Marea lovitură a Ucrainei abia urmează să vină: Crimeea ar putea fi eliberată până la sfârșitul acestei veri, anunță generalul american Ben Hodges

2
2616
Trupe ucrainene în ofensivă

Ucraina ar putea elibera Crimeea până la sfârșitul verii, afirmă generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa în perioada 2014-2018. Marea lovitură a trupelor ucrainene abia urmează să vină, iar dacă Occidentul le acordă sprijinul adecvat, liniile rusești vor fi străpunse și țara eliberată în câteva luni, mai spune ofițerul pentru publicația Newsweek.

O condiție esențială este ca administrația Biden să livreze Ucrainei, în sfârșit, celebrele ATACMS, rachete cu rază lungă de acțiune (300 de kilometri) și cu o mare precizie, care ar permite distrugerea totală a logisticii rusești, afirmă Ben Hodges.

Generalul face aceste declarații pe fondul îngrijorărilor legate de ritmul lent și de pierderile tot mai mari ale ucrainenilor de la începutul contraofensivei lansate în sudul și estul țării. Hodges a cerut administrației președintelui Joe Biden să sublinieze angajamentul său față de victoria ucraineană prin furnizarea de arme avansate, cum ar fi sistemul de rachete tactice MGM-140 Army Tactical Missile System – cunoscut în mod familiar sub numele de ATACMS -, refuzat până acum de teama de a provoca represalii rusești. „Principalul meu pronostic rămâne în continuare că, dacă Statele Unite ar furniza ceea ce are nevoie Ucraina, atunci Ucraina ar putea să elibereze Crimeea până la sfârșitul acestei veri”, a declarat Hodges.

Kievul a raportat progrese semnificative în mai multe direcții de când a trecut la operațiuni ofensive la începutul acestei luni. Cele mai intense lupte au avut loc până acum în estul regiunii Donețk, în jurul orașului devastat Bakhmut și pe frontul Zaporojie, din sud. Alte bătălii continuă de-a lungul liniei de contact de peste 1.200 de kilometri.

Oficialii ucraineni spun că atacurile de sondare inițiale implică lupte dure, dar productive, pe măsură ce trupele Kievului avansează spre liniile rusești pregătite de mult timp. Între timp, Moscova a afirmat în repetate rânduri că a învins contraatacurile ucrainene, spunând că trupele inamice au suferit pierderi masive de personal și echipamente.

Hodges declară însă că este prea devreme pentru a evalua orice succes sau eșec în contraofensiva ucraineană în curs, deși a subliniat că rămâne optimist în ceea ce privește perspectivele Kievului. „Acest lucru nu va fi «Pac-Man»; va fi, la un moment dat, o străpungere”, a declarat Hodges, menționând că majoritatea formațiunilor de blindate grele ale Ucrainei nu s-au alăturat încă luptei. „Nu sunt sigur când sau unde, dar, la un moment dat, treci de aceste linii defensive și atunci întregul elan și natura lucrurilor se pot schimba. Dar pentru ca ei să facă asta, au nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune”, a adăugat Hodges, enumerând ATACMS, drone Gray Eagle „sau alte sisteme de arme care pot ajunge mai departe decât cele de acum”.

Hodges a adăugat: „Acest lucru le-ar permite ucrainenilor să facă Crimeea imposibil de apărat de către ruși. Și aceasta este cheia: să facă Flota Mării Negre să fie nevoită să se mute din Sevastopol, ceea ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar putea să lovească în interiorul acelui port cu ATACMS. Aceste nave nu ar putea sta acolo, toate instalațiile ar fi distruse. Același lucru pentru baza aeriană din Saki și alte facilități. Dacă Ucraina trebuie să se mulțumească, din cauza presiunii noastre, cu un fel de rezultat în care Rusia păstrează Crimeea, peste doi ani vom avea aceeași conversație de acum”.

Strategia Moscovei e clară. „Rușii vor aștepta ca noi să ne pierdem interesul. Vor putea lansa atacuri din Crimeea, Ucraina nu va putea niciodată să își reconstruiască economia, deoarece marina rusă va bloca Marea Azov, precum și Odesa și Mikolaiv”, a mai spus el. „Cum va avea Ucraina o economie? Nu este bine pentru nimeni în Europa.”

