Șoc la Mangalia: fostul primar Zanfir Iorguș, candidatul Alianței PSD-ALDE-PNȚCD, s-ar putea retrage în favoarea lui Mohammad Murad, independent cu afinități liberale!

0
1445
Murad și Iorguș, aseară, în timpul dezbaterii electorale de la hotelul Panoramic din Olimp / Sursa foto: ziarul "Amprenta"

Cursa pentru Primăria Mangalia e pe cale să se bulverseze complet! Prima dată a fost șocul intrării în joc a omului de afaceri libanezo-român Mohammad Murad, acum se adaugă posibila retragere a fostului primar Zanfir Iorguș, candidatul alianței locale PSD-ALDE-PNȚCD.

Cristian Radu

Din clipa în care cunoscutul dr. Mohammad Murad (care anunțase că vizează Primăria Constanța și lăsase să alerge zvonul că ar putea candida de fapt pentru Primăria Năvodari) și-a depus candidatura la funcția de primar al municipiului Mangalia (chiar în ultima zi alocată acestei proceduri), tabloul electoral pentru alegerile locale din 27 septembrie a fost dat peste cap.

Până în acel moment, lupta pentru fotoliul de primar se dădea mai ales între PSD-istul Zanfir Iorguș (fost primar între anii 1996 și 2008, din partea a trei partide – PNȚCD, PSD și PD/PDL, în ordine cronologică), candidatul Alianței “Uniți pentru Mangalia” (PSD-ALDE-PNȚCD), și liberalul Cristian Radu (primar PNL începând din 2012).

Vineri seara, în Olimp, la Phoenicia Blue View Resort, la finalul unei dezbateri electorale inițiate de Muhammad Murad (independent) – care i-a invitat pe toți candidații la Primăria Mangalia -, ceilalți doi participanți, Zanfir Iorguș (PSD) și Mihai Petru Crăciun (PMP), s-au declarat a fi de acord să renunțe la candidaturile lor și s-o sprijine pe cea a mega-investitorului în turism (și nu numai).
 

Zanfir Iorguș i s-a adresat lui Mohammad Murad: “Eu nu am ținut și nu țin să fiu primar. Eu vreau doar atât: să găsim soluții pentru a fi cât mai mulți pentru a opri acestă devastatoare administrare care se face în orașul nostru. Trag un semnal de alarmă. Suntem într-o criză morală, socială, economică cum nu a avut Mangalia de mult timp. Să nu ne surprindă dacă în anii următorii, dacă nu venim cu programe sociale, din cauza sărăciei instaurate în Mangalia, vor ieși în stradă. Avem nevoie nu de un Murad, ci de zeci de Murad, care să pună umărul la reconstrucția orașului. Nu este vorba de problema candidaturii de primar. Eu nu mai am ce să demonstrez. Cred că cel mai bine este să gândim un proiect și nu am nimic împotrivă, poate să fie oricine candidat. Dumneavoastră spuneți că aveți sondaje mai bune, eu vă spun că și sondajele noastre arată un echilibru. M-am consultat și cu echipa, nu despre politică, cred că cel mai important este un contract care să aibă la bază problemele cetățenilor cu care am spus că plecăm la drum și care trebuie rezolvate. Aveți experiența economică a relațiilor și puteți să veniți cu un plus mare la Mangalia. În schimb, aici este experiența administrației publice locale, care trebuie așezată alături de forța economică și de viziunea dumneavoastră. Ca să pot lua această decizie, ca să putem susține un candidat independent, avem și suntem de acord cu mențiunea că trebuie să semnați un contract moral că angajamentele pe care le-ați luat pentru cetățenii Mangaliei se regăsesc, în viitor, ca realizări ale orașului”.

Candidatul PMP, Mihai Petru Crăciun, a cerut un răgaz pentru a-și consulta echipa de campanie și, mai ales, conducerea județeană și națională a partidului. Dar PSD-istul, acompaniat de reprezentanții locali ai ALDE și PNȚCD, a spus destul de clar că, dat fiind faptul că Mohammad Murat își asumă și toate promisiunile electorale ale alianței anti-Radu, sâmbătă la prânz va anunța oficial că se retrage din cursa pentru Primărie și că el și întreaga sa echipă tripartinică îl vor sprijini pe independentul Murad să acceadă la funcția de primar.

Lupta dintre Murad și Radu devine extrem de strânsă

Mohammad Murad

Aceasta mutare este o nouă răsturnare de situație în materie de candidaturi la Primăria Mangalia. Ea se adaugă renunțării, în luna iulie, în favoarea lui Iorguș, a celui care fusese anunțat încă de la înființarea, în 2019, candidatul Alianței “Uniți pentru Mangalia”: Nicolae Moroianu (ALDE), fost fruntaș local al PNȚCD. Acesta a trecut imediat la PSD și a fost plasat pe loc eligibil în lista de candidați la Consiliul Local.

Ca urmare a lovituri de teatru din acest weekend, Mohammad Murad și Cristian Radu rămân singurii candidați cu șanse, părând a fi acum „cap la cap” în cursa care se va finaliza și decide la urne, pe 27 septembrie.

