luni, februarie 26, 2024
AcasăDezvăluiriVIDEO. Cine a băgat Țăndăreii în carantină: Literaș Englezu' - "tanc rusesc"....

VIDEO. Cine a băgat Țăndăreii în carantină: Literaș Englezu’ – „tanc rusesc”. Înmormântare cu covid și dar: „Patru milioane pentru Literaș!”

-

Orașul Țăndărei, cu cei 13.000 de locuitori ai săi, a fost a doua zonă intrată în carantină din România, după orașul Suceava și 8 comune limitrofe. Țăndărei are însă o particularitate: aici, focarul de coronavirus a fost comunitatea romă de import. Promiscuitate, ignoranță, iresponsabilitate, lipsă de discernământ – iată ingredientele din care s-a născut o bombă biologică în Bărăgan.

Jurnaliștii de la Recorder.ro au avut o idee: au urmărit evoluția online a unui personaj-cheie al epidemiei de la Țăndărei: Eduard Literaș, pomenit cu admirație de membri ai comunității rome din orașul ialomițean. Literaș Englezu’, venit din Anglia, din „zona roșie” a epidemiei, a ignorat orice măsură de izolare, a participat la înmormântarea unei mătuși – o îngropăciune cu strigare de dar („Mercedes – 5 milioane; 4 milioane pentru Literaș”), apoi a ajuns la spital, confirmat pozitiv la coronavirus.

La spital, Literaș a avut o singură grijă: să se filmeze cât mai des cu telefonul și să pună totul pe Facebook. Vorbele individului arată promiscuitate, infecția gândirii și a vorbirii. „Toată lumea crede că mor, da’ eu nu mor niciodată, mă! Tanc rusesc! Da, sunt tare: tanc rusesc!”, se împăunează Literaș.

Reportajul de pe Recorder.ro a fost publicat miercuri, 1 aprilie, cu titlul: „COVID-19. Bomba cu ceas din Țăndărei”. Trei zile mai târziu, averismentele din reportaj s-au confirmat prin Ordonanța Militară nr. 7: intrarea în carantină a orașului Țăndărei, cu Literaș cu tot.

- Advertisement -

Argumentele ministrului de Interne: „În județul Ialomița, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului, de 48 de persoane, 31 sunt din Țăndărei – un procent de peste 60%. Iar din totalul de 8 decedați, 7 sunt tot din Țăndărei”.

În aceste condiții, merită revăzut filmul de aproape 11 minute montat de ziariștii de la Recorder.ro. De asemenea, merită recăzute anumite pasaje ale textului-avertisment.

VIDEO: Filmul de 10 minute și 43 de secunde, în montajul Recorder

Fragmente din reportajul Recorder.ro (1 aprilie)

* „Orașul Țăndărei (județul Ialomița) este pe cale să se transforme într-un adevărat focar de coronavirus după ce peste 20 de persoane au fost depistate pozitiv în ultimele zile și din ce în ce mai multe se prezintă la spitalul din oraș cu simptome specifice. Cadrele medicale de la spitalul din Țăndărei vorbesc de cel puțin șapte persoane decedate din această cauză, în timp ce statisticile oficiale arată numai cinci morți în tot județul Ialomița.”

- Advertisement -

* „Focarul a izbucnit în comunitatea de romi din Țăndărei, în rândul căreia, în ultimele săptămâni, au existat sute de persoane care s-au întors în țară din zone roșii precum Italia, Spania, Franța sau Germania. Mulți dintre ei n-au respectat izolarea și au transmis virusul cu repeziciune în interiorul comunității.”

* „Autoritățile locale admit că situația este din ce în ce mai gravă la Țăndărei și spun că au cerut ajutorul Armatei pentru a-i putea stăpâni pe cei care nu respectă regulile impuse de autorități.”

* „Criza provocată de noul coronavirus readuce în mod brutal în actualitate o problemă pe care statul român a preferat mereu să o ignore: comunitățile de romi abandonate la marginea societății. După decenii la rând în care n-a avut nicio strategie clară de integrare, pentru ca apoi să se bucure că mulți dintre ei au plecat către Occident, devenind responsabilitatea întregii Europe, România constată acum că problema acestor comunități nu s-a rezolvat de la sine.”

* „În dimineața zilei de 26 martie, un bărbat de 39 de ani din Țăndărei, județul Ialomița, merge la camera de gardă a spitalului din oraș. Nu se simte bine. Tușește, are febră mare, dar ajunge la spital pe picioarele lui. Primește un tratament, i se recoltează probe pentru testul de COVID-19 și e trimis acasă, în izolare, în așteptarea rezultatului. Nu are alte afecțiuni de care familia să știe, nu e la o vârstă la care să te cauți la medic. Pe seară, i se face tot mai rău. Nu poate să respire. Familia cheamă salvarea, e transportat la spital. Când ajunge, e deja în insuficiență respiratorie gravă. Nu mai poate fi salvat. Pe 28 martie, la două zile după deces, vine rezultatul testului: pozitiv la SARS-CoV-2. Devine al 35-lea deces cauzat de noul coronavirus în România, cel mai tânăr de la acel moment.”

* „Cu o zi înainte, un alt bărbat din Țăndărei, în vârstă de 60 de ani, murise la domiciliu, prezentând simptome de COVID-19. Medicina legală îi recoltează probe și se descoperă, post-mortem, că și el era infectat cu coronavirus.”

* „Aceste două morți fulgerătoare sugerau că în orașul ialomițean virusul începuse deja să se răspândească cu repeziciune, în ciuda statisticilor oficiale. Ambii bărbați locuiau în comunitatea de circa 3.500 de romi din Țăndărei, oraș cu 12.000 de locuitori aflat la 27 de kilometri de capitala județului, Slobozia.”

* „Sute de persoane din Țăndărei își câștigă existența în țări ca Italia, Spania, Germania sau Franța și odată cu răspândirea noului coronavirus în Europa, mulți dintre ei au revenit acasă.”

* „«Totul a început cu o înmormântare de acum două săptămâni, în comunitatea de romi. Apoi au început să curgă cazurile. Anchetele epidemiologice au arătat că majoritatea cazurilor din Ialomița au o rudă, un prieten, cumva o legătură cu această grupare din Țăndărei», spune un medic din județ, sub protecția anonimatului.”

* „Eduard Literaș, un bărbat din Țăndărei confirmat cu coronavirus, a ținut un fel de jurnal medical prin live-uri pe Facebook, confirmând că se numără printre participanții la înmormântarea invocată de medic.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO / DOCUMENT: Ordonanța Militară nr. 7. Orașul Țăndărei, a doua zonă de carantină, la 4 zile după Suceava

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Se stie foarte bine ca in localitatea aceea au fost dosare peste dosare cu copii pus la cersit sau la produs pe alte cai…ca in Romania au scapat, si doar partea britanica i-a condamnat…au venit acum, ca nu mai e nimeni pe strazi sa le dea bani…si fac parada de grandomanie, de imi vin numai ganduri urate in minte pentru ei…si noi platim luna de luna impozite si taxe si nu avem casele lor…:(

    • Eu am mereu ginduri foarte urite si demonice cind trec prin comuna aia si vad ce foacar de infectie este acolo. Acolo e un focar de infectie si infractiuni de zeci de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -