: Dacian Cioloş.
Puternic atacat înainte şi în timpul campaniei electorale, liderul PLUS a reuşit de data aceasta să nu intre în avalanşa bâlbelor ce riscă să îndepărteze publicul de Opoziţie.
Dimpotrivă, Cioloş a stat cuminte şi a detonat „bomba” pozitivă care avea să contrabalanseze talerul negativ pe care începuse să apese tot mai tare Opoziţia, imediat după alegeri: a fost numit liderul noului Grup Renew din Parlamentul European, fiind primul român care ocupă o asemenea poziţie onorabilă şi de influenţă.
Decizia a fost salutată de liderul PLUS, pe pagina sa de Facebook:
Dan Barna: „Facem ce am promis”
Coincidenţă sau nu, vestea numirii lui Cioloş a „contaminat” pozitiv tabăra partenerilor.
Azi, Dan Barna a anunţat pe pagina sa de Facebook că USR forjează din plin motoarele noului grup europarlamentar.
„Am participat astăzi la Bruxelles la pre-summitul Grupului Renew Europe. Alături de 6 șefi de guvern, 5 Comisari din actuala Comisie Europeană și 9 Președinți de partide europene, membre ale Renew Europe, am discutat despre strategia și prioritățile Grupului în noua construcție instituțională europeană care se definește în aceste zile. Împreună cu Dacian Cioloş am spus că Alianța 2020 USR PLUS va face ca vocea României să conteze în Europa. Facem ceea ce am promis”, a scris Barna pe Facebook
Şi la PNL, lucrurile au început să se aşeze. Cu ajutorul justiţiei, partidul se curăţă din interior de oamenii care trăgeau sforile înainte, pe vremea USL. Azi, deputatul Mihai Voicu a fost condamnat la trei de închisoare în procesul de corupţie în care a fost acuzat de către DNA.
În plus, Ludovic Orban l-a pus la punct pe „antenistul” Ben-Oni Ardelean, cel care într-un stil complet ne-liberal îi făcuse „nesimţiţi” pe reporterii acreditaţi în Casa Poporului.
După toată această perioadă de după alegeri, în care pare că euforia victoriei anti-PSD&ALDE părea că le-a luat minţile, partidele din Opoziţie dau semne că se repun pe picioare şi trec la marea misiune de care are nevoie România: lupta până la capăt cu o guvernare anti-naţională, dezastruoasă, care le face viaţa românilor un calvar şi pregăteşte coşmrul guvernării viitoare.
PSD şi ALDE au pierdut alegerile în Europa, pe 26 mai, dar n-au pierdut şi puterea în România. Pentru ca situaţia de după alegerile din 2014 să nu se repete, când atacurile la Iohannis din interiorul actualei Opoziţii au dezamăgit electoratul ne-PSD şi l-au adus pe Dragnea la putere, PNL, USR-PLUS şi PMP au nevoie de coerenţă şi atitudine constructivă între ele, deopotrivă cu continuarea atacului la Guvernarea Dăncilă-Tăriceanu.
Altfel, există riscul ca episodul 2014-2016 să se repete, iar PSD să cadă iar în picioare anul viitor.
ciolos PLUS cel mai bun …cu ei am votat pe 26 mai voi vota la fel si in viitoarele alegeri PNL are bube in cap cat timp ludovic orban este seful partidului si Inca se mai regasesc cei care au migrat de la USL LA PLN NU VOI VOTA NICIODATA ACEST PARTID PLUS GAFELE LUI RARES SA DE-A INTERVIURI LA HAZNAUA 3 ROMANII TRE SA INTELEAGA SA NU MAI VOTEZE PARTIDE VECHI SI POLITICIENI VECHI CARE S-AU PERINDAT DE-A LUNGUL CELOR 30 DE ANI IN POLITIC SE VEDE CUM A AJUNS ROMANIA CU ACESTI FARISEI CARE NU AU DECAT UNSINGUR SCOP SA SE IMBOGATEASCA PE SPINARA ROMANILOR SA SA JEFUIASCA TARA
De ce „intamplator”? Ciolos este cel mai bun politician in acest moment. Era de asteptat sa nu faca gafe.
am o intrebare …orban cand dispare ????? este foarte nepacut sa -I tot vedemmeklaasta de prostus
În schimb, Dăncilă și Meleșcanu bâjbâie. RO ar fi luată imediat în serios ca putere regională dacă ar acorda, acum, un împrumut de vreo sută milioane euro guvernului Maia Sandu, eventual nerambursabil. Nu există însă voință politică și intelectuală.
Gafe se mai fac. Dar ce a facut Cristian Ghinea nu este gafa, este o urata dare in petec.
Chiar daca se stia, calculele aratau ca motiunea nu va trece, trebuia sa ramana acolo din solidaritate. A aratat ca nu stie ca, atunci cand sunt in joc principii, esti dator sa le sustiii chiar cu sacrificii. Iar acum, sacrificiul era minuscul.
Fapta lui Ghinea mi s-a parut penibila si mi-a sugerat ideea ca atunci cand hotarasc sa candideze pentru o europarlamentare, ar fi de bun simt ca cei ce sunt parlamentari interni sa nu stea si in caruta si in teleguta, sa demisioneze de la incepu din functia pe care incearca sa o paraseascat.
Nu ati mentionat nici fapta PLUS (care e mai mult decat o gafa, este o lovitura pe la spate) de a comanda in secret un sondaj cu care sa-si surprinda partenerul USR la negocieri. Si asta spune foarte mult. Ambele „gafe” sunt semnale de alarma asupra USR-PLUS. Pacat…