Oficiali americani: ucrainenii par să fi spart frontul rusesc în sud, în zona Zaporojie. Sunt indicii că asistăm la debutul principalei faze a contraofensivei

0
12998
Situația contraofensivei ucrainene din sud la 26 iulie 2023. Sursa: ISW

Sunt semne că Ucraina tocmai a început principala fază a contraofensivei de vară împotriva rușilor, iar în cursul zilei de 26 iulie s-a reușit străpungerea frontului din zona Zaporojie, semnalează multiple surse, inclusiv din conducerea armatei americane. Site-ul specializat de analiză militară al think-tank-ului Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) publică o analiză pe această temă, confirmă vizual străpungerea principalei linii defensive rusești și scrie că, după toate probabilitățile, următoarele fortificații sunt mai slab apărate, deoarece grosul trupelor au fost folosite la echiparea frontului principal.

Atacul de la Robotine, 10 kilometri sud de localitatea Orihiv, a fost unul în care ucrainenii au folosit forțe importante, chiar dacă nu e clar dacă a fost vorba de unul sau trei batalioane. În luptă au apărut și vehiculele blindate, deși nici aici nu e clar câte au fost folosite. Bloggerii militari ruși se contrazic pe această temă, unii vorbesc de 40 de blindate ucrainene, alții avansează chiar cifra de 80.

Cert este că, după toate indiciile, pe frontul de sud din Ucraina asistăm la acțiuni importante și o precipitare a evenimentelor. Ucrainenii au curățat în prealabil spatele zonei defensive rusești, nimicind concentrări de trupe, puncte de comunicație și comandamente și au executat tiruri de contrabaterie foarte eficiente, nimicind un număr important de tunuri și autotunuri.

Această fază preliminară a fost necesară deoarece, în lipsa acoperirii aeriene, ucrainenii au nevoie să deplaseze cu trupele și sisteme antiaeriene la sol. În prima fază a ofensivei, acestea au fost atacate și distruse de artileria rusească, iar elicoptere de atac rusești au lovit apoi blindatele, distrugându-le.

În acest moment, constată ISW, forțele rusești care se află în fața ucrainenilor sunt nu doar destul de slab pregătite și echipate, dar și demotivate și foarte obosite, deoarece n-au fost înlocuite de rezerve proaspete încă de la începutul contraofensivei.

Mai jos, traducerea raportului ISW pentru 26 și 27 iulie 2023.

„Introducerea de noi rezerve ucrainene în acest efort, împreună cu geometria liniilor defensive rusești și starea generală probabil degradată a forțelor rusești din această zonă, ar putea permite Ucrainei să înceapă să urmărească progrese mai mari în săptămânile următoare”

„Forțele ucrainene au lansat o semnificativă contraofensivă mecanizată în vestul regiunii Zaporojie pe 26 iulie și se pare că au străpuns anumite poziții defensive rusești pregătite în prealabil la sud de Orihiv. Surse rusești, inclusiv Ministerul rus al Apărării și mai mulți bloggeri militari proeminenți, au afirmat că forțele ucrainene au lansat un asalt frontal intens spre Robotine (10 km sud de Orihiv) și au străpuns pozițiile defensive rusești la nord-est de așezare. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ucrainene au avansat, probabil, până la 2,5 km direct la est de Robotine în timpul atacului, înainte ca forțele rusești să folosească tactici standard de apărare elastică și să împingă trupele ucrainene înapoi într-o oarecare măsură, deși nu până la pozițiile lor de plecare.

Sursele rusești au furnizat o gamă largă de afirmații divergente cu privire la amploarea atacului și la pierderile ucrainene rezultate, ceea ce indică faptul că rezultatele reale și pierderile ucrainene rămân neclare. Ministerul rus al Apărării a susținut că până la trei batalioane s-au angajat într-un „asalt masiv” în apropiere de Orihiv, dar ISW nu a observat încă dovezi vizuale care să sugereze că un număr atât de mare de personal (o brigadă întreagă) a fost implicat în atac.

