Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) din România şi International Transporters Federation (ITF) – România cer aplicarea de urgenţă a măsurilor dispuse de International Maritime Organization (IMO), care stabilesc ca navigatorii, indiferent de naționalitate, să fie desemnaţi „lucrători-cheie” pe teritoriul jurisdicțional al oricărei țări.
Cererea SLN, adresată Guvernului României și semnată de Adrian Mihălcioiu, președintele acestui sindicat din Constanța al marinarilor români, are scopul de a rezolva numeroasele probleme semnalate de către transportatori (armatori) și navigatori, în legătură cu schimburile de echipaje și repatrierele acestora, îngreunate de situația excepțională provocată de pandemia coronavirus.
Autoritățile române sunt chemate să dispună urgent următoarele măsuri, printr-o ordonanță militară:
* Recunoașterea pentru personalul navigant maritim (navigatori profesionişti şi personal maritim auxiliar), indiferent de cetățenie, atunci când sunt în jurisdicția românească, a statutului de „lucrători-cheie”, care se oferă celor care desfășoară un „serviciu esențial” pentru societate.
* Acordarea pentru personalul navigant maritim (navigatori şi personal maritim auxiliar) a tuturor scutirilor necesare și adecvate de la restricțiile naționale de deplasare sau de circulație, pentru a facilita îmbarcarea sau/și repatrierea acestora. Acest lucru înseamnă ca navigatorii să se poata deplasa cu mijloace sigure (transport special numai pentru navigatori) de la aeroport la navă, de la navă la aeroport sau de la aeroport la domiciliu, fără a efectua carantina impusă persoanelor care vin din „zone roşii”, eventual cu izolare la domiciliu pe timp de 14 zile, pentru cei ce revin acasă din voiaj.
* Testarea Covid-19 obligatorie, înainte de urcare la navă sau înainte de a pleca din ţară, pentru navigatorii români care pleacă la schimb de echipaj.
* Acceptarea, printre altele, a documentelor de identitate oficiale ale navigatorilor, registrelor de îmbarcare și debarcare, certificatelor STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping) – IMO, contractelor de muncă pentru navigatori și scrisorilor-de-ȋmbarcare de la angajatorul maritim, ca dovadă că sunt navigatori profesioniști, acolo unde este necesar, în scopul efectuării schimburilor de echipaj. Aceasta înseamnă că dacă un navigator trebuie să coboare de la o navă aflată într-un port românesc, dar îi lipseşte un document sau acesta este expirat, oricare dintre documentele enumerate mai sus poate fi socotit ca act de identificare a navigatorului respectiv şi acceptat pentru repatriere.
Aceasta înseamnă asigurarea unui transport special, numai pentru navigatori, către aeroporturile de îmbarcare spre casă.
* Implementarea protocoalelor adecvate de aprobare și „screening” (examinarea inițială, aplicată „în grup”, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație a unui grup de oameni, în scopul identificării prezumtive a unei boli „în masă”, epidemii, anomalii comune medical-sanitare sau a altor factori de risc de acest tip), pentru navigatorii care doresc să debarce de pe nave, în scopul schimburilor de echipaj și al repatrierii.
* Furnizarea de informații navelor și echipajelor, cu privire la măsurile de protecție de bază împotriva infectării cu virusul Covid-19, pe baza avizelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Sunt vremuri (FOARTE !) GRELE si pentru marinari !
Bineinteles ca cei din România nu fac exceptie…
Cunoastem multi navigatori de-aici, din Constanța, care fie că au ramas blocati (pe diferite perioade) prin porturi straine, fie ca nu pot sa plece la nava (schimb de echipaj) !!!
De asemenea, apar si la noi in port(uri) astfel de situatii, cu marinari straini.
S.L.N. si reprezentatul I.T.F. se implica, ca intotdeauna, in rezolvarea tuturor cazurilor, indiferent de nationalitatea (sau tara-de-origine a) marinarilor.
Am ținut să facem aceste precizări, pentru CÂRCOTAȘII-PATOLOGICI, care au și sărit, pe „Facebook”, cu veșnicele lor vociferări și văicareli, gen… „Da’ ce mai vor, dom’le, și marinarii ăștia ?…” sau „Cine-i pune să plece pe mare ?…” S.A.M.D., MIZERII echivalente obișnuitelor atacuri, „pășunist”-naționalist-primitive, împotriva celor din Diaspora !
