miercuri, mai 29, 2024
AcasăOpiniiOPINIE. Cum se joacă Iohannis și PNL cu focul: pentru a-și salva...

OPINIE. Cum se joacă Iohannis și PNL cu focul: pentru a-și salva pielea după eșecul Schengen, au alimentat discursul extremist și anti-occidental

-

Încă dinainte de votul decisiv din Consiliul JAI privind extinderea Spațiului Schengen, în România au apărut toate semnele unei ample operațiuni speciale, de manipulare a opiniei publice, care a vizat – după toate aparențele – salvarea politică a președintelui Klaus Iohannis și a vârfurilor PNL. Pentru asta, s-a preluat discursul conspiraționist și anti-occidental al propagandei rusești, fiind folosit pentru a le explica românilor că nu incompetența proprie, ci răutatea străinilor care ne persecută este cauza insucceselor înregistrate de România pe toate planurile.

În esență, operațiunea de influențare a opiniei publice la care am asistat zilele acestea nu s-a deosebit cu nimic de operațiunile similare pe care le făcea, înainte de 1989, Securitatea ceaușistă. Numai că acum mijloacele folosite sunt mult mai variate și mai eficiente.

Pentru atingerea scopului, în beciurile unde se creionează acest tip de acțiuni s-a decis deci apăsarea butonului ascuns în mintea multor români: sentimentele anti-occidentale cultivate decenii la rând de regimul comunist, obsesiile conspiraționiste, chiar o tendință de victimizare.

Ce i-a rămas regimului Iohannis după ce a ratat toate cele 4 mari segmente ale proiectului propus românilor în 2014 și 2019: în loc de ridicarea vizelor pentru SUA, intrarea în Schengen, eliminarea PSD de la putere și „România educată” s-a ajuns la un discurs ultranaționalist, conspiraționist și antioccidental

În mod absolut iresponsabil, o acțiune eșuată de politică externă a României a ajuns astfel să fie transcrisă pe plan intern într-un discurs xenofob, încărcat de ură la adresa Occidentului și a Uniunii Europene – exact temele predilecte ale propagandei rusești. Cu aceasta, PNL a furat, practic, discursul AUR.

- Advertisement -

Intrarea în Spațiul Schengen era, alături de înlăturarea vizelor pentru SUA (pe plan extern), scoaterea pe termen lung a PSD de la cârma țării și refacerea sistemului de educație (pe plan intern), pilon în proiectul major pe care Iohannis l-a propus românilor atunci când, în 2014 și 2019, le-a cerut votul la alegerile prezidențiale. După cum se știe, vizele pentru SUA nici azi n-au fost eliminate. PSD a fost menținut la putere chiar și după ce românii au votat altfel în 2020. Despre programul “România educată” nu mai e cazul să vorbim – în 2023 e proiectat cel mai mic procent din PIB alocat Educației în ultimii 22 de ani. Aderarea la Schengen rămăsese ultima țintă, iar Iohannis și liderii PNL au ridicat permanent miza în acest an, invocând-o sistematic și prezentând-o ca și rezolvată.

Deși n-ar fi trebuit să se întâmple asta, pentru că România se mai confruntase și-n trecut cu obiecțiile acestei țări, opoziția Austriei i-a luat prin surprindere pe guvernanți exact așa cum iarna îi ia pe nepregătite, în fiecare an, pe edilii orașelor din țară. Cam pe la mijlocul lunii noiembrie a început să se profileze votul negativ al austriecilor, iar Iohannis și PNL au intrat în trepidații.

Răspunsul a fost unul năucitor de asemănător cu cel pe care-l avea regimul de dinainte de 1989 în astfel de situații: orchestrarea unei campanii de canalizare a nemulțumirilor către un inamic extern – în cazul de față, Austria și, prin extensie, întregul Occident.

- Advertisement -

Să-i lăsăm pe austrieci să-și facă singuri curățenie în ogradă și să ne uităm într-a noastră. Ce au făcut serviciile de informații și Ministerul de Externe? Cât de sigure sunt, de fapt, granițele României? Pe cine a trimis țara noastră să negocieze intrarea în Schengen?

Sigur că, de data aceasta, România chiar a fost discriminată de Guvernul Austriei, care s-a opus îndărătnic, în ciuda tuturor insistențelor venite nu doar de la București, ci și dinspre Comisia Europeană, Franța, Germania și alte țări membre Schengen importante. Austriecii păreau întorși cu cheia – fie ea rusească sau de altă natură – când repetau mecanic aceleași prostii privind pericolul imigrației dinspre România și Bulgaria.

