Cum blochează PSD construcția a 25 de spitale pe bani europeni. Rafila a anunțat deja UE că refuză proiectul PNRR în valoare de 1,7 miliarde euro, acuză ex-ministrul Ghinea

8
5965
Gâdea și Rafila încearcă să acopere pierderea a 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru construirea a 25 de spitale cu fumigenele unor "dezvăluiri" despre "furturile USR"

Banii din PNRR se scurg printre degetele Guvernului PSD-PNL și ale României din cauza incapacității de a respecta termenele stabilite împreună cu Comisia Europeană, în timp la posturile TV ale oligarhilor se duce o intensă campanie de derutare a populației. Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, dezvăluie că Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, a anunțat deja Comisia Europeană că refuză să se ocupe de proiect, așa cum prevede PNRR, ceea ce va duce la pierderea a 1,7 miliarde de euro.

Pe parcursul ultimelor zile, la Antena 3 și România TV s-a făcut mare zarvă, cu Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu în prim-plan, pe tema unor așa-zise „furturi” comise de USR, care ar fi prevăzut consultanță de 25 de milioane de euro pentru funcționarea agenției ANDIS.

Manipularea făcută prin omisiune de PSD la Antena 3 este aceea că în timp ce consultanța este de 25 de milioane de euro, funcționarea propriu-zisă a agenției e de numai 5 milioane. În realitate, consultanța se oferă pentru gestionarea proiectelor de 1,7 miliarde de euro, nu pentru funcționarea ANDIS, și a fost inclusă deoarece Comisia Europeană a constatat că Ministerul Sănătății n-are expertiza necesară pentru a construi 25 de spitale. Așa că în consultanță sunt incluse cheltuielile cu specialiștii care ar urma să fie căutați și angajați, prin concurs, ca să preia vastul proiect de infrastructură.

Pentru a-și convinge publicul, Mihai Gâdea a pretins la Antena 3 că dezvăluie documente secrete. În realitate, acestea erau publice încă de anul trecut, de la semnarea PNRR între România și Comisia Europeană. Ceea ce a făcut Gâdea a fost să prezinte la TV în mod trunchiat documentele, pe fragmente, ca să-și poată manipula telespectatorii.

1,7 miliarde de euro ar fi trebuit să asigure finanțare pentru construirea a 25 de spitale. Rafila tocmai a anunțat Comisia Europeană că nu vrea ca Ministerul Sănătății să preia sarcina

Această perdea de fum, făcută după modelul de acum câțiva ani în campania împotriva DNA și a Codruței Kovesi, e menită să acopere o problemă foarte gravă: noul Guvern PSD-PNL bate pasul pe loc și e pe cale să piardă miliardele de euro din PNRR.

În cazul Sănătății, Comisia Europeană acceptase să aloce 1,7 miliarde de euro pentru construcția a 25 de spitale în România. Totul trebuia să se facă prin ANDIS (Agenția pentru Investiții în Sănătate), sub patronajul ministrului Sănătății.

După venirea lui Rafila, totul s-a blocat însă. Ministerul Sănătății este, alături de cel al Transporturilor, cel mai în urmă cu respectarea țintelor fixate de comun acord cu Comisia Europeană. Consecința este că se vor pierde banii, iar România va rămâne fără spitale.
În locul proiectelor, Alexandru Rafila livrează explicații și acuză USR, la posturile TV ale lui Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță.

Marea supărare, spune Ghinea, este în realitate aceea că la ANDIS urmau să se facă angajări pe bază de concurs, ceea ce a isterizat PSD-ul și șefimea din Ministerul Sănătății. Așa că s-a blocat construcția de spitale în România pe bani europeni.

Cristian Ghinea despre pericolul iminent ca România să piardă 1,7 miliarde de euro pentru construcția a 25 de spitale

„Știre: cum vrea Rafila să scape de construcția de spitale!

Hai că am promis că vă spun de ce e Rafila atât de agitat.

V-am spus ieri povestea ANDIS – agenția pentru investiții în sănătate. Ar trebui să înlocuiască două direcții din minister care au ratat construcția de spitale. Are fonduri din PNRR să funcționeze, să ia oameni să facă treaba – ce numește PSD ”consultanță”, că ei nu știu cu munca, când aud de bani le fac ochii ca maimuța la banane.

