marți, octombrie 8, 2024
AcasăNewsJocul de-a “economia de piață” ia sfârșit în China. Partidul Comunist anunță...

Jocul de-a “economia de piață” ia sfârșit în China. Partidul Comunist anunță că va prelua controlul asupra afacerilor private

-

Epoca celor două sisteme, “economie de piață în stat socialist”, ia sfârșit în China la 4 decenii după lansarea strategiei de către fostul conducător, Deng Xiaoping, în 1978. Actualul președinte, Xi Jinping, și Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, au stabilit intrarea “într-o nouă eră”, care presupune că Partidul preia controlul asupra sectorului privat din a doua putere economică și militară a lumii.

Decizia, cu efecte imposibil de măsurat în acest moment, a fost anunțată la televiziunea publică din China chiar de către dictatorul Xi Jinping, miercuri, 16 septembrie, și intră în vigoare imediat.

„Președintele emite «instrucțiuni importante» tuturor regiunilor pentru a spori controlul Partidului asupra sectorului privat și pentru a întineri națiunea“

Conform publicației Asia Times Financial, „președintele emite «instrucțiuni importante» tuturor regiunilor pentru a spori controlul Partidului asupra sectorului privat și pentru a întineri națiunea. Toate firmele vor avea nevoie de angajați ai partidului pentru a spori respectarea legii și standardele morale“.

Potrivit sursei citate mai sus, „planul a fost detaliat într-o declarație de 5.000 de cuvinte – și tuturor regiunilor și departamentelor din țară li s-a ordonat să urmeze noile orientări“.

- Advertisement -

CCTV, postul public de televiziune din China, a prezentat pe larg această schimbare radicală de direcție a țării, care abandonează astfel, prin naționalizarea economiei private, strategia încununată de un succes uriaș mai ales în ultimii 30 de ani. Prin intermediul CCTV, Xi Jinping a emis „instrucțiuni importante”.

„Scopul final este ca partidul să aibă conducerea ideologică a întreprinderii private“

Sub un titlu anodin, cu gust de rumeguș – „Opinie privind consolidarea lucrării frontului unit al economiei private în noua eră” – este anunțată reforma care va afecta nu doar cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei, dar și întreaga economie mondială. „Scopul final este ca partidul să aibă conducerea ideologică a întreprinderii private“, scrie Asia Times Financial.

„Declarația urmărește îmbunătățirea controlului Partidului Comunist asupra întreprinderilor private și a antreprenorilor prin United Front Work «pentru a concentra mai bine înțelepciunea și întărirea oamenilor de afaceri privați asupra obiectivului și misiunii de a realiza marea întinerire a națiunii chineze». Partidul vrea să vadă un «front unit» între întreprinderea privată și afacerea guvernamentală“, conform publicației cu profil economic specializată pe zona asiatică.

- Advertisement -

Patronii vor fi obligați să angajeze membri ai Partidului în firme, iar aceștia vor avea misiunea de a supraveghea implementarea principiilor comuniste

Xi Jinping, ales președinte al Chinei în 2012, a transformat țara, treptat, într-o putere mai agresivă la nivel mondial, nu doar în raport cu vecinii săi. Acum consideră că e momentul pentru fuziunea dintre economia de piață, care a propulsat țara la un nivel foarte înalt, și ideologia comunistă, Partidul urmând să preia controlul total asupra tuturor aspectelor vieții celor 1,4 miliarde de supuși.

Tendințele, vizibile în ultimii ani, s-au concretizat în luna mai, când Xi și membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez au discutat strategia la al 18-lea Congres Național.

S-au propus concepte și strategii noi și s-au adoptat măsuri majore pentru ca economia privată să fie “ghidată” pe calea cea bună.

În China se discută deja despre “gândirea Xi Jinping” – nicio noutate, acest cult al personalității a putut fi întâlnit, de-a lungul istoriei, în toate țările comuniste.

Ar fi vorba de peste 100 de măsuri care trebuie luate pentru ca sectorul economiei private din China – inclusiv micile afaceri de familie – să intre sub controlul total al statului și al Partidului. Printre schimbări, inclusiv „îndrumări“ privind selecția personalului pentru implementarea măsurilor. Prioritare vor deveni calitățile de buni comuniști ale angajaților.

Sfaturi „pentru a consolida conducerea Partidului în activitatea economică a frontului privat și pentru a integra mai bine înțelepciunea personalului economic privat în sarcina de realizare a marii întineriri a națiunii chineze“

„Trebuie să vedem, de asemenea, că socialismul cu caracteristici chineze a intrat într-o nouă eră, scara economiei private a continuat să se extindă, riscurile și provocările au crescut semnificativ, valorile și interesele economiei private au devenit din ce în ce mai diverse, iar munca frontului unit al economiei private se confruntă cu situații și sarcini noi „, se menționează în declarația privind noua strategie a Chinei.

