Generalul american Ben Hodges: „Rusia pune presiune pe Ucraina ca un boa constrictor” / „SUA trebuie să preia conducerea în zona Mării Negre” / „Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul”

1
2757
Gen. Ben Hodges

SUA realizează, în sfârșit, cât de importantă e zona Mării Negre, ca o graniță filosofică între democrațiile liberale și autocrații, între valorile occidentale și cele rusești, iar acum trebuie să ia măsuri pentru a o întări economic și militar, spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul Frederick Hodges, cunoscut ca Ben Hodges, într-un interviu acordat Cristinei Cileacu pentru Digi 24.

„Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul. Efortul nostru de bună-credință, de respectare a Actului fondator NATO-Rusia și de a nu avea baze permanente în zonă, nu a dat roade. A fost o invitaţie pentru Rusia, aşa că acum trebuie să ne trezim şi să realizăm cu cine avem de-a face”, spune fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul Ben Hodges (63 de ani), în interviul pentru Digi 24.

Soluția ar fi dezvoltarea unor baze permanente în locuri precum România, Polonia și țările baltice, alături de elaborarea unei strategii de securitate pentru Marea Neagră. Iar Turcia ar avea un rol foarte important într-o astfel de decizie, arată generalul (r) Ben Hodges.

„Zona Mării Negre trebuie dezvoltată economic și securizată militar”

 • „Este o mare greșeală, și plătim prețul acum, că Occidentul – nu doar Statele Unite, ci și cea mai mare parte a Europei de Vest – nu a apreciat pe deplin semnificația strategică a regiunii Mării Negre, ca un bastion împotriva Iranului și extremismului islamic, ca un loc în care trebuia să concurăm cu Rusia pentru a preveni folosirea Mării Negre pentru exportul de violență în Siria și Africa, dar și pentru dezvoltarea economică.”
 • „Există atât de mult potențial în regiunea Mării Negre care nu este atins în acest moment și cred că trebuie să ne ocupăm de asta.”
 • „Pentru Rusia, Marea Neagră este atât de importantă în toate diferitele conflicte înghețate – din Caucaz, evident, Georgia, Armenia, Azerbaijan -, dar și Transnistria, Ucraina, toate acestea se află în regiunea Mării Negre, la periferia vestică și sudică a Rusiei. Și, desigur, putem extinde acest lucru şi să includem şi Belarus, care cred că va fi centrul real de atenție aici în următoarele câteva săptămâni.”
 • „Cred că Georgia, de exemplu, ar trebui dezvoltată ca poartă între Europa şi Eurasia. Și dacă acest lucru devine adevărat, atunci România ar beneficia în mod semnificativ, pentru că, în ordinea firească, lucrurile ar deveni aglomerate şi pentru portul Constanţa și ar exista mult trafic şi pe cursul Dunării, care ar duce la dezvoltarea ulterioară a regiunii. Acest lucru ar impulsiona dezvoltarea mai rapidă a rețelelor feroviare și de autostrăzi. Deci, dezvoltarea economică.”
 • „Trebuie să reparăm relaţia cu aliatul nostru turc. Ceea ce face Marea Neagră să fie specială sunt strâmtorile care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană. Şi cred că am permis ca relaţia noastră cu Turcia să ajungă într-o stare proastă.”
 • „Din fericire, România a fost un aliat foarte important în ceea ce privește asigurarea accesului și a capacităţilor în regiunea Mării Negre.”

„Rusia pune presiune pe Ucraina, ca un boa constrictor, până când Ucraina se prăbușește”

 • „Acum, din cauza crizei din Ucraina și din jurul Ucrainei, milioane de oameni sunt conștienți de Marea Neagră. Milioane de oameni își dau seama ce face Rusia acolo. Este o oportunitate pentru naţiunile de la Marea Neagră să sublinieze de ce sunt importante din punct de vedere strategic pentru Statele Unite. Dar, de asemenea, este o oportunitate pentru Statele Unite să recunoască că asta nu este o problemă care se va rezolva de la sine. Rusia va continua să facă ceea ce face, pe termen lung: pune presiune pe Ucraina, pune presiune pe Georgia, ca un boa constrictor, până când Ucraina se prăbușește. Cred că acesta este scopul, iar Statele Unite trebuie să preia conducerea aici.”
 • „Respectarea dreptului internațional și respectarea suveranității – acestea sunt chestiuni critice. Rusia încalcă în mod obișnuit dreptul internațional și arată lipsă de respect față de suveranitate prin utilizarea forței, ocuparea Crimeei, evidentul său sprijin său pentru așa-numitele republici separatiste în Donbass, dar şi această închidere frecventă sau utilizarea unor porţiuni mari din regiunea Mării Negre pentru exerciții de antrenament cu foc deschis. Asta arată o lipsă totală de respect faţă de România, faţă de Ucraina şi de alte ţări din regiune, pentru că ei (rușii – n. red.) nu simt nicio presiune, nu plătesc niciun preţ atunci când fac asta.”
 • „Într-un fel, naţiunile Mării Negre, inclusiv Turcia, trebuie să găsească o cale să pună presiune asupra Moscovei, ca să arate mai mult respect faţă de lege. Este necesară găsirea unor modalităţi de presiune asupra Kremlinului ca să se ridice la înălţimea dreptului internaţional şi a acordurilor pe care le semnează. Asta este, cred, una dintre cele mai mari provocări pe care le avem.”

