Mesaj extrem din tranșeele Ucrainei: „Trebuie să împușcăm cam un milion și jumătate de ruși. Să-i lovim chiar la ei acasă. Războiul nu se va încheia în 2023”

0
3692
Aleksandr Matiaș, zis "Magyar"

Lumea n-ar trebui să-și facă iluzii că războiul din Ucraina se va încheia prea repede. Va fi unul de durată, deși pe 24 februarie se va împlini un an de la declanșarea lui de către regimul criminal de la Moscova. Ostilitățile vor continua cel puțin până la finalul lui 2023, dacă nu chiar mai mult. Este părerea unui militar ucrainean care luptă în zona Bahmut din regiunea Donețk, unde se dau în prezent cele mai aprige bătălii.

Numele militarului cu care au vorbit jurnaliștii de la postul de radio Novosti Vremia: Aleksandr Matiaș. Indicativul: „Magyar”.

În interviul acordat Novosti Vremia, militarul spune că ucrainenii ar trebui să-i atace pe invadatorii ruși chiar la ei acasă. Numai așa cetățenii obișnuiți vor vedea ce înseamnă un război și-și vor schimba imediat impresia față de „a doua armată a lumii”.

„Când erau -18 grade, tot combustibilul a înghețat. Mașina s-a stricat, iar aici nu există un loc în care s-o reparăm” 

Nimic nu e sigur. „Când mergeam cu mașina spre Bahmut, o mină ne-a lovit pe drumul din Ciasovoi Iar. Și totul era atât de sigur. Pur și simplu, am sărit afară și, la patru metri de mine, era o mină.”

Nu sunt mașini. „Încălzitoare pentru mâini și picioare există sută la sută (un fel de pungi cauciucate umplute cu apă fierbinte – n. red.). Nu sunt mașini. Lipsesc mijloacele de comunicare. Multe, de fapt. Suntem foarte departe de imaginea ideală, dar încercăm s-o rezolvăm cu eforturile noastre obișnuite.”

Greutăți de tot felul. „Combustibilul este același. De exemplu, când erau -18 grade, tot combustibilul a înghețat. Mașina s-a stricat, iar aici nu există un loc în care s-o reparăm. Am pierdut patru drone Mavic în trei zile. Și acum ne chinuim cumva să le facem noi înșine.”

Infanteriștii sunt cei mai oropsiți. „Trăim într-o casă părăsită. O punem în ordine, există un anumit mod de viață – o sobă, un generator, de exemplu, Starlink. Infanteria nu are astfel de capacități. Sunt aduși pe poziție și acolo e frig, e foarte incomod acolo.”

„Trebuie să ne mutăm concentrarea loviturilor noastre de foc pe teritoriul Federației Ruse”

Invadatori ieftini. „În cazul rușilor este o tactică destul de eficientă. Pentru că oamenii lor sunt ieftini, nu costă nimic. Și își pot folosi resursa de mobilizare până când vor avea înăuntru un fel de furtună care va duce la faptul că oamenii nu vor mai fi de acord cu această aventură.”

Câmpuri pline. „Trebuie să împușcăm cam un milion, un milion și jumătate de ruși. Între timp, am împușcat doar 117.000 dintre ei (cifre valabile pentru 13 ianuarie, data interviului – n. red.). Prin urmare, ei au o tactică eficientă. Cred că trebuie să căutăm răspunsuri la cel mai înalt nivel despre cum să ne ocupăm de asta. Pentru că aici câmpurile sunt într-adevăr pline cu trupurile lor.”

Ocupanții trebuie loviți la ei acasă. „Invadatorii trebuie uciși în masă. Așa cum am spus odată într-un interviu și o voi spune din nou: trebuie să ne mutăm concentrarea loviturilor noastre de foc pe teritoriul Federației Ruse. Să dezvăluim centrele logistice, să identificăm bazele grupurilor inamicului și să lovim acolo. Iar când oamenii care locuiesc în aceste orașe își vor da seama că armata rusă este un pericol pentru ei, atunci se vor gândi deja ce să facă cu puterea lor.”

„Când își vor forma granițele teritoriale pe linii etnice și când rușii vor trăi în Rusia, va fi foarte puțină Rusia” 

Operațiune cu mutări în avans. „Cert este că situația în care ne-am găsit cu Soledarul este foarte asemănătoare cu situația din Debalțeve din 2015. Când era clar că vom fi bătuți. Dar din punct de vedere politic trebuia să fie al nostru. Acesta este într-adevăr un joc de șah foarte complex, în care mișcările sunt calculate în avans. Și pot exista atât de multe dintre aceste mișcări, încât nici nu ne putem imagina.”

Când se va încheia războiul. „Nu ar trebui să ne facem iluzii că războiul se va termina în următoarele câteva luni sau chiar jumătate de an. Cred că acest război va continua cel puțin tot anul 2023 și poate mai mult. Războiul se va termina nu pentru că vor fi niște pierderi ireparabile în Rusia. Se va încheia pentru că Rusia își va începe propriile transformări interne, ceea ce va duce la faptul că pur și simplu nu vor avea timp sau energie să se ocupe de noi.”

Adio, Federație! „Rusia, în forma în care este acum, va înceta să mai existe în ansamblu. Adică vor fi Moscova, regiunea Moscovei, poate Sankt Petersburg la granița cu Finlanda, pentru că majoritatea pământului de acolo trebuie dat. Uralii se vor separa, Sahalinul se va separa. Siberia de Est va fi luată de China. Republicile Caucazului își vor câștiga în sfârșit independența.”

Au mai rămas puțini ruși. „Nu sunt ruși în Rusia. Rusa nu este o naționalitate, este o atitudine față de țară: locuiesc în Rusia, deci sunt rus. Nu există ruși ca atare, au mai rămas foarte puțini. Prin urmare, când se va sfârși Rusia, când își vor forma granițele teritoriale pe linii etnice și când rușii vor trăi în Rusia, va fi foarte puțină Rusia. Nu vor avea nici puterea, nici mijloacele de a manifesta agresivitate. Când ne vor plăti toate reparațiile, când ne vor reconstrui țara, vor mai trece 100 de ani.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

* Apel către primarul Emil Boc: „Repuneți pe soclu statuia lui Iuliu Maniu înainte de 5 februarie!”. Ignoranța a dus la o situație revoltătoare

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Drulă: USR va discuta o nouă susținere a lui Nicușor Dan la primărie în 2024. „În niciun caz nu lăsăm Bucureștiul iar pe mâna Gabrielei Firea”

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* VIDEO. Atacul barbar, cu ciocanul, asupra soţului lui Nancy Pelosi, în propria casă. Agresorul e un conspiraționist canadian. Înregistrarea a fost făcută publică prin decizia unui judecător

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.