Amendate pentru că vând măști neconforme: farmaciile Help Net și Sensiblu, magazinele Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, benzinăriile LukOil

0
4151
32 din cele 35 de milioane de măști verificate de inspectori nu corespund prevederilor legale. FOTO: apc-romania.ro

Lanțuri de farmacii și unele dintre cele mai mari hipermarketuri din România au fost amendate de ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) cu aproape 3 milioane de lei pentru că vând măști de protecție neconforme, anunță Agerpres.

ANPC a făcut controale ample în toată țara, în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, iar 396 dintre cei 599 de operatori economici verificați nu respectau prevederile legale. La 79 dintre operatorii verificați încă nu s-au finalizat controalele.

Pe lista celor care vindeau măști neconforme se numără cam toate lanțurile de magazine importante. S-au găsit nereguli la puncte de lucru Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM. Cu măști necorespunzătoare au fost prinși și cei de la benzinăriile LukOil, dar și rețelele de farmacii Help Net și Sensiblu.

Printre neregulile constatate: lipsa totală sau parțială a elementelor de identificare și caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsa instrucțiunilor de utilizare, lipsa etichetei cu compoziția materialelor, lipsa declarației de conformitate, lipsa marcajului de conformitate CE.

Din 35,2 milioane de măști verificate, 33 de milioane nu corespundeau!

Din cele 35.180.666 de măști verificate de ANPC, 32.997.026 nu corespundeau prevederilor legale!

S-a decis scoaterea definitivă de la vânzare a 725.448 de bucăți, alte 31.931.598 de bucăți au fost scoase temporar de la comercializare, până la lămurirea situației. S-au dat 237 de avertismente și 431 de amenzi în valoare totală de 2.908.000 lei.

România a emis deja o alertă la nivelul Uniunii Europene, după ce ANPC a descoperit măști care poartă marcajul CE, dar nu sunt verificate ca echipamente de protecție.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat joi că raportul ANPC a ajuns la Parchetul General, care va declanșa o anchetă: „Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi. (…) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here