„A fost o greşeală din partea noastră că n-am făcut nimic când rușii au anexat Crimeea”

 • „Între timp, trebuie să ne dăm seama cum facem să luăm iniţiativa, pentru că acum reacţionăm cu toţii la ceea ce spune sau face Kremlinul. Ei sunt cei care setează tempo-ul. Ei sunt cei care aleg unde să se aplice presiune. Şi în schimb, dacă adunăm populaţia, puterea economică sau puterea militară sau puterea diplomatică a tuturor naţiunilor UE şi NATO, plus partenerii, facem ca Rusia să pară un pitic. Dar este incapacitatea noastră să lucrăm împreună la aceste lucruri, care permit Rusiei să respingă tot ce spunem noi. Deci, aici trebuie să ne dăm seama cum obţinem iniţiativa. Asta include şi Turcia, să exercite mai multă autoritate asupra strâmtorilor turceşti atunci când Rusia încalcă Convenția Montreux sau ameninţă alte ţări din Marea Neagră. Turcia are autoritatea să facă ceva în legătură cu asta. Dar turcii trebuie să aibă încredere că toți ceilalți – Europa, SUA – îi vor proteja împotriva răzbunării ruseşti.”
 • „A fost o greşeală din partea noastră că n-am făcut nimic când rușii au anexat Crimeea. O greșeală similară eşecului nostru după ce au invadat Georgia. Chiar și după 2008, am continuat să ne reducem capacităţile. Statele Unite şi-au redus capacităţile în Europa, germanii și-au redus capacităţile, Țările de Jos şi-au redus capacităţile, iar Marea Britanie şi-a retras trupele de pe continent. Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul.”

„Trebuie să ne trezim şi să realizăm cu cine avem de-a face”

 • „Unul dintre rezultatele crizei actuale va fi exact opusul a ceea ce şi-a dorit Kremlinul: mult mai multe trupe NATO, mult mai aproape de Rusia.Trebuie să recunosc că și eu mi-am schimbat propria gândire în acest sens. Cred că vom vedea dezvoltarea unor baze permanente în locuri precum România, Polonia, țările baltice – dacă aceste țări doresc asta, evident, și au fost de acord cu asta -, nişte baze permanente pe flancul estic al NATO. Pentru că, în mod clar, efortul nostru de bună-credință, de respectare a Actului fondator NATO-Rusia și de a nu avea baze permanente în zonă nu a dat roade. A fost o invitaţie pentru Rusia, aşa că acum trebuie să ne trezim şi să realizăm cu cine avem de-a face.”
 • „Turcia are un rol foarte important într-o decizie ca aceasta. Posibilitatea de a trage Kremlinul la răspundere pentru ceea ce face devine reală doar dacă Kremlinul vede toate cele 30 de naţiuni ale Alianţei lucrând împreună. Și asta înseamnă că diplomația joacă un rol critic, dar trebuie susținută de hotărâre și capacităţi reale. Eu sunt 100% în favoarea continuării dialogului cu Rusia și nu sunt de acord cu evaluarea că războiul este inevitabil. Cu siguranță toate piesele sunt în poziţia să se facă asta, dar cred că Rusia este mai interesată de crearea uniuni statale cu Belarus, că se folosește de această situație oribilă să facă asta pentru că știe că Europa nu va plânge că Lukașenko a dispărut.”

„Presiunea asupra Ucrainei va continua cu scopul de a-i distruge economia”

 • „Nu sunt convins că va fi un asalt masiv în Ucraina, în parte pentru că nu este fezabil. Rușii nu sunt siguri că trebuie să facă asta, dacă își pot atinge scopul de a băga în colaps guvernul ucrainean și prăbușirea economiei ucrainene, folosind forțele rusești, armata și marina ca un boa constrictor care striveşte Ucraina. Și dacă se prăbușește, Ucraina este un stat eșuat, nu poate adera la UE, nu poate adera la NATO. Putin obţine ceea ce vrea, fără nicio invazie, fără sancţiuni. O face prin presiunea tuturor acestor trupe acum.”
 • „Sunt rapoarte care vin astăzi din Rusia că începe să retragă o parte din soldați. Vom vedea. Ne amintim aprilie anul trecut, când ministrul Şoigu a spus că «exerciţiile militare s-au terminat, ne întoarcem cu toţii la cazarmă» şi bineînţeles că nu s-au întors.”
 • „Cred că presiunea asupra Ucrainei va continua cu scopul de a-i distruge economia, care este în continuare un obiectiv pentru Kremlin.”
 • „A fost important ca toți aliații să înceapă împreună să susţină politica ușilor deschise. Acesta este un principiu nu pentru extinderea NATO, ci principiul națiunilor care îşi fac propriile alegeri suverane, fără ca altcineva să facă alegeri pentru ele. Sunt mândru că Alianța a rămas unită în acest sens.”

„Trebuie să ținem cont de preocupările legitime de securitate ale Rusiei. Dar cele de acum nu sunt legitime”

 • „Aș dori ca într-o zi să văd Georgia și Ucraina devenind parte a NATO, dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Ţinem uşa deschisă, protejăm principiul. Dar, între timp, Statele Unite ar trebui să lucreze zi și noapte cu Ucraina și cu Georgia ca să construiască o relație bilaterală normală, ca să ajute ambele țări să-și continue calea către democrația liberală, spre dezvoltarea economică și facă parte din structura de securitate a regiunii Mării Negre, ceea ce înseamnă că trebuie să avem o strategie pentru regiunea Mării Negre. Problema nu este dacă ar trebui sau nu să fie membri, ci cum vrem să arate regiunea? Ce este mai bine pentru toată lumea: securitatea și prosperitatea economică.”
 • „Preocupările legitime de securitate ale Rusiei trebuie luate în considerare. În caz contrar, vom «invita» problemele să fie aici pentru totdeauna. Dar cred că preocupările legate de securitate despre care vorbesc rușii acum sunt mult, mult supraevaluate şi, de fapt, nu sunt legitime. Cred că Rusia se teme de faptul că are o Ucraină la graniţa sa care devine prosperă şi liberă şi apoi oamenii din Rusia încep să întrebe: «Cum rămâne cu noi?».”
 • „Rusia este o țară uriașă, ruşii sunt un popor grozav, avem nevoie de ei ca parte a soluțiilor pentru toate problemele majore cu care ne confruntăm, fie că este vorba de climă, terorism, extremism islamic și multe alte probleme, găsirea unei căi în care ei (ruşii – n. red.) sunt din nou un membru responsabil al comunității globale. Acesta ar trebui să fie scopul nostru.”

„Fără NATO, ar fi fost războaie între Turcia și Grecia”

 • „Am vorbit cu un ofițer superior turc odată și l-am întrebat ce mai face. Şi el a răspuns: «Mă trezesc dimineaţa, am Rusia la nord, Iran, Irak, Siria la sud, Balcanii la vest şi Caucaz la est. Este o vecinătate dată naibii!». Astfel, desigur,Turcia ar dori probabil să aibă încredere că interesele sale nordice la Mărea Neagră sunt în siguranţă sau măcar că nu sunt ameninţate, astfel ca să-şi poată concentra atenţia asupra ameninţărilor foarte importante pe care le au din partea organizaţiilor teroriste, fie că este vorba de PKK şi YPG sau ISIS, la sud.”
 • „Turcia este pentru Occident prima linie împotriva Iranului şi a extremismului islamic. Abordarea Turciei a fost, în general, «să nu zguduie barca», să menţină statu quo-ul în Marea Neagră, să se concentreze în sud şi pe Grecia, aliatul NATO al Turciei. Nu putem nega că există mereu fricţiuni acolo şi potenţial pentru conflict. Slavă Domnului că există NATO, în caz contrar, probabil ar fi fost un război, două sau trei până acum.”
 • „Orice strategie pentru noi trebuie să pună ca prioritate repararea relaţiei cu Turcia. Trebuie să fie Turcia-SUA la nivelul 2.0, reconstruirea încrederii. Şi nu vreau să scuz deciziile proaste ale regimului Erdogan, spun doar că este prea important ca să nu reparăm relația.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mercenari din Grupul Wagner („armata privată a lui Putin”) au intrat în Ucraina pentru a organiza sabotaje

* VIDEO. Boris Johnson: „Rusia pare că se pregătește de cel mai mare război pe care l-am văzut după 1945 în Europa“

* Diplomația bădărană a Kremlinului. De la „Câte divizii are Papa?” la pantoful lui Hrușciov; de la câinele pentru Merkel la umilirea diplomaților europeni

* Echipa completă a lui Eugen Tomac. Cei 51 cu care l-a debarcat pe Cristian Diaconescu din fruntea PMP. Printre ei: Mihai Neamțu, Florian Bichir și trei foști miniștri

* Război total la vârful AUR. Târziu despre Simion: „M-a jignit de moarte. Nu întorc și obrazul celălalt, ci doar spatele, care e plin de rănile cuțitelor“

* Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

* Cum blochează PSD construcția a 25 de spitale pe bani europeni. Rafila a anunțat deja UE că refuză proiectul PNRR în valoare de 1,7 miliarde euro, acuză ex-ministrul Ghinea

Cioloș amenință cu ruperea USR, în caz că Drulă „nu va lucra pentru tot partidul”, ci doar pentru o parte din el

Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here