Un blogger militar rus proeminent a susținut că forțele ucrainene au folosit peste 80 de vehicule blindate, iar alți bloggeri militari, mai conservatori, au susținut, mai prudent, că numărul a fost mai apropiat de 30-40. Diverși bloggeri militari ruși au făcut, în plus, afirmații disparate cu privire la câte vehicule blindate au distrus forțele rusești.

De asemenea, ISW nu a observat încă un număr mare de anomalii termice de la senzorii FIRMS / VIIRs ai NASA în această zonă a liniei frontului, de genul celor care au însoțit în trecut atacuri mari, mecanizate. Dezacordul dintre mai multe surse rusești importante, care au avut în general tendința de a oferi afirmații mai coerente între ele cu privire la mărimea și pierderile rezultate din atacurile ucrainene anterioare, indică faptul că situația rămâne mai puțin clară și că este posibil ca forțele ucrainene să fi avut mai mult succes decât au evaluat comentatorii ruși.

Geometria câmpului de luptă din jurul Robotine, precum și compoziția forțelor elementelor rusești care se apără acolo, oferă o culoare importantă pentru speculațiile legate de atacul și câștigurile ucrainene. Imaginile geolocalizate din 27 iulie arată două vehicule ucrainene de luptă pentru infanterie Bradley și un tanc T-72 fie dezactivate, fie abandonate la aproximativ 2,5 km la est de Robotine, un punct care se află la aproximativ 2,5 km sud de linia actuală a frontului.

Acest punct geolocalizat se află dincolo de fortificațiile avansate defensive rusești pregatite din această zonă, ceea ce indică faptul că forțele ucrainene au reușit să pătrundă și să treacă prin poziții defensive dificile din punct de vedere tactic. Acest tip de bătălie de pătrundere va fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care forțele ucrainene le vor realiza în scopul unor penetrări mai profunde, așa cum ISW a evaluat anterior.

Liniile defensive care se întind mai la sud de Robotine sunt probabil mai puțin bine dotate cu oameni decât aceste poziții din față, având în vedere că forțele rusești au fost probabil nevoite să angajeze o parte semnificativă a forțelor disponibile pentru a echipa prima linie de poziții defensive care se află la nord și la est de Robotine.

Ucrainenii par să fi introdus forțe noi în această zonă pentru operațiune, în timp ce forțele rusești rămân blocate pe linie, aparent fără a fi fost înlocuite, să fi primit ajutor sau întăriri semnificative în acest sector. Bloggeri militari ruși și oficiali de la Pentagon au remarcat, în plus, că unitățile ucrainene care au participat la atacul din 26 iulie sunt rezerve care aparțin unor brigăzi ucrainene constituite mai demult. Aceste rapoarte indică faptul că Ucraina ar putea să angajeze acum unități proaspete și, în general, mai experimentate în această bătălie, în timp ce aceleași elemente ale Armatei 58 de arme combinate ruse (în special Regimentul 71 de pușcași motorizați din Divizia 42 de pușcași motorizați) au fost angajate în operațiuni defensive în această zonă în mod continuu chiar de la începutul contraofensivei ucrainene la începutul lunii iunie, fără a fi înlocuite.

Introducerea de noi rezerve ucrainene în acest efort, împreună cu geometria liniilor defensive rusești și starea generală probabil degradată a forțelor rusești din această zonă, ar putea permite Ucrainei să înceapă să urmărească progrese mai mari la sud de Orihiv în săptămânile următoare.

Oficialii occidentali și ucraineni au sugerat că atacurile dinspre Robotine marchează o inflexiune în efortul de contraofensivă al Ucrainei. «The New York Times» a relatat la 27 iulie, citând doi oficiali anonimi ai Pentagonului, că «principalul impuls» al contraofensivei ucrainene a început în mod serios.

