O nouă ofensivă majoră a Rusiei împotriva Ucrainei „e iminentă“, avertizează think-tank-ul Institutul pentru Studierea Războiului, din SUA. Toate sursele din Occident, Ucraina și Rusia converg către această concluzie acum, când ne apropiem de împlinirea unui an de la lansarea invaziei. Situația ucrainenilor este complicată de faptul că, din cauza nehotărârii țărilor occidentale în a le furniza arme grele, trupele Kievului au ratat fereastra de oportunitate din această iarnă de a lansa, la rându-le, propria contraofensivă.
În lunile următoare, o ofensivă a Rusiei este „cel mai probabil curs de acțiune“, menționează ISW. O susținere indirectă a acestui raport o reprezintă declarația făcută luni de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a declarat că nu există nicio dovadă a faptului că Rusia ar căuta pacea – ba dimpotrivă. Șeful NATO a adăugat că regimul Putin ar putea să lanseze o altă mobilizare în care să cheme sub arme până la 200.000 e oameni și că, în paralel, își crește producția de armament pe plan intern și încheie parteneriate pentru livrarea de arme și muniții cu Iran și Coreea de Nord.
Un înalt oficial militar ucrainean „a declarat în legătură cu aceasta că forțele rusești își consolidează gruparea din Donbass ca parte a unei ofensive anticipate și a menționat că forțele rusești vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne tot mai mari pentru victorie”.
Și comportamentul bloggerilor militari pro-ruși de pe Telegram indică același lucru. Aceștia par să anticipeze o ofensivă a trupelor Moscovei: „Bloggerii militari au amplificat o declarație făcută de un canal rusesc de pe Telegram, potrivit căreia ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că forțele principale ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au intrat încă în luptă. Această declarație sugerează că bloggerii militari ruși consideră că forțele rusești nu au activat încă elementele necesare pentru un efort ofensiv decisiv”.
O analiză Forbes dezvăluia, zilele trecute, că uzinele de armanent rusești modernizează sute de tancuri T-72 scoase din depozite. Starea acestora e destul de proastă, iar după ce s-au terminat sistemele optice performante furate din Franța prin spionaj industrial și contrabandă, pe tancuri au început să se monteze sisteme optice din anii 1970. Nici acestea nu sunt suficiente, așa că nu se știe cum va continua acest proces de modernizare, deoarece industria rusă nu e îndeajuns de performantă ca să producă sisteme optice – nici măcar copiate după cele franțuzești.
Rezultă că e de așteptat o ofensivă în care Putin și generalii săi vor conta pe cantitate – tancuri, tunuri și infanteriști de calitate inferioară, dar în cantități mari, vizându-se copleșirea apărătorilor.