Expertul Hari Bucur-Marcu a explicat chiar înaintea votului decisiv că în spatele acestei atitudini absurde nu a stat neapărat ostilitatea față de România, cât calculul cinic făcut de Viena în șantajarea Comisiei Europene, a Germaniei și Franței în special. Austria a luat ostatice România și Bulgaria pentru a smulge de la Bruxelles, Paris și Berlin garanția că nu va fi lăsată singură în fața migranților. Așadar, România a căzut la mijloc într-o afacere europeană care nici măcar n-o viza direct. Meschin și cinic din partea Guvernului de la Viena, dar totuși deloc imprevizibil.

Aceasta este însă problema Austriei și sunt semne clare că acolo s-a înțeles acest lucru. În presa austriacă au apărut deja articole critice la adresa Guvernului Karl Nehammer și chiar președintele Austriei a atacat decizia cancelarului, arătând că țara a fost expusă nefondat unor consecințe imprevizibile.

Dincolo de asta, România ar fi trebuit să se preocupe de identificarea propriilor probleme care au dus la acest eșec. Ceea ce n-a făcut. Cei care încearcă să vorbească despre problemele noastre reale sunt acoperiți de corul asurzitor al propagandei.

Slaba prestație a serviciilor secrete, în special a SIE, ar fi una din cauzele eșecului. Ministerul de Externe și SIE n-au fost capabile să identifice din vreme pericolul unei opoziții din partea Austriei. Nu e prima oară când se dă un rateu monumental pe plan extern pentru că am fost luați prin surprindere.

Corupția din vămi ar fi o altă cauză. Până la noi informații, România este țara unde pică sistematic sistemul de supraveghere a granițelor când trebuie să intre transporturile de droguri. Și tot aici există decizia de a nu se folosi în continuare scannerele pentru vehiculele mari în vămi, care ar putea mult mai ușor să identifice contrabanda și traficul de migranți. Asta arată că nu e vorba de corupție mică, de frontieră, și că povestea e girată de la cel mai înalt nivel în Poliție și în partidele politice.

Clasa politică extrem de slabă este, poate, cea mai mare vulnerabilitate. Să-l luăm ca exemplu pe celebrul „doktor Bode”, cu care criza Schengen ne-a prins la Ministerul de Interne. Un personaj sinistru, un plagiator și un exponent perfect al sistemului de pile-cunoștințe-relații, un individ care și-a pus colegul de bancă din liceu șef tocmai la Imigrări (adică unde-i arde mai tare pe occidentali!), un om care a girat o campanie de kompromat la adresa unei jurnaliste care demască politicienii și ofițerii plagiatori – acesta a fost personajul pus de Klaus Iohannis la Interne și care a mers să-i convingă pe austrieci să se răzgândească.

Mostră despre cum NU se face politică externă: România a amenințat Austria, înaintea votului pentru extinderea Schengen, că-i va aresta pe directorii firmelor austriece!

Autoritățile de la București au reacționat la criză într-o manieră grobiană, complet lipsită de tact, ostilizându-i și mai tare pe austrieci. Fostul europarlamentar Cristian Preda, acum decanul Facultății de Științe Politice a Universității București, dezvăluia la mijlocul lunii noiembrie că europarlamentari și miniștri români i-au amenințat, pur și simplu, pe oficialii de la Viena că vor fi arestați directori de companii austriece din România! Dacă informația dată de fostul europarlamentar e reală, atunci cazul e fără precedent în Uniunea Europeană! În loc să caute o cale de înțelegere, regimul Iohannis și-a trântit pur și simplu paltonul pe capota austriecilor, adoptând o poziție de forță, inacceptabilă, asemănătoare cu a Rusiei lui Putin. Cu două zile înaintea votului, ministrul Turismului cerea deja românilor să nu mai meargă la schi în Austria!

În acest context, ieșirile isterice ale lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și europarlamentar, nici măcar nu mai sunt surprinzătoare. Amenințările și declarațiile bombastice ale acestuia, proferate în zilele premergătoare votului pentru aderare, au făcut enorm de mult rău României, avea să spună jurnalistul Robert Schwartz, senior-editor la postul de radio german Deutsche Welle.