„Pentru a implementa temeinic deciziile majore ale Comitetului Central al Partidului, pentru a consolida în continuare conducerea Partidului în activitatea economică a frontului privat și pentru a integra mai bine înțelepciunea și puterea personalului economic privat în scopul și sarcina de realizare a marii întineriri a națiunii chineze, sunt oferite următoarele sfaturi”, apoi începe enumerarea măsurilor care trebuie adoptate.

Scopul final este sintetizat în fraza „îmbunătățirea conducerii partidului asupra economiei private – cifrele economice private vor fi mai strâns unite în jurul partidului”.

Trebuie aplicată “gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze

Până acum, ipocrizia specifică regimului comunist generase în China o situație aproape schizofrenică.

Pe de o parte, puterea dictaturii comuniste a izvorât din faptul că oamenii au fost lăsați să facă propriile afaceri. “Este minunat să te îmbogățești”, a spus Deng Xiaoping în 1978, când a dat startul liberalizării economiei comuniste chineze. Pe de altă parte, Partidul Comunist continua să privească oamenii de afaceri ca pe niște dușmani ai poporului.

Afacerile private nu erau considerate demne de cei care făceau parte din structurile de conducere ale Partidului.

Dar, conform noilor prevederi, firmele private vor avea nevoie de o anumită cantitate de angajați înregistrați în Partidul Comunist. Această politică era deja implementată în marile companii, dar micile afaceri scăpaseră până acum. Comuniștii băgați pe gâtul patronilor vor funcționa ca niște comisari politici: ei se vor asigura că întreprinderile urmează ideologia călăuzitoare, „gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”.

Plătiți de patroni, angajații membri ai Partidului vor deveni niște comisari politici. Competența lor nu va fi prioritară, ci capacitatea de “a construi o linie puternică de apărare ideologică și morală

Angajații trimiși de Partid în firme „îi vor ghida pe oamenii de afaceri privați să îmbunătățească cele mai noi cuvinte cheie ale PCC – «patru conștiințe», să întărească «cele patru încrederi în sine» și să realizeze «cele două garanții».

Comisarii politici angajați în firmele chinezești vor avea, de fapt, putere de viață și de moarte asupra patronilor care-i vor plăti, pentru că ei vor fi responsabili cu

„întărirea îndrumării ideologice, îndrumarea figurilor economice private pentru a-și spori conștientizarea autodisciplinei, a construi o linie puternică de apărare ideologică și morală, a-și reglementa strict propriile cuvinte și fapte, a cultiva un stil de viață sănătos și a crea o imagine publică bună. De asemenea, vor trebui să îmbunătățească continuu respectarea legii și standardele morale ale cetățenilor privați. Vor fi stabilite canale de comunicare între întreprinderile private și Partid pentru a raporta progresele și alte aspecte“.

Până acum, toate statele comuniste care au încercat să ideologizeze economia au dat faliment

Până acum, niciodată în istorie preluarea controlului economic de către un partid comunist nu a avut rezultate bune. Sistemul gândit de Marx a dat faliment tocmai din cauza faptului că era fundamental greșit.

China a izbutit să iasă din subdezvoltare când a renunțat la doctrina comunistă în economie, dar ideea lui Deng Xiaoping, care a transformat acest stat într-o superputere mondială, nu era nici nouă, nici originală.

În 1917, după ce a preluat puterea în Imperiul Rus, Vladimir Lenin și-a dat seama rapid că aplicarea modelului economic propus de Marx este imposibilă și că țara va intra foarte rapid în colaps. Așa că, în 1921, confruntat cu războiul civil, prăbușirea producției industriale și agricole, o foamete care ucidea milioane de oameni și perspectiva răscoalei țăranilor care nu voiau să renunțe la pământurile abia câștigate după alungarea țarului, Lenin a făcut o concesie. El a inaugurat ceea ce s-a numit „Noua Politică Economică”, însemnând că lăsa sectorului economic privat o anumită libertate.

Efectele s-au văzut imediat și Uniunea Sovietică s-a redresat rapid, în doar câțiva ani.

Moartea lui Lenin, în 1924, a însemnat renunțarea la acest model care presupunea un regim dictatorial, cu partid unic, într-o țară cu economie parțial liberă. Stalin a revenit la dogma doctrinei economice marxiste, a lichidat proprietatea privată (ucigând zeci de milioane de cetățeni ai URSS), a centralizat economia și a dat tonul acestui experiment social, economic și uman eșuat.

La sfârșitul anilor 1970, devenise deja evident că URSS și acea parte a lumii unde s-a apelat la controlul Partidului și al statului asupra vieții economice nu sunt construcții viabile. Economiile statelor socialiste au intrat în colaps și s-au prăbușit în 1989-1991.

Nici azi, la 30 de ani distanță, țările foste socialiste din Estul Europei n-au reușit să recupereze decalajele acumulate în perioada economiei centralizate, în ciuda tuturor eforturilor și investițiilor făcute de Uniunea Europeană.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

Cea mai rușinoasă calificare din istoria FCSB. A primit două goluri cu doi jucători în plus și alte două cu un jucător în plus!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -