13 noi mituri legate de vaccinarea anti-Covid

1
1515
Costel Atanasiu

Acest articol a apărut pe site-ul de la CDC-ul american – Centers for Disease Control and Prevention (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor). L-am tradus pentru a le fi de folos și românilor, din toate categoriile sociale, mai mult sau mai puțin instruite.

MIT 1: Ingredientele din vaccinurile COVID-19 sunt periculoase.

REALITATE: Aproape toate ingredientele din vaccinurile COVID-19 sunt, de asemenea, ingrediente din multe alimente – grăsimi, zaharuri și săruri.

Ingredientele exacte ale vaccinului variază în funcție de producător. Vaccinurile COVID-19 de la Pfizer-BioNTech și Moderna conțin, de asemenea, ARN mesager (ARNm), iar vaccinul COVID-19 de la Johnson&Johnson/Janssen conține o versiune inofensivă a unui virus care nu are legătură cu virusul ce provoacă COVID-19. Acestea dau instrucțiuni celulelor din corpul dumneavoastră pentru a crea un răspuns imunitar. Acest răspuns vă ajută să vă protejați împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19 în viitor. După ce organismul produce un răspuns imunitar, elimină toate ingredientele vaccinului așa cum ar arunca orice informație de care celulele nu mai au nevoie. Acest proces face parte din funcționarea normală a corpului.

Vaccinurile COVID-19 nu conțin ingrediente precum conservanți, țesuturi (cum ar fi celulele fetale avortate), antibiotice, proteine ​​alimentare, medicamente, latex sau metale.

MIT 2: Imunitatea naturală pe care o dobândesc din cauza COVID-19 este mai bună decât imunitatea pe care o obțin în urma vaccinării împotriva COVID-19.

REALITATE: A face vaccinarea împotriva COVID-19 este o modalitate mai simplă și mai sigură de a dezvolta imunitatea la COVID-19 decât de a te îmbolnăvi de COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă un răspuns imunitar mai previzibil decât infecția cu SARS-CoV-2. Administrarea unui vaccin COVID-19 oferă celor mai mulți oameni un nivel ridicat de protecție împotriva COVID-19 și poate oferi protecție suplimentară persoanelor care au avut deja COVID-19. Un studiu a arătat că, pentru persoanele care au avut deja COVID-19, cei care nu se vaccinează după recuperare au șanse de peste 2 ori mai mari să facă din nou COVID-19 decât cei care se vaccinează complet după recuperare.

Toate vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent în Statele Unite sunt eficiente în prevenirea COVID-19. A te îmbolnăvi de COVID-19 poate oferi o oarecare protecție împotriva bolilor viitoare, uneori numită „imunitate naturală”, dar nivelul de protecție pe care oamenii îl obțin  poate varia în funcție de cât de ușoară sau severă a fost boala, de timpul de la infecție și de vârsta lor.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este, de asemenea, o modalitate mai sigură de a construi protecție decât să vă îmbolnăviți de COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 vă ajută să vă protejați prin crearea unui răspuns cu anticorpi fără să fiți nevoit să vă îmbolnăviți. Vaccinarea personală poate proteja și oamenii din jurul tău, în special persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire severă de COVID-19. A te îmbolnăvi de COVID-19 poate provoca o boală gravă sau deces și nu putem prezice cu încredere cine va avea o boală ușoară sau severă. Dacă vă îmbolnăviți, puteți răspândi COVID-19 altora. De asemenea, puteți continua să aveți probleme de sănătate pe termen lung după infecția cu COVID-19.

VIDEO: Explicații de bun-simț ale virusologului Costel Atanasiu, după ce i-a sărit la beregată precupeața anti-vaccinistă Monica Pop

MIT 3: Vaccinurile COVID-19 provoacă variante.

REALITATE: Vaccinurile COVID-19 nu creează și nu provoacă variante ale virusului care provoacă COVID-19. În schimb, vaccinurile COVID-19 pot ajuta la prevenirea apariției de noi variante.

