ANALIZĂ. Rusia se grăbește să recondiționeze sute de tancuri T-72, dar sistemele optice furate de la francezi s-au epuizat. Acum sunt montate sisteme de ochire din anii 1970, dar și acestea sunt pe terminate

0
2200
Uzinele Uralvagonzavod se grăbesc să modernizeze tancurile T-72 scoase din depozite, dar echipamentele sofisticate s-au epuizat sau sunt pe cale să se termine

Rusia se zorește din răsputeri să reechipeze și să modernizeze sute de tancuri T-72, pentru a-și completa batalioanele blindate serios descompletate după un an de la invazia în Ucraina, dar lucrurile merg prost pentru că nu mai sunt sisteme optice – element decisiv în luptă, relevă o analiză făcută de revista „Forbes”. Situația tinde să devină dramatică pe măsură ce se epuizează chiar și stocurile de sisteme optice mai vechi, scrie jurnalistul David Axe în textul publicat duminică.

Sistemele optice furate prin spionaj industrial de la francezi în ultimul deceniu, botezate Sosna-U, au fost folosite până acum pentru a echipa tancuri T-72 vechi, scoase din depozite și modernizate la Uralvagonzavod. S-a montat pe ele un nou blindaj reactiv, cameră video care asigură vederea în spatele tancului și o nouă țeavă pentru tunul de calibrul 125 mm.

Însă cel mai important element dintre toate rămâne instrumentul optic. Vizorul digital furat de la francezi asigură posibilitatea ca echipajul să vadă ținta, ziua sau noaptea, până la 6,5 kilometri distanță. Tancurile modernizate cu acest sistem au fost botezate T-72B3 Obr. 2022.

Însă aceste sisteme optice sunt epuizate, iar industria rusă este prea înapoiată tehnologic pentru a le putea copia cu precizie. Ceea ce rezultă este un sistem optic copiat după cel francez, dar de o calitate mult mai proastă.

Așa că s-a recurs, mai departe, la un model mult mai vechi, datând din perioada anilor 1970 – un sistem optic  și termic analogic numit 1PN96MT-02 și care permite identificarea țintei doar până la 3,5 kilometri.

„Forbes” notează că există o veste încă și mai proastă – chiar și sistemele optice din anii 1970 sunt în stoc limitat, ceea ce naște întrebarea ce vor mai pune rușii pe tancuri după ce le vor termina și pe acestea.

Mai jos, traducerea analizei făcute de „Forbes” pe tema eforturilor făcute de Rusia să-și modernizeze și să-și completeze flota de tancuri existentă în Ucraina.

„Rusia recondiționează vechile tancuri T-72 pentru războiul din Ucraina, dar rămâne fără echipamente optice”

„Armata ucraineană nu este singura care primește tancuri noi. Ei bine, mai degrabă noi.

În timp ce aliații Kievului promit tot mai multe dintre cele mai bune tancuri de tip NATO pentru efortul de război al Ucrainei, Moscova modernizează și repune în funcțiune potențial sute de T-72 mai vechi.

Rezultatul este cel puțin un model nou de T-72: T-72B3 Obr. 2022. Este un T-72B din anii 1980, cu o suită de îmbunătățiri, inclusiv un vizor digital Sosna-U pentru artileria diurnă și nocturnă, un nou blindaj reactiv, o cameră video cu vedere în spate și o nouă țeavă pentru tunul principal de 125 de milimetri.

Nu vă entuziasmați prea tare. Aceste adăugiri nu îmbunătățesc semnificativ performanța T-72 – și nu fac nimic pentru a remedia problema fundamentală a tipului: depozitarea periculoasă a muniției.

T-72 își depozitează muniția de la tunul principal într-un carusel situat sub turelă. O lovitură directă poate detona muniția, ceea ce duce la o explozie catastrofală care distruge tancul, ucide echipajul format din trei oameni și adesea trimite turela în aer.

La fel de îngrijorător pentru tanchiștii ruși, se pare că o lipsă de componente a obligat producătorul de tancuri Uralvagonzavod să producă și un T-72B1 Obr. 2022 „de urgență”, cu o clasificare inferioară, căruia îi lipsește vizorul Sosna-U.

În schimb, T-72 retrogradat are un vizor termic analogic învechit 1PN96MT-02, comparabil cu vizoarele pe care armatele NATO le-au instalat pe propriile tancuri în anii 1970. Acest T-72B1 Obr. 2022 de urgență nu este… un tanc grozav.

