Președintele Iohannis se va vaccina primul și în public împotriva Covid: „Cum să nu? Nu am nicio problemă!“

0
793

Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat miercuri că se va vaccina primul, în public, împotriva Covid, “dacă se crede că asta ar ajuta”, pentru a le arăta oamenilor că nu e niciun pericol în această operațiune.

Propaganda antivaccinistă și-a intensificat activitatea, în ultimele săptămâni, focusându-se pe încercarea de a convinge oamenii că vaccinurile sunt periculoase pentru că n-ar fi fost testate destul. În avalanșa de pseudoargumente ale postacilor este și acesta: ne pun pe noi să ne vaccinăm, dar ei de ce nu se vaccinează? Să se vaccineze întâi Iohannis, miniștrii și parlamentarii! Acum, președintele țării a anunțat că el va face cel dintâi vaccinul, pentru a încheia speculațiile.

„Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu? Eu sunt pentru vaccinare!“

În conferința de presă de miercuri, de la Palatul Cotroceni, șeful statului a fost întrebat dacă se va vaccina public anti-Covid, ca exemplu pentru cei pe care propaganda furibundă a conspiraționiștilor i-a făcut să dea înapoi. Răspunsul a fost prompt: “Dacă se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu, nu am nicio problemă cu asta. Eu sunt pentru vaccinare, personal sunt pentru vaccinare”.

Potrivit președintelui, primele doze de vaccin anti-Covid vor ajunge în România la începutul anului viitor: “Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin. În funcție de numărul de doze disponibile, ele vor ajunge și la noi. Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional cu populația din fiecare țară și atunci, în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă“.

Profitând de lipsa de informații a oamenilor, propaganda conspiraționistă, foarte bine coordonată și organizată încă de astă-primăvară, a adus ca argument și faptul că vaccinul ar fi testat întâi în România, înainte de a fi distribuit restului lumii.

În realitate, vaccinurile anti-Covid de la BioNTech, Moderna și AstraZeneca, primele care sunt gata, au fost testate deja – fiecare dintre ele – pe zeci de mii de voluntari din întreaga lume.

Ziaristii.com a prezentat zilele trecute delirul conspiraționist de pe cel mai mare grup de Facebook al profesorilor din România, unde zeci dintre aceștia acuzau că sunt cobai și cereau să se vaccineze întâi președintele Iohannis. Mulți dintre cei care scriau păreau a fi și membri sau simpatizanți PSD. Pentru orice eventualitate, câțiva dintre ei strecuraseră un element în plus în comentariile lor: chiar dacă s-ar vaccina, sigur demnitarii ar folosi alt vaccin decât restul populației sau chiar vor mima vaccinarea, injectându-și doar ser fiziologic!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here