Noile variante ale unui virus apar deoarece virusul care provoacă COVID-19 se schimbă în mod constant printr-un proces natural continuu de mutație (schimbare). Pe măsură ce virusul se răspândește, are mai multe oportunități de schimbare. Acoperirea mare de vaccinare într-o populație reduce răspândirea virusului și ajută la prevenirea apariției de noi variante. CDC recomandă ca toți cei peste 5 ani să se vaccineze cât mai curând posibil.

MIT 4: Toate evenimentele raportate la Sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) sunt cauzate de vaccinare.

REALITATE: Oricine poate raporta evenimente la VAERS, chiar dacă nu este clar dacă un vaccin a cauzat problema. Din acest motiv, numai datele VAERS nu pot determina dacă evenimentul advers raportat a fost cauzat de o vaccinare împotriva COVID-19.

Unele rapoarte VAERS pot conține informații incomplete, inexacte, coincidente sau neverificabile. Experții în siguranță a vaccinurilor studiază aceste evenimente adverse și caută un număr neobișnuit de mare de probleme de sănătate sau un tipar de probleme, după ce oamenii primesc un anumit vaccin.

Recent, numărul de decese raportate la VAERS în urma vaccinării împotriva COVID-19 a fost interpretat greșit și raportat greșit, ca și cum acest număr ar însemna decese care s-au dovedit a fi cauzate de vaccinare. Raportările de evenimente adverse către VAERS după vaccinare, inclusiv decese, nu înseamnă neapărat că un vaccin a cauzat o problemă de sănătate.

MIT 5: Vaccinul ARNm nu este considerat un vaccin.

REALITATE: Vaccinurile ARNm, cum ar fi Pfizer-BioNTech și Moderna, funcționează diferit față de alte tipuri de vaccinuri, dar declanșează totuși un răspuns imunitar în corpul tău.

Acest tip de vaccin este nou, dar cercetarea și dezvoltarea lui au fost în desfășurare de zeci de ani.

Vaccinurile ARNm nu conțin niciun virus viu. În schimb, aceste vaccinuri învăță celulele noastre să producă o bucată inofensivă din proteina spike care se găsește la suprafața SARS-CoV-2. După ce au făcut bucata de proteină, celulele o afișează pe suprafața lor. Sistemul nostru imunitar recunoaște apoi că nu-i aparține și răspunde pentru a scăpa de el. Când începe un răspuns imunitar, sunt produși anticorpi, creând același răspuns care se întâmplă într-o infecție naturală.

Spre deosebire de vaccinurile ARNm, multe alte vaccinuri folosesc o bucată sau o versiune slăbită a germenului împotriva căruia vaccinul îl protejează. Așa funcționează vaccinurile împotriva rujeolei și gripei. Când o parte slăbită sau mică a virusului este introdusă în corpul dumneavoastră, produceți anticorpi pentru a vă proteja împotriva viitoarelor infecții.

MIT 6: Vaccinurile COVID-19 conțin microcipuri.

REALITATE: Vaccinurile COVID-19 nu conțin microcipuri. Vaccinurile sunt dezvoltate pentru a lupta împotriva bolilor și nu sunt administrate pentru a vă urmări mișcarea.

Vaccinurile funcționează prin stimularea sistemului imunitar pentru a produce anticorpi, exact așa cum ar fi dacă ați fi expus la boală. După vaccinare, dezvoltați imunitatea la acea boală, fără a fi nevoie să faceți mai întâi boala.

MIT 7: Vaccinul anti-COVID-19 te poate face magnetic.

REALITATE: Primirea unui vaccin anti-COVID-19 nu te va face magnetic, inclusiv la locul vaccinării, care este de obicei brațul tău.

Vaccinurile COVID-19 nu conțin ingrediente care pot produce un câmp electromagnetic la locul injecției. Niciunul dintre vaccinurile anti- COVID-19 nu conține metale.

MIT 8: Vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate pentru utilizare în Statele Unite ale Americii elimină componentele lor.

REALITATE: Eliminarea oricăreia dintre componentele vaccinului în sau în afara corpului poate avea loc numai atunci când un vaccin conține o versiune slăbită a virusului viu.

Niciunul dintre vaccinurile autorizate pentru utilizare în SUA nu conține un virus viu. Vaccinurile cu ARNm și cu vectori virali sunt cele două tipuri de vaccinuri COVID-19 autorizate în prezent.

