Mesajul sfâșietor al ziaristei anti-Putin care și-a dat foc în stradă: ”Pentru moartea mea, vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă!”

0
5094
Irina Slavina n-a mai putut suporta hărțuirea regimului rusesc

Irina Slavina, redactorul şef al publicaţiei online ruseşti KozaPress, şi-a dat foc vineri în faţa sediului regional al Ministerului de Interne rus din Nijni Novgorod (400 de km est de Moscova), la o zi după ce apartamentul său fusese percheziţionat de poliţie, relatează Reuters, Eho Moskvî, Kommersant şi portalul rusesc independent Meduza, citând mass-media locale şi reţelele sociale.

Jurnalista a murit pe loc din cauza arsurilor, decesul său fiind confirmat de către Aleksei Prianişnikov, coordonatorul unei organizaţii pentru drepturile omului din Rusia – ”Pravozaşcita Otkrâtki”.

Autorităţile din regiunea Nijni Novgorod au declanşat investigaţii preliminare după ce trupul unei femei cu arsuri grave a fost descoperit în centrul oraşului, a declarat vineri Comitetul de anchetă local, într-un comunicat citat de Agerpres.

Deşi numele victimei nu a fost făcut public imediat nici de Comitetul de anchetă, nici de poliţie, oamenii au început să depună flori la locul tragediei, iar rudele Irinei Slavina au venit la faţa locului, a relatat publicaţia Nijni Novgorod Online.

Mass-media rusești citează o postare făcută vineri de Irina Slavina în pagina sa de Facebook înainte de gestul său extrem:

”Pentru moartea mea, vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă!”

Cu o zi înainte, jurnalista a declarat că poliţia a făcut o percheziţie la locuinţa ei, în cazul anchetei cu privire la un om de afaceri local, acuzat de activităţi în beneficiul unei organizaţii „nedorite”. De ce „nedorită”? Pentru că oferea spaţiu pentru conferinţele şi adunările organizate de militanţii Fundaţiei ”Rusia Deschisă”, a lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus, aflat în exil, opozant al lui Vladimir Putin.

”Căutau broşuri, pliante, conturi legate de Fundaţia «Rusia Deschisă», posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă”, a spus ea într-o postare pe Facebook.

În aceeaşi zi, filiala partidului liberal Iabloko, din Nijni Novgorod, a comunicat despre percheziţii la locuinţa vicepreşedintelui filialei, Aleksei Sadomovski, şi la trei activişti ai societăţii civile, în acelaşi dosar.

În 2019, Irina Slavina a fost amendată cu 70.000 de ruble din cauza unui joc de cuvinte într-o postare pe Facebook, în legătură cu instalarea unei plăci memoriale a lui Stalin în oraşul Şahunia, joc de cuvinte pe care autorităţile ruse l-au catalogat drept ”obscen”.

În acelaşi an, jurnalistă a mai încasat o amendă de 20.000 de ruble pentru participarea la o acţiune publică în memoria lui Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei ruse, ucis în apropiere de Kremlin, în 2015.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here