Să ne uităm în oglindă, oameni buni: Bode și Rareș Bogdan, ăsta-i nivelul „negociatorilor” pe care Iohannis i-a trimis să obțină aderarea la Spațiul Schengen.

Ce s-a livrat „la intern”: un discurs resentimentar, anti-occidental, împănat cu conspirații date „pe surse”

Incompetentă pe plan extern, puterea de la București se dovedește fără scrupule acasă. „La intern” s-a livrat un discurs ultranaționalist, împănat cu teorii conspiraționiste, zvonuri și mesaje de o toxicitate extremă pe termen lung. Încă dinaintea votului din Consiliul JAI s-a dat „pe surse” că Austria cere la schimb gazele din Marea Neagră ca să ne lase în Spațiul Schengen. Nimeni nu și-a asumat public această afirmație, dar ea a fost sădită în mintea publicului pe nenumărate canale „neoficiale”. Presa plătită din bani publici de partide și postacii de partid au umplut internetul cu această teorie.

Bineînțeles, în context au apărut și mesajele care să-i glorifice pe „negociatori”. „Nu ne lăsăm”, „se negociază până-n ultima clipă”, „România se ține tare” etc – asta într-un moment în care austriecii anunțaseră deja de-o săptămână că decizia e luată. Totul, pe fundalul luptei cu occidentalii răi, care ne fură resursele și ne țin la ușă, pe coji de nucă.

Nu așa se face politică și lucrul ăsta l-au subliniat diplomați, politologi, specialiști cu experiență. Problemele cu Austria ar fi trebuit anticipate dacă România avea profesioniști în serviciile de informații și ministerele responsabile. Contactele și negocierile cu austriecii trebuiau întreprinse cu ani înainte, nu cu 3 săptămâni, iar discuțiile trebuiau purtate între profesioniști, cu argumente, și nu de pe poziții de forță, cu amenințări și țipete. Iar dacă se făceau toate aceste demersuri fără un rezultat pozitiv, chestiunea n-ar fi trebuit, pur și simplu, pusă în discuție la Consiliul JAI. N-avea rost toată această criză, câtă vreme rezultatul era previzibil. Totul a fost o mostră de amatorism, de încăpățânare prostească și provincială, o încercare de a le impune altora cu forța propriul punct de vedere. Astfel de tactici nu pot genera decât eșec, resentimente, crize și consecințe pe termen lung.

Vocile care au spus aceste lucruri în ultimele zile au fost înecate într-o mare de scandări anti-occidentale pe care Iohannis și PNL le-au încurajat atât deschis, cât și ocult. Lideri PNL și PSD au amenințat cu represalii, a fost rechemat ambasadorul de la Viena, același nelipsit Rareș Bogdan a cerut firmelor românești să-și mute conturile din băncile austriece etc.

Încă un calcul greșit – al câtâlea? – comis de Iohannis și de oamenii săi: narativul menit să-i salveze electoral a fost preluat și instrumentalizat profesionist de propaganda rusă. În acest moment, mesajele PNL au ajuns să se confunde cu cele ale AUR

Inevitabil, narativul regimului Iohannis a scăpat de sub control pe rețelele de socializare și s-a ajuns la alte conspirații de-a dreptul aberante, din care rezultă în final că totul a fost o uriașă uneltire în care Germania, Franța și Comisia Europeană s-au folosit de Austria pentru a ne bloca intrarea în Spațiul Schengen.

Ce au greșit profund Iohannis, cefele groase din servicii și liderii PNL când au decis această strategie pentru a abate discuția publică de la propria vinovăție: discursul antioccidental se întoarce deja împotriva lor. Comportamentul din aceste zile i-a transformat pe toți în niște georgei simioni și niște șoșoci. Marii câștigători sunt tocmai AUR, extremiștii, trompetele Moscovei. Care deja s-au urcat pe valul urii pornit de actuala putere ca să-l călărească în scop propriu.

Facebook duduie acum de frustrări, invective, scandări anti-occidentale. Oameni până ieri decenți și raționali țipă azi că suntem cetățeni de mâna a doua în Europa. Dar nu pentru că avem cei mai mulți analfabeți funcționali, cele mai puține autostrăzi și cele mai infecte spitale, ci pentru că ne persecută Occidentul cel rău.

