Fenomenul Uruguay: țara care a învins pandemia de coronavirus. Cifre, cauze, explicații

0
1669

America latină a devenit epicentrul pandemiei de coronavirus în lume, dar există o țară care a reușit să scape de infernul care a cuprins continentul sud-american: Uruguay. de la începutul urgiei planetare, în țara de 3,5 milioane de locuitori s-au înregistrat doar 929 de persoane infectate și 27 de morți cu Covid-19.

Cum a reușit Uruguay, micuța țară din America de Sud, să scape de infernul în care s-a afundat întregul continent? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun experții și cercetătorii din întreaga lume, dar mai întâi să vedem cadrul general care caracterizează întreaga regiune.

În lume, decesele cauzate de coronavirus au depășit cota de 500.000 de persoane. În SUA s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 264 de victime, în timp ce în Brazilia – țara cea mai lovită de coronavirus din America de Sud și a doua țară din lume după numărul de morți și de persoane infectate – s-au înregistrat 552 de morți.

Pe continentul sud-american, îngrijorătoare este și situația din Chile și Peru. În schimb, există o țară care s-a „salvat” de covid: micuțul Uruguay, care se învecinează la nord cu Brazilia.

Conform ultimelor date oficiale, în Uruguay a fost raportate 929 de persoanele infectate și 27 de morți din cauza Covid-19.

Cazul Uruguayului poate fi asemănat cu cel al Noii Zeelande, o altă țară care a reușit să stopeze din fașă pandemia. Dar cum a făcut Uruguay, cu cei aproape 3,5 milioane de locuitori ai săi, să stopeze difuzarea virusului?

În Uruguay, densitatea populației este scăzută și există un singur oraș mare

În timp ce în alte state populația trăiește în contact extrem de strâns în metropole enorme, precum Sao Paolo – Brazilia (12,2 milioane de locuitori) sau Ciudad de Mexico (9 milioane), Uruguay are un singur oraș mare: capitala Montevideo. Împreună cu zona metropolitană, acesta are 1,8 milioane de locuitori – mai mult de jumătate din populația țării!

Densitatea populației în Uruguay: 18,7 locuitori/km², de 4,5 ori mai mică decât cea din România (84 de locuitori/km²) și de 10,8 ori mai mică decât cea din Italia (202 locuitori/km²).

În plus, Montevideo are o rețea de transporturi destul de redusă, ceea ce a frânat răspândirea virusului.

O altă diferență este aceea că, în timp ce în alte țări din America Latină mai mult de jumătate dintre cei care muncesc o fac în așa-zisul „sector informal” – acea parte a economiei care nu are norme legale sau contractuale -, în Uruguay acest segment este de doar 23%, procentul cel mai scăzut din întreaga regiune.

Asistența sanitară este gratuită

Asistența sanitară este gratuită în Uruguay, iar încrederea populației în sistemul sanitar a contribuit la acest succes. Cetățenii responsabili au stat în casă încă de la începutul pandemiei, după primele cazuri apărute în luna martie. Președintele Luis Alberto Lacalle Pou a îndemnat populația să respecte normele de distanțare socială și s-au luat măsuri pentru testarea rapidă a persoanelor suspecte de coronavirus.

O altă măsură luată a fost aceea de a închide granițele când s-au înregistrat primele 4 cazuri, iar inițial s-au închis școlile și centrele comerciale. Populației i s-a cerut să poarte mască de protecție și să nu stea în grupuri mari, iar cei care lucrau au fost încurajați să o facă de acasă, pe cât posibil.

Acum, școlile s-au deschis, iar majoritatea magazinelor și-au reluat activitatea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here