„Nu-l poate opri nimeni? De ce tace Sfântul Sinod?” Paleologu, revoltat de lipsa de reacție a BOR în fața obscurantismului agresiv al ÎPS Teodosie

7
4450
Cu câteva zile înaintea alegerilor, IPS Teodosie - cunoscut pentru legăturile sale cu Securitatea comunistă - i-a dat binecuvântarea mediatică Dianei Șoșoacă, alături de care s-a afișat la tribunal

Printre cei siderați de comportamentul Bisericii Ortodoxe Române în aceste momente de mare primejdie pentru oameni, când mor aproape 200 de persoane pe zi din cauza Covid, se numără și filosoful Theodor Paleologu. Creștin ortodox declarat, dar emancipat, care trăiește în Secolul XXI și nu în Evul Mediu, intelectualul e preocupat de soarta și de imaginea acestei religii.

Acum, el privește îngrozit la derapajele obscurantiste ale conducătorilor Bisericii. Într-o postare pe Facebook, Paleologu se întreabă cum nu realizează nimeni, în toată conducerea BOR, că provocările continue la care se dedă Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, vor decredibiliza și mai mult, pe nedrept, întreaga ortodoxie.

„Nu-și dau seama conducătorii Bisericii Ortodoxe în ce dezastru îi antrenează absurda cruciadă a arhiepiscopului Teodosie împotriva statului, a legii, a științei?“

Reacția lui Paleologu vine după ultimul act de frondă al ÎPS Teodosie, care a dat ordin ca toți călugării și preoții din eparhia sa să se prezinte, pe 30 noiembrie, la mănăstirea Sfântului Andrei. Este o provocare deliberată și fățișă, pentru că arhiepiscopul a încercat în urmă cu câteva zile să obțină aprobare pentru pelerinaj la tribunal, dar judecătorii, după ce i-au analizat argumentele, au respins cererea.

Mesajul lui Paleologu este mai degrabă un strigăt de disperare și de exasperare în fața erorilor majore comise de conducătorii bisericii, care trădează o evidentă neînțelegere a pericolului major al pandemiei, dar și calcule politice meschine. Cărturarul a scris vineri dimineață: “Nu-l poate opri nimeni? De ce tace Sfîntul Sinod? Nu-și dau seama conducătorii Bisericii Ortodoxe în ce dezastru îi antrenează absurda cruciadă a arhiepiscopului Teodosie împotriva statului, a legii, a științei? Iată că acum a dat ordin de mobilizare generală în eparhie. La luptă!“.

Calculele politice ale ÎPS Teodosie: pe cine încearcă prelatul să ajute politic înaintea alegerilor din 6 decembrie

Calculele ÎPS Teodosie au devenit evidente în ultimele zile. De când a început pandemia, prelatul și-a mascat adevăratele scopuri în spatele unor pretinse nemulțumiri legate de ritualuri bisericești pe care, pasămite, autoritățile le-ar interzice pentru că vor să persecute creștinii. Luni în șir, ÎPS Teodosie s-a ocupat, cu binecuvântarea BOR, cu provocări scandaloase. În plină pandemie, a organizat adunări masive, cu oameni înghesuiți în catedrala mitropolitană, dând asigurări că virusul nu va acționa în biserică. A împărtășit numeroși oameni și chiar bebeluși cu aceeași linguriță. A repetat slujba de Înviere, nemulțumit că prima oară, fiind în perioada de carantină, n-a avut enoriași de față.

Apropierea alegerilor parlamentare a dus însă la devoalarea adevăratelor scopuri ale arhiepiscopului cunoscut și sub numele de cod “Mache”, primit înainte de 1989, pe când era informator al Securității. ÎPS Teodosie încearcă să tulbure apele pentru a ajuta o formațiune politică susținută de propaganda Moscovei. Toate acțiunile sale vizează Guvernul, dar mai ales autoritățile statului, iar tonul a crescut pe măsură ce se apropie ziua de 6 decembrie.

Succesiunea ultimelor evenimente a arătat clar ce are în cap, de fapt, Înalt Prea Sfințitul.

Marți s-a afișat la tribunal alături de o avocată conspiraționistă, candidată la un loc în Camera Deputaților. Teodosie a girat-o public pe individa pe care propaganda rusă și rețeaua postacilor se străduiesc s-o promoveze drept mare luptătoare pentru drepturile oamenilor. Avocata Șoșoacă candidează din partea unei formațiuni nelipsite de la provocările și protestele împotriva măsurilor sanitare. Membri ai aceleiași formațiuni au participat, acum doi ani, la provocările din Valea Uzului, unde s-a încercat generarea unor conflicte interetnice.

