Misterele incendiului de la Cernobîl. Provocat de un țăran de 27 de ani, a ajuns la doi kilometri de deșeurile radioactive

3
3643

Pe 26 aprilie se vor împlini 34 de ani de la accidentul de la Cernobîl, considerat a fi cel mai mare dezastru din istoria energiei nucleare. Tot în aprilie, dar în 2020, a izbucnit un incendiu forestier în aceeași zonă.

Focul s-a declanșat pe 4 aprilie, în zona de excludere, unde, practic, n-ar fi trebuit să fie nicio persoană, accesul fiind strict interzis. Cu toate astea, focul a cuprins perimetrul pădurii Kotovski, amplasată între satele Taras și Volodimirivka. Apoi s-a extins pe teritoriile a 12 foste localități și pe cel al orașului militar de la Cernobîl-2.

În urma unei anchete realizate de Serviciul de Urgență de Stat (DSU), ar fi mai multe cauze posibile pentru propagarea incendiului: focul a ajuns în zona de excludere din regiunea Jitomir, rezervația Drevliani, din cauza unor linii electrice ale căror scântei făceau iarba să se usuce sau focul a fost pus în mod intenționat.

3.500 de hectare de pădure s-au făcut scrum

Cert e un lucru. Și este unul foarte grav. La 13 aprilie, în ciuda tuturor eforturilor întreprinse de cei de la DSU pentru a-l lichida, focul a continuat să înainteze spre centrala de la Cernobîl.

Iaroslav Emelianenko, director al Asociației Operatorilor de Turism și al Cernobîl Tour, a postat un mesaj alarmant pe pagina sa de Facebook: incendiul se află la doar doi kilometri de instalațiile de depozitare a deșeurilor radioactive. Mai mult, el susține că  focul a ajuns și la Pripiat!

„Acum, incendiul a ajuns la Pripiat și este situat la doi kilometri distanță de instalațiile de depozitare a deșeurilor radioactive Podlesny, unde se află cea mai puternică zonă radioactivă de pe întreg perimetrul din Cernobîl și de la NPP-ul din Cernobîl”, a scris Emelianenko, citat de site-ul rbc.com.ua.

Dincolo de problema semnalată la liniile de înaltă tensiune, polițiștii au descoperit că una dintre cauzele propagării incendiului, care pare de nestăvilit, o reprezintă aprinderea intenționată a ierbii uscate de către un locuitor al satului Rahivka, adiacent zonei de excludere. Este vorba despre un țăran în vârstă de 27 de ani. El le-a mărturisit oamenilor legii că a ars iarba uscată pentru a se distra. Și n-a făcut-o o singură dată, ci de trei ori. Și asta în ciuda faptului că activitățile forestiere din acea zonă sunt interzise de lege.

Cum vântul a crescut intensitatea arderii, incendiul a cuprins cu totul o pădure de 20 de hectare. În tentativa de stingere a focului au fost inițial implicate 362 de persoane, 89 de vehicule, inclusiv avioane și elicoptere. Lichidarea incendiului este complicată, fiindcă s-a raportat și o crește a nivelului de radiații. Într-o săptămână au fost aruncate aproximativ 1.500 de tone de apă.

Cronologia incendiului forestier din zona de excludere de la Cernobîl

5 aprilie. Suprafața de foc a fost estimată la 100 de hectare de pădure.

6 aprilie. Poliția l-a identificat pe săteanul de 27 de ani, din satul Rahivka, responsabil inițial pentru arderea completă a 5 hectare de pădure din zona Kotov.

7 aprilie. Incendiul s-a propagat între satul Poliske și satul Volodimirivka, pe o suprafață de aproximativ 6,5 hectare, dar și în apropierea satului Rudnia-Ososhnia, pe o suprafață de aproximativ 4 hectare.

6-7 aprilie. 25 de pompieri și 5 autospeciale ale garnizoanei din Rivne, precum și 21 de salvatori din Poltava și Luben, au început lupta cu flăcările.

8 aprilie. Suprafața de incendiere era estimată la 3.500 de hectare.

