Proiect imobiliar de 2,87 miliarde de euro la Romexpo. Deputații PNL, PMP și PSD au votat ca terenul de 46 de hectare să treacă gratuit din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerț

3
1576

Camera Deputaților a adoptat miercuri, prin votul parlamentarilor PSD, PNL și PMP, proiectul de lege care transferă cele 46 de hectare de teren pe care se află complexul Romexpo, gratuit, către Camera de Comerț. Proiectul de lege a fost inițiat de PMP, iar parlamentarii USR și UDMR au votat miercuri împotrivă, dar legea a trecut cu ajutorul PSD și al PNL.

Terenul este în zona de lux a Bucureștiului, iar prețul de piață este uriaș. Totuși, Camera de Comerț îl primește gratuit, iar pe locul său sunt făcute deja planurile pentru ca grupul de firme Iulius (care a ridicat și mall-uri în diverse orașe) să ridice un complex imobiliar.

Camera de Comerț a anunțat că pe terenul de la Romexpo va dezvolta un mega-proiect imobiliar, documentația pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) fiind depusă la Primăria Capitalei.

Camera de Comerț și Grupul Iulius vor construi un complex uriaș, cu 14 blocuri-turn (clădiri pentru birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee), plus 12.000 de locuri de parcare.

Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

USR și UDMR s-au opus

Proiectul de lege cu dedicație a fost făcut de PMP, care a avut susținerea PSD în acest demers. Legea a trecut tacit de Senat. Apoi a ajuns la Camera Deputaților, unde miercuri a fost adoptată cu votul deputaților PSD, PNL și, bineînțeles, PMP.

Terenul pe care se află Romexpo aparținea statului român, prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat (RAAPPS), și era doar concesionat Camerei de Comerț.

Deputatul Cătălin Drulă (USR) a avertizat miercuri dimineață, pe Facebook, că se pregătește o lovitură de proporții în Camera Deputaților.

“ALERTĂ: se pregăteşte un tun imobiliar transpartinic de sute de milioane de euro azi în Parlament.

O lege iniţiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL şi susţinută de PSD, va transfera gratuit un teren al statului de 46 de hectare (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat.

În condiţiile în care valoarea terenului în acea zonă este uriaşă, se crează un mega-prejudiciu statului român cu mâna Parlamentului. Terenul respectiv poate fi scos la licitaţie publică deschisă şi se vor găsi cu siguranţă investitori care să-l cumpere. Dar nu ar mai fi un tun imobiliar de sute de milioane de euro”.

Replica i-a dat-o deputatul Florin Roman (PNL): „Înțeleg că e campanie electorală, înțeleg că unii încearcă să se poziționeze folosind fraze foarte tari. Dacă dvs. considerați că e tun, trebuie să considerați că a fost tun și la Academia Română, care a fost în aceeași situație. Ca liberal, întotdeauna voi susține investițiile private. Nu înțeleg de unde faptul că doar unii pot face și alții nu pot face”.

Proiectul a fost aprobat cu 178 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 13 abțineri. Legea urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Până să-l aresteze pe Rasdaq, Irina Loghin a fost lovită de Covid! Are 81 de ani, iar virusul i-a fost adus de soț și de fiu, de pe litoral

Patron de televiziune: “Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!” / „Am furat atât de mult ca să vă dau și vouă bani, mă!”

* Cum era studentul Ludovic Orban. Poveste din vremea când actualul premier cânta la chitară, la muncile câmpului

3 COMENTARII

  1. Uite cum se fura cu acte în regulă…sunt curios cat vor primi cei care au votat această fraudă monumentală..!..se zvonește că fiecare parlamentar care a votat va primi zeci de mii de euro..!!!…cum e bă să dai gratis un asemenea teren.?. să facă ce?…sunt curios dacă președintele semnează această hoție..!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.