S-a folosit de oameni sărmani, vârstnici și bolnavi, ca masă de manevră într-o provocare, pentru a putea pretinde ulterior că e persecutat religios

A doua zi după episodul de la tribunal, unde a girat-o pe conspiraționistă cu propria sa demnitate de arhiepiscop al BOR, ÎPS Teodosie a organizat dimineață o slujbă cu peste 100 de oameni înghesuiți într-o biserică din Constanța. Prelatul n-a mai așteptat sentința tribunalului (care a fost dată în aceeași dimineață, cererea de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei și de a organiza slujbe în biserici fiind respinsă). El a făcut deliberat gestul, știind foarte bine ce va urma. În acest scop, a folosit o masă de manevră compusă mai ales din oameni sărmani sau vârstnici, bolnavi, pe care i-a chemat să se înghesuie în biserică mizând pe reacția autorităților.

Poliția a intervenit și a evacuat aglomerația, scoțându-i pe oameni în curtea bisericii. S-au dar 39 de sancțiuni pentru că aproape jumătate dintre cei chemați de ÎPS Teodosie nu purtau nici măcar mască.

Imediat, arhiepiscopul Tomisului a trimis către Guvern o scrisoare foarte agresivă, în care acuza persecuții religioase, un plan deliberat de a-i teroriza pe creștini și îi numea pe medicii care au recomandat evitarea aglomerărilor în spații închise “fără frică de Dumnezeu”, persoane care “se închină unei științe absurde”.

Joi, ÎPS Teodosie a făcut pasul următor, emițând un comunicat în care le dă ordin tuturor preoților și călugărilor din eparhia sa să se prezinte la peștera Sfântului Andrei, știind foarte bine că pelerinajele sunt interzise, numai localnicii având permisiunea să meargă la locul respectiv.

BOR a fost aproape fără reacție în tot acest timp, dând impresia că acțiunile ÎPS Teodosie se fac cu acordul tacit al Patriarhului Daniel. Purtătorul de cuvânt al BOR s-a rezumat la a cere autorităților statului să medieze conflictul declanșat de arhiepiscopul de Tomis.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

7 COMENTARII

  1. Daca Teodosie e inalt agent FSB fost KGB atunci nu se va atinge nimeni de el tot asa cum nu se atinge nimeni de Iliescu sau Voican Voiculescu. Nici macar Daniel nu are curajul. Iar Daniel stie bine cum sta treaba cu agentii.

  2. Buna dimineata… s-a trezit ai presa ca popimea e in campanie electorala. Pai astia sunt in campanie din primavara, mint, instiga, provoaca din martie!

    Si nu numai panarama de la Constanta. Ci toti! Peste tot, toata tara!

  3. D-aia a pasat conflictul la guvern… păi atunci dacă el hiperfericitul nu-l poate pune cu botul pe labe, lasă că-l punem noi cu mâinile încrucișate Pe piept ….. dacă nici vela nu poate să-i facă nimic ,zice omul că-i mai mare in grad decât el!!…atunci îl ascundem ușor după alegerile parlamentare…

  4. Iata ce se intampla cand idioata de justitie e legata de maini si de picioare de un nenorocit de partid, recte psd! Pai jigodia asta corupta trebuia sa fie la inchisoare, executandu-si pedeapsa pentru hotie si coruptie, nu militand el pentru nebunii si orori! Daca era la puscarie, ce liniste aveam, plus ca exemplul lui ii incurajeaza si pe alti popi sa faca la fel, iar enoriasii usurei la minte ii urmeaza! Iar situatia Constantei chiar e periculoasa.

  5. Care „sfant sinod”???Cine i-a facut sfinti?Suntem cumva stat religios ,nu laic???Traim in doua lumi paralele,se pare!! Ticalosii astia,kaghebisti in sutana, nu mai au sursa principala de venit,adica prostimea ingramadita la pupat patrafire de aur si cumparat milioane de lumanari la slujbe ,ca inainte de pandemie,plus drama lor cea mare,aia cu oprirea pelerinajelor,din care adunau saci de bani !!!!

    • E o aroganta sa te autointitulezi sfant, preasfint sau inalt prea sfint. BOR ar putea face reforme in sensul asta si sa schimbe titulaturile fara a fi compromisa credinta insa nu vrea. Le place si lor sa te adresezi cu „sfintia ta”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here