Ca sa-i lamurim pe CARCOTASII-PATOLOGICI, în special pe ăia de tip nationalist-„pasunist”, adica pe „DACOPATII”-LEGIONARO-…PUTINISTI/”Sputnik”-isti, care acum au casunat (mai ales pe „Facebook”) ȘI pe navigatori, in micile pauze deee… „tocat” Diaspora (!) – pe care-o invinuiesc de toate relele din… România (Sic !) –, poate ca mai edificatoare si mai eficiente sunt comunicatele periodice ale Sindicatului Liber al Navigatorilor – S.L.N. (organizatie afiliata la FOARTE PUTERNICA International Transporters Federation – I.T.F., cu sediul central la Londra).
Cu referire si la articolul nostru, incepem cu o luare de pozitie, având ca adresanți toate guvernele lumii (!) a I.T.F. (redifuzată și de către S.L.N.), emisa inca din 24 martie (dupa ce puternica organizație internațională incepuse încă din luna… IANUARIE demersurile pentru rezolvarea problemelor marinarilor (si, în același timp, ale armatorilor și comercianților, bineînțeles !) legate de pandemia coronavirus !).
Citam:
” Nouăzeci la sută (90 % !) din mărfurile lumii sunt transportate pe mare ! În orice zi, există peste 1,6 milioane (1.600.000 !) de navigatori care lucrează la bord, pe 70.000 de nave, in întreaga lume ! Acești bărbați și femei transportă, și în acest moment (!), mărfuri esențiale pentru întreprinderi și pentru viața de zi cu zi a oamenilor, care vor susține comunitățile prin pandemia coronavirusului.
Navele transportă mărfuri spre Est, spre Vest, spre Nord și spre Sud, de la de la produse-alimentare și bunuri de uz-casnic la materii-prime precum petrol, cărbune, fier și alte minereuri, până la bunuri-industriale, inclusiv echipamente și ventilatoare de spital.
Pentru câteva minute, dorim să luați în considerare viața și bunăstarea lucrătorilor, a navigatorilor aflați la bordul acestor nave, care sunt departe de casă, dar în prima linie a acestei urgențe globale.
Imaginați-vă că stați la bordul unei nave, cu spațiu limitat timp de șase, opt sau 10 luni, muncind 10-12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Imaginați-vă că sunteți departe de familia și prietenii dumneavoastră, timp de câteva luni, navigând peste mări și oceane, conectând lanțurile de aprovizionare globale, nescăpând nimic din vedere pentru a vă asigura că oamenii își primesc zilnic bunurile esențiale.
Acum, imaginați-vă că trebuie să rămâneți la bord, pentru o perioadă de timp… nespecificată (!), după 10 luni de muncă, deoarece guvernele interzic tranzitarea prin țara lor, pentru a ajunge acasă sau pentru a permite echipajului-de-schimb sosirea la navă. Sau, mai rău chiar, imaginați-vă că sunteţi abandonat într-un port și că sunteţi trimis acasă la familie fără bani, deoarece angajatorul tău îți reține veniturile.
Nu este ușor să-ți imaginezi astfel de situații, dacă nu ești marinar…
În mijlocul crizei Covid-19, I.T.F. se ocupă în fiecare zi de cazuri și situații în care navigatorii nu se pot deplasa liber, pentru a se conecta și a pleca în siguranță de pe nave, din cauza numărului tot mai mare de restricții, impuse de guvernele naționale, la circulație sau transport de oameni în și în afara țărilor lor.
Ironia situației (de fapt: un adevărat… paradox !) este că guvernele țărilor care sunt extrem de dependente de transportul pe mare al mărfurilor esențiale (produse care își vor ajuta cetățenii să treacă prin această criză fără precedent !) sunt, în multe cazuri, exact aceleași guverne care… refuză navigatorilor dreptul de a pleca acasă și se restricționează schimburile de echipaj !
I.T.F. solicită recunoașterea rolului vital al navigatorilor în această criză extraordinară și ca aceștia să fie tratați ca „lucrători-cheie” (în „servicii-esenâiale”), indiferent de naționalitatea lor.
I.T.F. și filialele sale maritime îndeamnă guvernele, politicienii, autoritățile statelor portuare și de pavilion, angajatorii și consumatorii în general, să-și amintească că capacitatea noastră de a răspunde acestei pandemii depinde de transportul mărfurilor în lume, lucru realizat de către navigatori.
Acești navigatori sunt si ei oameni, sănătatea și siguranța lor sunt la fel de importante ca a oricui altuia !
Așadar, vă rugăm să stați un moment pentru a le recunoaște sacrificiul și să ne asigurăm cu toții că sunt tratați cu respectul și demnitatea pe care le merită, astfel încât să poată continua să-și ofere serviciile vitale pentru a menține lumea, societatea, în mișcare, adică în… VIAȚĂ !!! „
Ca de obicei ,un articol cu un autor care-si raspunde singur…brrrr!