11 aprilie. Pagube estimate la zeci de milioane de hrivne.

13 aprilie. Incendiul a trecut de stația Ianiv, ajungând la Pripiat. În acea zi, un incendiu a fost înregistrat la 2 kilometri de instalația de depozitare a deșeurilor radioactive Pidlisni. Focul a fost stins în trei zone forestiere. Principalele incendii sunt în apropierea satelor Novii Mir, Stara Rudnia, Klivini și Cistogalivka. În apropierea satului Cistogalivka, din cauza rafalelor de vânt, focul s-a răspândit pe șosea, ajungând în gara Ianiv.

13 aprilie. A izbucnit un al treilea foc. Poliția a constatat că incendiul a fost provocat de un rezident, în vârstă de 37 de ani, din districtul Ivankiv. Un bărbat a ars gunoiul acasă, iar rămășițele au fost scoase din sat și aruncate pe iarba uscată. Câtă inconștiență!

Informații de la Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei (DSU)

În dimineața de marți, oficialii de la Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei (DSU) au dispus evacuarea necondiționată din zona de excludere a unităților SES și SACP care asistau la stingerea incendiilor pe teritoriul a 4 zone forestiere.

Principalele informații:

* Nu există foc deschis. Există o ușoară mocnire a podelei pădurii cu celule separate.

* S-au creat aproximativ 110 de kilometri de benzi mineralizate.

* Pe 13 aprilie au avut loc 227 de descărcări (538 de tone de apă). Au fost efectuate de aviația ucraineană (3 avioane, 3 elicoptere).

* În total, 415 persoane și 98 de vehicule au fost implicate în Zona de excludere, inclusiv peste 321 de persoane și 66 de vehicule din SES, inclusiv 3 avioane și 3 elicoptere.

* Nivelul de radiații în orașul Kiev și regiunea Kiev este în limite normale și nu depășește valorile naturale de fond (Kiev – 0,012 mR/h, regiunea Kiev – 0,011 mR/h, cu un fundal admis de 0,05 mR/h).

ANM: Vântul suflă spre Odesa; de miercuri, se va orienta către Rusia

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România a anunțat că norul de fum de la Cernobîl s-a deplasat marți spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. De miercuri, circulația aerului se va reorienta către Rusia.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marți și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”, conform unui comunicat ale ANM.

Ulterior, din a doua parte a nopții de marți spre miercuri, circulația aerului se va reorienta și va sufla predominant dinspre vest către est – sud-est, apoi spre nord-est.

„Astfel, tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, conform sursei citate.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus marți că, în prezent, incendiul nu constituie un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României.

DOSAR. Virusul mortal al comunismului: Organizația Mondială a Sănătății, controlată ocult de China, e acuzată că a mințit întreaga lume și a amânat criminal declararea pandemiei

3 COMENTARII

  1. Nu-mi prea place ce ajunge Cernobîlul. Aș scrie o carte despre Comitele Ucrainei și aș anula radioactivitatea centralei. Eu am mare noroc la leucemia mea din 1979 că fântâna din grădină și cele de la drum au primit atom ușor din ploile cu atom de la Cernobîl de deasupra satului Brădiceni, județul Gorj, și de atunci fiind apă vie doar beau apă cu atom dimineața și seara și trăiesc 114 ani fără dureri de plămâni sau de ficat. Fântânile sunt acoperite acum.

  2. lasati dracului ceronabilul ….problema e aici in tara …cu un criminal la militie…cum mortii ma-tii ai gandit asasinarea in masa a populatiei ???… ba boule ,Goebbels e copil pe linga tine…..!!!..are dreptate nelu tataru cand a spus ca anumite personaje au luat-o pe aratura…unde e presedintele cu statul in casa ??..

  3. O nenorocire nu vine singura, asta ar mai lipsi dupa nebunia covid-19, sa sara in aer si deseuri radioactive. Nu cred ca sunt de incredere sursele ucrainiene, cand spun ca focul propriu-zis este stins, si exista doar patura de frunze ce arde mocnit. Si acest lucru este foarte periculos, focul se poate reaprinda oricand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.