Ministrul Cîțu le va cere băncilor să accepte amânarea ratelor și după 1 ianuarie 2021

0
374

Clienții cu dificultăți financiare în criza economică provocată de epidemie ar putea să-și amâne plata ratelor către bănci și după 1 ianuarie 2021. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat joi că studiază soluții pentru a aplica această măsură, relatează Agerpres.

Discuțiile se poartă cu băncile și una din variante ar fi prelungirea formulei aplicate și în primăvară. Clienții cu probleme financiare din cauza crizei economice generate de epidemie își pot suspenda plățile, cu mențiunea că se aplică o dobândă, iar la reluarea plăților ratele vor fi mai mari.

„Sunt peste 330.000 de clienţi care au beneficiat de această facilitate şi acum bineînţeles ne gândim, împreună cu sistemul bancar, ce facem după 1 ianuarie“

Florin Cîțu a avut o intervenție la conferința “Banking Forum Online” în care a menționat: „Aş vrea să amintesc iarăşi un program care a fost o negociere nu foarte simplă, amânarea ratelor pentru clienţii băncilor, persoane fizice şi persoane juridice, cu până la 9 luni. Este cel mai generos program din Uniunea Europeană. Sunt peste 330.000 de clienţi care au beneficiat de această facilitate şi acum bineînţeles ne gândim împreună cu sistemul bancar, şi aceasta este discuţia care urmează: ce facem după 1 ianuarie. Este clar că economia încă nu şi-a revenit şi s-ar putea să avem în continuare nevoie de astfel de facilităţi, şi atunci trebuie să găsim, tot împreună, soluţii după perioada de 1 ianuarie, ca nici sistemul bancar să nu sufere, nici clienţii băncilor şi nici economia“.

„Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice unde vedem clar că oamenii nu pot“

Există diverse soluții pentru a aplica prelungirea acestei măsuri cu caracter de protecție socială, spune Cîțu: “Ne uităm la mai multe variante, dar putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Dar, repet, acestea sunt scenarii pe care trebuie să le lucrăm cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice unde vedem clar că oamenii nu pot. Sunt anumite sectoare în economie unde clar nu pot să-şi revină, oamenii rămân în şomaj tehnic, sau poate sunt închise datorită deciziilor guvernului şi atunci este nevoie de ajutor şi putem veni să susţinem. Deci pornim de la această variantă, în care putem să prelungim poate o perioadă sistemul actual şi până la variante mai soft. Luăm toate aceste variante în calcul. Aş vrea întâi să vedem, împreună cu sistemul bancar, efectele: ce s-a întâmplat până acum, ce costuri au însemnat aceste nouă luni aproape şi ce putem să vedem în viitor. Iarăşi este important, pentru că noi am putut să luăm această măsură în urma deciziei EBA (n.r. – Autoritatea Bancară Europeană) în care băncile nu erau forţate să facă provizioane“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here