Ministrul Bănicioiu (PSD) a ajutat doi directori penali să devină falși experți în sport și să căpușeze banii publici

0
3500
Blănaru și Istrate, autorii unei incredibile escrocherii

În 2013, când era ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu a parafat o decizie scandaloasă. A desființat un post vacant de șef al Compartimentului financiar, contabilitate, resurse umane și a creat unul de expert pe probleme sportive. Beneficiari au fost și sunt doi vătafi certați cu legea: unul din Brăila, altul din Onești (județul Bacău).

Primul profitor se numește Dumitru Aurelian Blănaru, fost șef la CSM Brăila. În 2015, el și-a bătut fosta soție, fiind condamnat, după trei ani de procese, la plata unei amenzi penale de 1.800 de lei.

Al doilea beneficiar, Ingrid Vasilica Istrate (directoare la CSM Onești), a primit 3 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Ancheta a fost realizată de site-ul Debraila.ro. Escrocheriile făcute de cei doi directori au fost parafate de ministrul Tineretului și Sportului din 2013, Nicolae Bănicioiu (cel care doi ani mai târziu, în 2015, la tragedia Colectiv, era ministrul Sănătății, semn de parvenitism polivalent).

Așadar, toată povestea ca-n filme, pe care v-o prezentăm, a debutat în timpul Guvernului Ponta și s-a amplificat în perioada în care țara a fost condusă de banda infracțională a pușcăriașului Liviu Dragnea.

Cadouri de la „Ciuma Roșie”

2009: Istrate devine directoare la CSM Onești.

2011: Blănaru ajunge director la CSM Brăila.

2013: Presimțind că va fi debarcat, Blănaru își creează postul de expert sportiv. În acest sens, îi trimite o solicitare ministrului PSD-ist al Tineretului și Sportului din acea vreme, Nicolae Bănicioiu: „Vă rugăm să aprobați transformarea postului vacant de Șef Serviciu (Consilier I) din cadrul Compartimentului financiar-contabilitate-resurse umane într-un post de EXPERT Sportiv gradul I definitiv și mutarea postului rezultat în cadrul compartimentului Sport”.

2013: În nici trei săptămâni, ministrul Bănicioiu își dă acceptul, parafând documentul. La câteva luni de la acea decizie, Blănaru își pierde șefia, dar rămâne expert sportiv pe funcția înființată tot de el și, foarte important, validată oficial de Bănicioiu.

2014: Istrate e numită directoare pe politici și strategii sportive în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, la cârma căruia venise fosta mare atletă Gabriela Szabo, numită în funcție de PSD.

Blănaru se detașează la CSM Onești prin propria firmă de băuturi și tutun

2015: Blănaru e trimis în judecată de fosta soție pentru lovire și alte violențe. Soția cere emiterea unui ordin de protecție.

2016: Curtea de Apel Bacău o condamnă pe Ingrid Vasilica Istrate la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese pe vremea în care era director al clubului sportiv CSM Onești.

16 august 2017: Ingrid Vasilica Istrate e detașată la CSM Brăila ca expert sportiv pentru un an de zile, unde director e Dumitru Blănaru. În acel moment, Istrate ocupa și funcția de director al CSM Onești! N-a contat că a primit închisoare cu suspendare.

22 august 2017: CSM Onești solicită firmei Napoli Impex SRL, administrată de Dumitru Blănaru, să-l detașeze pe acesta la clubul din județul Bacău. Blănaru semnează documentul în aceeași zi, în urma căruia decide, în calitate de administrator, să-și ofere serviciile de expert sportiv la Onești. Unde? La clubul condus de Ingrid Vasilica Istrate. De remarcat: firma lui Blănaru, care l-a „transferat” la Onești, are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare de produse alimentare, băuturi și tutun! Deci, nicio legătură cu activitatea sportivă.

23 august 2017: În plină epocă Dragnea, Blănaru, care ocupa și funcția de director al CSM Brăila (exact ca partenera lui de escrocherii, Ingrid Vasilica Istrate), e detașat ca expert sportiv la CSM Onești. Adică, la aproape 200 de kilometri distanță față de domiciliul său! „Punându-se în slujba sportului, după 8 ore de muncă la Brăila, harnicul director pleca la Onești, parcurgând aproape 200 km, pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu. O glumă proastă, care scoate la iveală un mecanism de sifonare a banilor publici”, constată site-ul Debrăila.ro.
Aprobări încrucișate între cei doi escroci

Istrate „ajunge” la Brăila direct de la motel!

Februarie 2018: În timpul mandatului de director la CSM Brăila, Blănaru e condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în cuantum de 1.800 lei. Instanța amână aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

22 august 2018: La un an de la cele două detașări, cei doi directori penali, Blănaru și Istrate, decid să-și prelungească transferurile ilegale pentru încă un an. Așadar, CSM Onești, prin director Ingrid Vasilica Istrate, solicită a doua oară firmei Napoli Impex SRL, administrată de Dumitru Blănaru, detașarea acestuia în județul Bacău în calitate de expert sportiv. Blănaru își dă acordul în aceeași zi.

24 septembrie 2018: Vine rândul lui Dumitru Blănaru să-i ofere cadou partenerei sale, Ingrid Vasilica Istrate, o funcție de expert sportiv și s-o detașeze pentru a doua oară la Brăila. Astfel, solicită firmei Transfer Impex SRL din Onești „transferul prin detașare a doamnei Istrate Ingrid Vasilica pe norma 0,5 expert sportiv IA”. La fel ca în cazul lui Blănaru, firma cu pricina emite decizia de detașare în aceeași zi.

27 septembrie 2018: Directorul CSM Brăila, Dumitru Blănaru, semnează pentru a doua oară decizia de detașare a colegei sale, directoarea CSM Onești, „pe o perioadă de 6 luni sau până la scoaterea postului la concurs, beneficiind de un salariu brut de 1.686 de lei; 50 de ore pe lună, repartizate inegal, raportate la necesitățile clubului”. Firma de la care a fost detașată Ingrid Viorica Istrate n-are nicio legătură cu sportul, la fel ca și în privința celei administrate de Blănaru. Obiect de activitate: închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing. Jurnaliștii de la site-ul Debraila.ro au descoperit că la adresa acelei societăți comerciale funcționează un motel!

Epilog 2020: Blănaru a rămas expert sportiv. Istrate e tot directoare la CSM Onești

Situația din prezent: Blănaru a rămas cu funcția de expert sportiv. Istrate continuă să fie director la CSM Onești.

Beneficiile celor doi directori penali:

* Au fost plătiți ani de zile, din bani publici, în timp ce ocupau niște funcții valabile pe hârtie. E greu de crezut că Blănaru și Istrate au făcut zilnic naveta la Onești, respectiv Brăila (dus-întors, peste 340 de kilometri) pentru a-și oferi serviciile de experți în sport. Asta pentru că erau și directori de cluburi sportive, deci cu multe atribuții.

* Conform Codului Muncii, dincolo de salariul lunar, încasat fără să fi dat pe la serviciile lor fictive (Blănaru la Onești, Istrate la Brăila), cei doi directori aveau dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, dar și la o indemnizație de detașare! Plus c[ mergeau bani și la fondul de pensii, ca să-și asigure cei doi escroci o pensie mai mare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Primul interviu dat de Liviu Dragnea din pușcărie. Minciuni enorme și o amenințare: „Este doar începutul!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here