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că unitățile de blindate ale armatei ruse par să se întoarcă înapoi, în anii 1980. Armata rusă și-a început războiul împotriva Ucrainei cu mii de tancuri T-72, T-80 și T-90 rezonabil de moderne – și a pierdut rapid peste 1.500 dintre ele în fața artileriei ucrainene, a lansatoarelor de rachete antitanc și, da, a tancurilor.

Pe măsură ce pierderile de tancuri rusești s-au mărit, Kremlinul a deschis depozite și parcuri de tancuri în care până la 10.000 de tancuri vechi zăceau mucegăind. În mod ironic, multe dintre tancurile T-72 și T-80 mai noi, aflate în depozite pe termen lung, erau în stare mai proastă decât T-62-urile din anii 1970.

Componentele optice și electronice sofisticate tind să se degradeze rapid sau să fie furate, în timp ce se află în depozite aflate sub cerul liber în Rusia. T-62-urile nu au avut niciodată subsisteme sofisticate, astfel încât sute dintre ele erau încă intacte chiar și după zeci de ani de nefolosire.

Acele T-62 pe care Kremlinul le-a trimis în grabă în Ucraina vara trecută nu au rezistat mult timp. Ucrainenii au distrus cel puțin 20 de T-62 și au capturat destule T-62 – aproximativ 40 – pentru a-și echipa propriul batalion de T-62.

T-62-urile au fost, evident, o soluție de rezervă. Rușii și echipajele lor nefericite au câștigat timp pentru ca Uralvagonzavod să identifice T-72 vechi pe care firma le-ar putea recondiționa, moderniza ușor și trimite în Ucraina pentru a începe să restabilească batalioanele de tancuri ale armatei rusești, care au fost puternic descompletate.

Ar putea exista până la 5.000 de T-72 vechi în depozitele din Rusia. Nu este clar câte dintre ele nu sunt ruginite și sunt în stare rezonabil de bună. Dar s-ar putea ca lipsa unor caroserii intacte să nu fie principala problemă. Mai degrabă, se pare că Uralvagonzavod va rămâne fără sisteme optice de tancuri înainte de a rămâne fără șasiuri de tancuri.

Cea mai importantă caracteristică a T-72B3 Obr. 2022 este vizorul Sosna-U. Sosna-U, care permite tunarului din tanc să vadă o țintă la o distanță de până la 6,5 kilometri, pe timp de zi sau pe întuneric, se pare că este construită în jurul sistemului optic francez fără licență, pe care industria rusă l-a obținut prin mijloace nu tocmai legale în urmă cu aproximativ un deceniu.

Sancțiunile externe, care s-au înăsprit de când Rusia a invadat prima dată Ucraina în 2014, au împiedicat, dar nu au oprit fluxul de electronice de calitate militară în Rusia. Kremlinul poate, cu mari eforturi, să ocolească sancțiunile prin achiziționarea de articole de la intermediari din țări nesancționate.

Dar este puțin probabil ca firmele rusești, care nu sunt tocmai cunoscute pentru precizia cu care fabrică piesele, să poată copia instrumentele optice fără a sacrifica și calitatea. Toate acestea pentru a spune și că, atunci când piesele franceze se vor termina, Sosna-U ar putea deveni mult mai greu de produs.

S-ar putea ca acest lucru să se întâmple deja. Nu degeaba Uralvagonzavod instalează lunete mai vechi 1PN96MT-02, cu o rază de acțiune de 3,3 kilometri, pe unele dintre T-72-urile modernizate. Compania a adăugat anterior 1PN96MT-02 la unele dintre T-62-urile pe care le-a trimis să fie distruse în Ucraina.

În mod tragic pentru echipajele rusești, 1PN96MT-02 ar putea să se epuizeze și ele. Cea mai recentă versiune a vizorului demodat ar putea avea, de asemenea, componente străine care e posibil să fie în cantități limitate în Rusia.

Așadar, dacă T-72B3 Obr. 2022 este un T-72 recondiționat, scos din depozite, cu un vizor Sosna-U, iar un T-72B1 Obr. 2022 este același tanc de bază, dar cu un vizor 1PN96MT-02 mai puțin capabil, cum ați putea numi următorul model de T-72, de asemenea scos din depozite – unul cu un sistem optic și mai prost?”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

* Apel către primarul Emil Boc: „Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie!”. Ignoranța a dus la o situație revoltătoare

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* VIDEO. Atacul barbar, cu ciocanul, asupra soţului lui Nancy Pelosi, în propria casă. Agresorul e un conspiraționist canadian. Înregistrarea a fost făcută publică prin decizia unui judecător

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here