Previzibil, în oficina rusească Activenews au apărut editoriale în care s-a făcut translația de la Austria la toată Uniunea Europeană. Firul inițial al discursului este deviat astfel pe direcția dorită de Rusia: străinii care ne fură resursele, ne-au transformat în colonie, ne țin de sclavi, se folosesc de noi ca mână de lucru ieftină și stat-tampon la marginea Europei, dar nu ne primesc la masa bogaților.

Așa s-a ajuns ca discursul regimului Iohannis și al propagandei rusești să se apropie așa de mult, încât nici nu-ți mai dai seama de diferențe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Băieții de AUR ai propagandei putiniste în România. Scurtă istorie a unei trădări naționale

* O „PSD-istă greacă”, vicepreședintă a Parlamentului European, a fost arestată în Belgia pentru corupție! Luase șpăgi enorme din Qatar

VIDEO. Putinist de frunte, Robert Turcescu se înscrie hotărât și în armata propagandei chineze! Minciuni comuniste pe care le promovează fără nicio rezervă: „China nu e o dictatură, așa cum se vorbește în Occident. E o țară extrem de liberă în exprimare” / „În China există o preocupare poate excesivă pentru om. În Occident – cras dezinteres pentru viața și confortul oamenilor”

* De la 1 ianuarie, salariul minim net crește de la 1.524 la 1.863 de lei (+22,24%). În construcții, un angajat nu poate fi plătit sub 3.150 de lei „în mână”

* Putregaiul de sub eșecul Schengen: „doctor Bode” și-a pus colegul de bancă din liceu șef la Inspectoratul pentru Imigrări!

* Sumă colosală aprobată de UE pentru agricultura din România: 14,9 miliarde de euro! Incompetența lui Daea făcuse ca țara noastră să rămână printre ultimele fără Planul Național Strategic

* „Mineriada” din TVR se îndreaptă spre directorul Turturică. Gașca Săseanu – Chioțea – Olaianos încearcă „execuția” Nadinei Vlădescu

* Bizara tentativă de lovitură de stat din Germania. Prințul Heinrich al XIII-lea voia să ia puterea cu ajutorul Rusiei. Cei 25 de complotiști arestați erau conspiraționiști de tip QAnon

* Semifinale cu echipe de pe trei continente: Argentina – Croația, Franța – Maroc! Anglia a fost îngropată de liderul ei, Harry Kane, care a ratat un penalty crucial

- Advertisement -

13 COMENTARII

 1. Si de ce ne-am dori atit de tare eliminarea vizelor pentru SUA? Ca sa plece si restul fortei de munca iar apoi sa aducem pakistanezi, nepalezi si alti bronzati? Unii dintre ei oameni de treaba dar contruiti pe alta cultura iar Romania nu ar mai fi Romania fara romani. Oricum avem destui indieni ce nu se inghesuie la lucru.
  Si cum o sa elimine Iohannis pesedeul cita vreme romanii continua sa voteze masiv PSD? Nu e nici posibil si nici nu e in logica democratiei ca cei multi sa nu faca regula.
  ”sa nu dam vina pe straini” – pai sa dam daca au vina. A diviniza strainii e la fel de rau cu ai culpabiliza fara discernamint. De la caz la caz.
  Rareș Bogdan are coate ascutite si se baga in fata unde nu e responsabilitatea lui. Ca nu e el responsabil de politica externa. Nu are nici merite si nici nu i e poate imputa esecul. E doar un gargaragiu al unui partid. De politica externa responsabili sunt presedintele, ministrul de externe si in cazul JAI si ministrul de interne. Si chiar SIE care ar fi trebuit sa anticipeze ceea ce diplomatii cu limbajul lor diplomatic-prefacut-mincinos nu poate percepe si anticipa.