Cum povesteam și ieri, ANDIS a fost soluția la întrebarea Comisiei: bine, vă dăm 1,7 miliarde să faceți spitale, dar cine le face?

Evident, directorimea din Ministerul Sănătății este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecție pentru manageri (da, e și asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu.

Soluția lor?

Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătății ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E absolut verificată informația, rog presa să îl întrebe.

E o modificare a PNRR, nu asta ne-a cerut Comisia, ba dimpotrivă. S-ar putea să ne coste. Spitalele. 25.

Repet: ministrul Sănătății care are 1,7 miliarde euro pentru spitale și agenția la cheie vrea să scape de ea. Ministrul Sănătății nu vrea să se ocupe de construcția de spitale.
V-am spus că e un puturos?

De asta spuneam.

Cât de penibili pot fi în fața Comisiei?

Rafila, nu fi puturos, fă spitale!“

„USR e de vină că a adus banii din PNRR și a propus măsuri concrete pentru scăderea prețurilor la facturi, încă din urmă cu 6 luni.

Rafila are bani de spitale. 1.7 miliarde de euro pentru 25 de spitale. Este suma pe care am reușit, împreună cu Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, să o obținem prin PNRR. Și nu a fost ușor să convingem Comisia că România poate folosi acești bani. Tot ce trebuie să facă actualul guvern e să se apuce de treabă.

Grindeanu are bani de autostrăzi. Împreună cu fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, am reușit să obținem din PNRR 3.1 miliarde de euro pentru autostrăzi. A7, autostrada finanțată din PNRR, este cel mai mare proiect de infrastructură din toate PNRR-urile țărilor europene. Astăzi bate pasul pe loc, blocată de Grindeanu.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a amânat 6 luni să vină cu soluții concrete pentru scăderea prețului la energie. Măsurile propuse de USR – reducerea TVA, exceptarea de la plată a certificatelor verzi – sunt măsuri care ar fi scăzut imediat facturile pentru milioane de români. Ele sunt astăzi discutate de PSD-PNL. Șase luni mai târziu. Timp în care fiecare dintre noi am plătit facturi mărite.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

NATO crede că „retragerea” unor trupe ruse de la granița cu Ucraina e o păcăleală. „Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo”

Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

Ghinea (USR): „Ciolacu, Rafila, puneți mâna la muncă, putorilor!” / „S-au isterizat pentru că le-am dat de muncă prin PNRR și sunt puturoși”

Cioloș amenință cu ruperea USR, în caz că Drulă „nu va lucra pentru tot partidul”, ci doar pentru o parte din el

Propagandista anti-americană din PNL Italia este repudiată de șefii săi. Și-a șters cele trei postări mizerabile

Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

Oana Roman se bucură „foarte tare” că tatăl ei „scapă de țara asta de doi bani”! Dar se bucură degeaba: Petre Roman nu se mută în Elveția

TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

Gest scandalos al unui tânăr șofer cu Mercedes, din Timișoara. A scuipat și înjurat un pieton care traversa regulamentar. Amendă de 7.000 de lei

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

* Un articol care a păcălit cenzura arată că scaunul lui Xi Jinping se clatină. Criticile au devenit virale cu ajutorul opoziției din Partidul Comunist Chinez

* Incredibilă prăbușire a Simonei Halep, în semifinale, la Dubai: 0-7 (în tie-break), 0-6, după 6-2 în primul set!

8 COMENTARII

  1. Mentinerea indobitocita a populatiei le asigura un bun bazin electoral. Fara o scoala buna care sa-i ridice, fara spitale in care sa se trateze si cu probleme de subzistenta care sa nu permita oamenilor sa se gindeasca la altceva.
    Analfabetii functionali, din ce in ce mai multi, preiau fara dicernamint orice prostie debitata de guvernantii-capuse si raspindita de televiziunile de nestiri.
    Toata starea asta dezastruoasa a tarii e programata, nu e doar o incompetenta a celor din pozitii cheie. Incompetentii sunt pusi acolo cu buna stiinta. Incompetentii sunt doar niste marionete a celor care fac cartile din umbra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here