MIT 9: Vaccinurile COVID-19 îmi pot modifica ADN-ul.

REALITATE: Vaccinurile COVID-19 nu se schimbă și nu interacționează cu ADN-ul tău în niciun fel.

Atât vaccinurile cu ARN mesager (ARNm), cât și cele cu vector viral COVID-19 funcționează prin furnizarea de instrucțiuni (material genetic) celulelor noastre pentru a începe să construim protecție împotriva virusului care provoacă COVID-19.

După ce organismul produce un răspuns imunitar, elimină toate ingredientele vaccinului așa cum ar arunca orice informație de care celulele nu mai au nevoie. Acest proces face parte din funcționarea normală a corpului.

Materialul genetic furnizat de vaccinurile ARNm nu intră niciodată în nucleul celulelor noastre, care este locul unde este păstrat ADN-ul. Vaccinurile cu vector viral COVID-19 furnizează material genetic nucleului celular pentru a permite celulelor noastre să construiască protecție împotriva COVID-19. Cu toate acestea, vectorul viral nu are mașinăria necesară pentru a integra materialul său genetic în ADN-ul nostru, așa că nu poate modifica ADN-ul nostru.

MIT 10: Un vaccin împotriva COVID-19 mă poate îmbolnăvi de COVID-19.

REALITATE: Deoarece niciunul dintre vaccinurile COVID-19 autorizate din Statele Unite nu conține virusul viu care provoacă COVID-19, vaccinul nu vă poate îmbolnăvi de COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19 învață sistemul nostru imunitar cum să recunoască și să lupte împotriva virusului care provoacă COVID-19. Uneori, acest proces poate provoca simptome, cum ar fi febra. Aceste simptome sunt normale și sunt semne că organismul își construiește protecție împotriva SARS-CoV-2.

MIT 11: Vaccinurile COVID-19 îmi vor afecta fertilitatea.

REALITATE: În prezent, nu există nicio dovadă că un vaccin, inclusiv vaccinurile COVID-19, cauzează probleme de fertilitate la femei sau bărbați.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată persoanelor care sunt însărcinate, care încearcă să rămână însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor, precum și partenerilor lor.

MIT 12: Apropierea de cineva care este vaccinat îmi poate afecta ciclul menstrual.

REALITATE: Ciclul tău menstrual nu poate fi afectat de apropierea de o persoană care a primit un vaccin anti-COVID-19.

Multe lucruri pot afecta ciclurile menstruale, inclusiv stresul, schimbările în programul tău, problemele cu somnul și schimbările în dietă sau exerciții fizice. Infecțiile pot afecta și ciclurile menstruale.

MIT 13: Vaccinarea anti-COVID mă va face să testez pozitiv la testul viral.

REALITATE: Niciunul dintre vaccinurile autorizate și recomandate împotriva COVID-19 nu vă poate determina să testați pozitiv la testele virale, care sunt folosite pentru a vedea dacă aveți o infecție curentă.

Dacă organismul dvs. dezvoltă un răspuns imunitar la vaccinare – acesta este scopul -, puteți testa pozitiv la unele teste de anticorpi. Testele de anticorpi arată că ați avut o infecție anterioară și că este posibil să aveți un anumit nivel de protecție împotriva virusului.

Sursa: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/facts.html

Costel Atanasiu, PhD

Virusolog

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

* PNL plătește 100.000 de euro pe lună, pentru „propagandă”, firmei unui PSD-ist din rețeaua Ghiță-Vîntu, anti-european, anti-vaccinist și anti-iohannist

Fiul baronului Buzatu, numit secretar de stat de premierul Ciucă. Acum, toată familia de PSD-iști e „pe funcții” la vârful statului român

AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

Răspunsul năprasnic al NATO către Putin: „Rusia să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova”, unde nu le-a chemat nimeni!

 * „Căcăcioasa stângă radicală europeană trădează din nou. În 1939, socialiștii francezi se întrebau: de ce să murim pentru Polonia? În anul următor, Hitler se plimba triumfător prin Paris“

Cum pot fi concediați angajații STB. La ce riscuri s-au expus prin continuarea grevei după ce a fost declarată ilegală de instanță

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (75) / Drumul cel mai scurt e spre arest

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here