Oficialii occidentali au remarcat că acesta este un moment oportun pentru eforturile ucrainene, având în vedere recentele operațiuni ucrainene graduale de curățare a pozițiilor defensive rusești, schimbările de comandă rusești în urma demiterii comandantului Armatei 58 de Arme Combinate, generalul-maior Ivan Popov, și continuarea loviturilor de artilerie ucrainene împotriva zonelor de concentrare rusești din sudul Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, de asemenea, în mod criptic, în discursul său nocturn din 27 iulie, că forțele ucrainene «au avut rezultate foarte bune astăzi» și că va oferi mai multe detalii la o dată ulterioară.

Acțiunile de astăzi din jurul Robotine sunt probabil începutul unui «atac principal» pe care forțele ucrainene l-ar putea lansa – dacă oficialii americani au dreptate -, mai degrabă decât finalul unui astfel de atac. Chiar și acceptând estimarea de trei batalioane ca forță ucraineană oferită de Ministerul rus al Apărării, trei batalioane înseamnă o singură brigadă, în timp ce se știe că Ucraina are încă în rezervă mai multe brigăzi neangajate, pregătite pentru contraofensivă.

Oficialii occidentali creează în mod inutil așteptări pentru avansuri rapide și dramatice ale Ucrainei, pe care este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să le îndeplinească, oferind, de asemenea, previziuni cu privire la posibilele căi de avansare ucrainene care probabil nu ar fi trebuit să fie făcute publice. ISW continuă să evalueze că forțele ucrainene pot obține câștiguri semnificative în operațiunile lor de contraofensivă, dar că astfel de câștiguri vor avea loc probabil pe o perioadă lungă de timp și vor fi intercalate cu perioade de acalmie și perioade de eforturi mai lente și de uzură, pe măsură ce ucrainenii ajung la linii de apărare rusești succesive și au nevoie ei înșiși de ajutor și de rotație.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Curtea de Justiție a UE desființează regimul mafiot Iohannis – PSD – servicii: prescripția faptelor decisă de CCR, prin care au scăpat toți infractorii, este ilegală!

* „În loc să taie pensiile speciale și sinecurile, Ciolacu ne crește nouă taxele. Un parazit nu-și părăsește niciodată gazda de bunăvoie”

* Principalul vinovat instituțional pentru „azilele groazei”, secretarul de stat impus de Lia Olguța Vasilescu, a rămas în funcție. Jurnalistul Vanghele: „Ăsta e creatoru’ sistemului ăstuia nemernic, lumpenu’ ăsta patibular”

* VIDEO. Fiara dezlănțuită, în cazul „azilelor groazei”, deși era filmată și avea în față un bărbat în putere. „E clar că bieții bătrâni nu aveau nicio șansă, îi zdrobea bruta”

* VIDEO. Comportament bizar al șefei unui „azil al groazei”: a dansat pe stradă cântând „Criminalaaaaa!”. Dezlănțuirea în 7 fotografii

* VIDEO. Avocatul torționarilor din cazul „azilelor groazei”: fostul milițian Pavel Abraham, acuzat că a maltratat protestatari la Mineriada din 13-15 iunie 1990

* Dosarul „Otopeni”: șpăgi de peste 1,5 milioane de euro erau notate minuțios într-un fișier numit ”Viața e frumoasă”!

* SONDAJ. Românii au cea mai mare încredere în Codruța Kovesi. Intenția de vot la partide: PSD – 31%, PNL – 19%, AUR – 18%, USR – 11%

* VIDEO. La o zi după ce a nenorocit Nașul TV, Șoșoacă a adus o amendă și pentru Realitatea Plus! De data asta, complice la fake-news i-a fost conspiraționista dragnistă Anca Alexandrescu

* VIDEO. Hulpavul preot Calistrat povestește cum își dijmuiește enoriașii: 10% din toate cheltuielile nunții! „L-ați luat pe Dumnezeu de prost? Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? 10% trece-mi în cont sau pune-mi în plic!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here