O veste grozavă: gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a redus substanțial

0
3324

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se reduce vizibil, ca urmare a punerii în funcțiune a acordurilor semnate în anul 1987 la Montreal. Fenomenul provoacă schimbări în circulația atmosferică, în special în emisfera australă, anunță „La Repubblica”.

Chiar dacă stratul de ozon nu este cu totul „însănătoșit” – va fi nevoie de câteva decenii, dacă lucrurile nu se schimbă -, este o veste foarte bună, dat fiind că ozonul protejează suprafața planetei de radiațiile ultraviolete care vin de la soare sau din spațiul cosmic.

Se văd deja primele consecințe: conform unei echipe de cercetători de la Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences alla University of Colorado (SUA), precum și altor institute de cercetare, închiderea progresivă a găurii din stratul de ozon schimbă semnificativ circulația atmosferică, în special în atmosfera sudică.

În studiul publicat de curând în revista „Nature”, Antara Banerje și colegii săi au încercat să înțeleagă dacă – și cum – însănătoșirea stratului de ozon influențează vânturile atmosferice. Pentru a o putea face, s-au întors la scenariul precedent anului 2000, când o „centură” de curenți de aer s-a mutat, gradual, către Polul Sud. În același timp, un alt flux de aer tropical a devenit mai frecvent și puternic.

Autorii cercetării au observat că amândouă fenomenele s-au oprit – iar apoi, în mod treptat, și-au schimbat traiectoriile – chiar din anul 2000. O schimbare, cred ei, care nu se poate explica doar prin fluctuațiile climatice, ci sunt efectul direct al închiderii stratului de ozon. Aceste alterații, la rândul lor, provoacă schimbări în temperatura atmosferică și în cantitatea de precipitații, dar și în temperatura și salinitatea oceanelor.

„Este ca și cum am fi schimbat traiectoria”, comentează un cercetător de la University of Leeds, pentru New Scientist Martyn Chipperfied. „Aveam deja diverse semnale despre faptul că stratul de ozon se reface. Acest studiu este pasul următor, când începem să vedem în mod concret efectele acestui fenomen asupra climei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Klaus Iohannis dă semnalul tăierilor bugetare: „Va fi nevoie de reevaluarea TUTUROR cheltuielilor care se fac din banul public”

VIDEO. Primar PSD arestat când lua „șpagă de pandemie”: cu mască pe figură și mănuși de protecție! S-a ferit de covid, dar l-a lovit flagrantul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here