Oficiali ai administrației Biden au contestat necesitatea ca Ucraina să primească ATACMS, avertizând în același timp că furnizarea munițiilor ar putea duce la escaladarea conflictului și ar lăsa stocurile proprii de ATACMS ale Americii periculos de scăzute.

Cu toate acestea, Biden a declarat în această lună că perspectiva ATACMS pentru Ucraina este „încă în joc”, iar trimisul Kievului în SUA a declarat că tonul Casei Albe în această chestiune se schimbă și că nu există obstacole în calea unei eventuale furnizări a armei. Dar, în timp ce începe ofensiva cu miză mare a Ucrainei, Kievul încă așteaptă undă verde.

Cred că administrația nu a fost sinceră„, a declarat Hodges despre dezbaterea ATACMS. „Nu au vrut să facă asta, așa că au venit continuu cu scuze de genul că nu avem suficient. Asta nu este adevărat. În privința ATACMS, le vindem Poloniei. Industria de apărare nu este o organizație caritabilă.”

Generalul spune că toate tărăgănările și justificările vin, de fapt, din cauza lipsei de voință în plan politic: „Cum naiba ar putea cineva cu mai mult de o săptămână de educație militară să creadă că nu este nevoie de ATACMS? Și apoi lunile de: «Ei bine, tancul Abrams, arde prea mult combustibil» și altele. Atunci de ce mai avem Abrams, dacă este un tanc atât de groaznic?”.

Amenințările nucleare repetate ale Moscovei încă planează asupra confruntării cu Ucraina și partenerii săi occidentali. Observatorii războiului sunt deosebit de îngrijorați de faptul că un avans ucrainean în Crimeea ar putea declanșa un răspuns rusesc extrem, având în vedere că pierderea controlului asupra peninsulei s-ar putea dovedi atât de destabilizatoare pentru cleptocrația de la Kremlin a lui Putin. Dar Ben Hodges se numără printre cei care cred că președintele rus Vladimir Putin blufează: „Continuăm să ne descurajăm singuri. Rusia știe că tot ce trebuie să facă este să menționeze nuclear o dată pe săptămână sau cam așa ceva, iar asta ne face să ne oprim. Suntem șantajați. Și cred că acesta este un precedent teribil pentru viitor. Această narațiune constantă, că nu vrem să escaladăm… Rușii castrează prizonieri. Unde este linia noastră roșie?”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Ciolacu subjugă PNL: l-a pus pe PSD-istul Neacșu, prin ordonanță de urgență, șef peste ministrul de Finanțe și SGG! Ghinea (USR): „PNL a ajuns un banc cu Bulă”

* Ciolacu le arată liberalilor cine-i șeful: refuză să le pună omul secretar general al Guvernului, după ce Ciucă a acceptat un penal PSD-ist în funcție. Miza: controlul asupra firmelor de stat

* Regimul Iohannis-PSD, pus la zid de SUA: a redus lupta contra traficului de persoane și i-a scăpat pe infractori prin metoda prescripției. Există bănuiala complicității la nivel înalt!

* Paleologu, după Congresul USR: „E extraordinar de important ca Drulă, Tomac și Orban să facă împreună ceva, eventual să discute și cu UDMR. Dacă ei nu propun o alternativă, ne ducem dracului!”

* Lovitură-trăsnet dată de Maia Sandu taberei pro-ruse: Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și e dizolvat! Nică măcar Ciutacu n-a reușit să-l salveze, deși s-a străduit

* EDITORIAL. Atunci am păcălit cenzura sovietică! Lupta noastră pentru alfabetul latin, în imperiul limbii ruse

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* ANALIZĂ. Catastrofa demografică: în următorii 70 de ani, populația Chinei se va înjumătăți! Prăbușire de la 1,4 miliarde la 700 de milioane

* FOTBAL. Cei patru sfinți care ne-au adus un 2-2 miraculos în Elveția: Sfântul VAR, Sfântul Mihăilă, Sfântul Moruțan și Sfânta Bară. Goluri-dinamită în minutele 89 și 90+2. VAR-ul merită o statuie: ne-a salvat și în Kosovo, și în Elveția

2 COMENTARII

  1. Zvonuri si previziuni care ulterior nu se adeveresc. Cum au fost atitea.
    Anul asta nu se va elibera Ucraina. Daca se dorea asta era mai bine ajutata cu arme. Mai mult se doreste obosirea economioca si militara a Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here