Conform unor surse politice, cu o seară înainte se negociase o viitoare conducere administrativă executivă a municipiului: Murad primar (pentru competențele sale manageriale), Iorguș viceprimar (având multă experiență în administrația locală, el rămâne pe primul loc al listei PSD de consilieri locali), iar Moroianu (ALDE) va ocupa funcția de City Manager.

Sondaj: Murad, aproape de Radu

Conform unui sondaj realizat recent, Mohammad Murad a crescut puternic în intenția de vot, în perioada scursă de la depunerea candiidaturii. Rezultatul sondajului:

 • Cristian Radu (PNL) – 33,2%
 • Mohammad Murad (independent) – 28,7%
 • Zanfir Iorguș (PSD-ALDE-PNȚCD) – 19,2%
 • Ozghiun Menabit (PER) – 6,8%
 • Dumitru Paris (USR-PLUS)- 4,4%
 • Petru Crăciun (PMP) – 1,4%
 • Adrian Moldoveanu (UNPR) – 0,7%
 • Dănuț Moldovan (Pro Romania) – 0,4%
 • Nu știu / Nu răspund – 5,2%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.300 de persoane cu drept de vot, iar marja de eroare este de ±2,5%. La începutul campaniei, candidatul independent Mohammad Murad era la doar 7% intenție de vot, iar Radu Cristian la 41%.

Iorguș nu mai poate fi scos de pe buletinul de vot

Zanfir Iorguș

O problemă va fi, însă, rămânerea lui Iorguș pe buletinul de vot, ceea ce poate aduce confuzie în electorat. Mangalioții își amintesc ce s-a întâmplat la alegerile locale reluate din 2012, când Mangalia a fost una dintre cele numai 5 UAT-uri din întreaga țară unde alegerile au fost invalidate și reorganizate.

Zanfir Iorguș, pe-atunci PDL-ist, câștigase primul scrutin, profitând și de faptul că USL nu prezentase un singur candidat: PNL l-a aruncat în luptă pe Cristian Radu (independent atunci, după ce părăsise postul de șef al Gărzii Financiare Constanța), iar PSD pe primarul în funcție (ales în 2008) Claudiu Tusac. La alegerile reluate, PSD a acceptat să-l susțină și el pe Radu, dar Tusac, deși nu mai candida, a rămas pe buletinul de vot și… a fost votat de apropape 3.000 de oameni!

Liberal ca vocație, Mohammad Murad a intrat în conflict cu actualul primar PNL-ist după ce a reluat masiv investițiile în stațiunile din Mangalia-Nord

După propriile declarații, Mohammad Murad s-a aflat în relații amicale cu Cristian Radu. De altfel, cel care este de câțiva ani președintele celei mai reprezentative organizații antreprenoriale din „industria ospitalității” din țara noastră (Federația Patronatelor din Turismul Românesc – FPTR) nu și-a ascuns, de-a lungul timpului, afinitățile ideologice față de liberalism și valorile sale fundamentale. De aici și cunoscuta sa prietenie cu mulți liberali din diferite generații, cea mai mediatizată fiind cea cu Rareș Bogdan.

Treptat, mai ales după ce a investit 30 de milioane de euro în cumpărarea, reabilitarea și modernizarea până la nivelul de 4 stele internaționale a fostei “perle a litoralului românesc”, complexul turistic Panoramic-Amfiteatru-Belvedere din Olimp, redenumit Phoenicia Blue View Resort, medicul libanez școlit în România a intrat în conflict cu primarul Mangaliei. (El nu era, oricum, la primele investiții majore în active HoReCa din sudul litoralului nostru.)

Murad a întocmit recent un adevărat decalog rechizitorial despre cele mai grave probleme ale acestor 8 ani de administrație Cristian Radu în Mangalia (inclusiv în cele 6 stațiuni turistice din componență: Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp), document publicat integral de Ziaristii.com.

August 2020: Mohammad Murad, gazda premierului Ludovic Orban la Phoenicia Blue View Resort din Olimp

Crezul lui Murad pentru administrația locală: “Vom investi nu doar bani, ci și suflet!”

Unul dintre videoclipurile electorale ale lui Mohammad Murad a devenit repede viral pe internet. În filmuleț, antreprenorul le face un cadou inedit contracandidaților săi și le transmite să-și ia cu toții un angajament: să nu mai fure din banul public și să facă mai multe pentru comunitate. Ca să-și întărească mesajul, Murad le oferă acestora, în mod simbolic, câte un costum de haine… fără buzunare! “E nevoie de costume fără buzunare, ca primar”, spune Murad.

Dar crezul principal al candidatului independent sună așa: „Cel mai important lucru este să creăm un oraș care trăiește. Infrastructura nu este de ajuns. Vom investi nu doar bani, ci și suflet!”.

Murad completează: „Nu putem construi oraşe pe aşa numite «telefoane de la centru». Avem nevoie de alt mod de gândire, de altă abordare. Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia – doar acolo se face politică. La oraşe trebuie să avem politica cetăţeanului. Un oraş nu trebuie să stea în faţa uşii unui ministru pentru a obţine bani”.

 • Comandat de Candidat independent Primăria Mangalia: Murad Mohammad
 • Cod Mandatar Financiar: 24200416

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here