 2. AUR nu ar fi ajuns unde este acum fara acordul lui Tandala, asa ca nu poate fi de mirare aceasta noua eschiva, a cata?, a lui Tandala. Are parlamentul lui, guvernul lui, premierul lui, justitia lui, educatia lui, si tot nu e in stare de nimic de substanta. Goliciunea actelor lui este proiectia goliciunii lui! Cum bine scria recent d-na Dogioiu in spotmedia.ro, Ponta si Dancila/Dragnea l-au ales pe Tandala…

 3. Mare-i gradina lui Dumnezeu! Cate aberatii se mai emit aici! Dl Cartianu o fi citit articolul?
  Multe rele poti spune despre Iohannis, dar ca a inspirat valul razbunator impotriva Austriei, ca a initiat miscari antioccidentale, e de noaptea mintii!
  In toate aceste zile i s-a reprosat ca sta ascuns, ca nu iese cu declaratii, ca e las. De aici, pana a-l transforma intr-un incendiator gen George Simion, e o distanta uriasa!
  Singurul lucru real din acest articol este ca romanii s-au revoltat, ca mamaliga a explodat.
  Niste lideri de opinie inteligenti, o presa normala, ar canaliza acest lucru spre a se rezolva nedreptati si abuzuri ticaloase care s-au facut in cei 33 de ani.
  Din pacate, nu e asa. Unii sunt prosti, altii vanduti…

 4. Este o aberatie sa spui ca, deliberat, Iohannis si PNL cu ajutorul serviciilor au incitat la revolta impotriva Austriei, occidentului. Cred ca nici spionii lui Putin nu visau la o asemenea interpretare.
  Este adevarat ca presedintele Iohannis nu a livrat ce a promis,. Nici talentul, nici simtirea nu i-au fost atat de puternice ca sa sparga crusta mafiota in care era deja prinsa Romania. Mai curand, s-a dat dupa ea.
  PNL, este la fel cu PSD. Bode – prototipul mediocrului preferat si propulsat de Iohannis. Rares Bogdan, cam isteric. SRI sau SIE, ca toate institutiile din Romania, au uitat care le e menirea.
  Dar toti, de la Iohannis la mediocrimea liberala, si-au cladit carierele sprijinindu-se pe occident. Cum sa initieze ei revolta impotruva occidentului?
  Cum sa afirmi asta si mai ales in ce scop? Nu cumva revolta, cu inerentele exagerari, nu e imptriva occidentului, ci o rabufnire impotriva prostiilor si ticalosiilor care s-au facut in ultimii 30 de ani? Nu cumva, aceasta revolta ar trebui sa duca la dezvaluirea si repararea acestor ticalosii?
  Iar esecul Schengen se datoreaza numai cinismului austriecilor si slabiiciunii oficialilor romani? Nu si imperfectiunii unor legi ale UE?

  • Iohannis are multe defecte si l-am criticat, insa la faza cu Schengen el a mers pe directia buna, insa nu ai cu cine. A cautat sa amine votul pina dupa alegerile din Austria si atunci votul austriecilor putea fi altul. Insa cu politruci analfabeti ca Bode au cu exaltati ca Rares Bogdan nu poti sa faci nimic. Abia aici greseste Iohannis ca nu face curatenie in jurul lui si prefera sa lucreze cu politicieni obedienti si slugarnici.

 5. Adevarul e, ca mai intotdeauna, la mijloc. Dar de jocul mult mai perfid al Olandei, nimic?
  Pana mai ieri ne temeam de Olanda, apoi Suedia(care s-a retras), ramanand pe pozitii ferme Austria.
  Pai daca suntem cuplati cu Bulgaria, votul Olandei nu pica, indirect, si impotriva noastra, iar al Austriei si impotriva Bulgariei? Se vede clar ca altele sunt interesele, nu cele politice invocate. La veto trebuie raspuns cu VETO!

 6. De ce Romania si Bulgaria sunt obligate sa joace rol de filtru, in loc ca UE sa-si securizeze foarte bine granita?
  De ce este permis ca o tara, atunci cand ii convine, sa utilizeze dreptul la veto pe pielea altora?
  UE ar trebui sa-si corecteze legislatia. In hotarari precum cea in discutie, JAI nu are ce cauta.
  Cred ca legea ar trebui sa prevada ca hotarari de acest gen sa fie luate de conducerea superioara a UE in urma unor serioase studii de specialitate si validate de votul parlamentului European.
  A utiliza dreptul de veto are uneori efecte aberante. Dar unii il sustin pentru a se putea apara de anumite interese de gasca.
  Atunci sa se pastreze, dar sa se introduca dreptul de a fi anulat, daca se demonstreaza ca este neintemeiat.

 7. @ valll, de acord cu comentariile tale pertinente, dar… „Hoasca Batrana”, Europa, prin noi, marginalii, a vrut sa fie mereu protejata. Cum am fost ajutati… ramane de discutat! Nu sunt pro est, dar sunt dezamagit de vest!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -