Medic ATI: „La Terapie Intensivă mai primim doar cazuri extrem, extrem de grave, pacienți cu șanse tot mai mici”

6
1319

Situația din secțiile ATI ale spitalelor din România a devenit una imposibilă, cazurile fiind atât de multe și atât de grave încât șansele de supraviețuire ale bolnavilor sunt foarte mici, avertizează Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

În acest timp, personalul medical care luptă de un an să salveze oamenii este făcut “criminal” de personaje iresponsabile precum Flavia Groșan, noua răsfățată a Antenei 3 și RTV, ceea ce sporește depresia și frustrarea angajaților din spitale.

Într-o intervenție la Digi 24, Dorel Săndesc a spus că este cel mai greu moment de la izbucnirea pandemiei, iar numărul foarte mare de cazuri grave obligă la o triere a pacienților care scade șansele de supraviețuire.

“Numărul foarte mare de cazuri severe face că în ATI să nu mai primim decât cazuri extrem, extrem de grave. Acesta este un motiv pentru care gravitatea cazurilor din ATI există la un așa nivel. Cele care au severitate medie sunt îngrijite în zone de terapie acută, în care au nevoie de măsuri de susținere destul de importante, pentru care personalul ATI colaborează cu colegii de pe secție“.

„Nu e ușor să fii făcut criminal după un an în care ai muncit și te-ai sacrificat atât de mult“

Un cumul de factori a dus la acest dezastru în valul trei al pandemiei. Oboseala pandemică (oamenii nu mai rezistă psihic la restricții), noua tulpină britanică (virusul este mult mai contagios și provoacă mai multe cazuri grave), propaganda conspiraționistă (pacienții sunt reticenți la a se interna, ajungând în ultima clipă, când starea lor este critică) au contribuit la situație.

Discursul promovat intensiv al unor iresponsabili precum Șoșoacă și “doctorița-minune” Groșan îi derutează pe oamenii care n-au capacitatea de a înțelege situația din punct de vedere medical.

Dorel Săndesc

Și, în același timp, spune Dorel Săndesc, îi deprimă pe medicii și asistenții care, deja obosiți după un an solicitant și dezamăgiți să vadă că pierd lupta cu virusul, văd că sunt făcuți “criminali” chiar de unii colegi de-ai lor.

Dorel Săndesc: “Mulți dintre pacienții cu rețineri au, poate, au nivel de înțelegere mai limitat al subiectului și sunt bombardați cu tot felul de informații, de scandaluri. Această ambianță ne afectează și pe noi. Personalul suferă, pentru că trebuie să îngrijească pacienți tot mai gravi, cu șanse tot mai mici. E o presiune extraordinară. Suferă de oboseală cronică, de insomnii, din cauza acestor condiții în care lucrăm, la care se adaugă aruncarea generalizată a unei culpe asupra întregii profesii. Nu e ușor să fii făcut «criminal» după un an în care ai muncit și te-ai sacrificat atât de mult. E nevoie de un grad de responsabilitate. Efectele pe care le creează aceste scandaluri sunt multiple“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

  1. Asta se întâmplă când muncim, dar nu gândim. Încercați să înțelegeți că apa e vitală sau mortală, în funcție de cantitate și situație! Nu știu prin ce se poate defini starea critică, dar medicul salvează un om de la moarte. Dacă nu știe cum să o facă, avem o mare problemă. Poate era utilă o analiză a mortalității foarte ridicate în rândul celor care ajung la ATI, măcar în comparație cu mortalitatea în rândul celor accidentați. Eu nu am soluții, dar vă sugerez să gândiți mai mult pentru ca munca să fie utilă ! Insultele și calomniile nu rezolvă problema, ci inflamează inutil spiritele și așa înfierbântate. Dacă vă convine postura de animal hăituit de un virus e dreptul dvs. Cred că frica mea nu mă îndreptățește să oblig pe cei din jur să se ascundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here