Lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, i-a căzut fața când a fost întrebat cum s-ar raporta la o candidatură a Maiei Sandu la Președinția României. Actuala președintă a Republicii Moldova are și cetățenia română, îndeplinind criteriile pentru un asemenea demers, dar ea este privită cu mare ostilitate de politicienii actualei coaliții de guvernare de la București, cărora le-ar deranja combinațiile.
Întrebat dacă PSD și PNL ar susține candidatura Maiei Sandu la Președinția României în 2024, Marcel Ciolacu a răspuns: „Întotdeauna duceţi discuţia către anumite persoane. Vreau să vă reamintesc că şi în 2024 sunt alegeri şi pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova, şi mai devreme decât în România. Sunt unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi ai unificării României Mari. Avem o criză de securitate în zonă şi trebuie să fim foarte atenţi la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect şi alta este realitatea. Este un scenariu de lucru. Nimeni nu o poate împiedica pe doamna Maia Sandu. Eu o susţin cât pot de mult pe doamna Maia Sandu prin perioada şi mai dificilă prin care trece Republica Moldova, dar, de asemenea, facem parte din familii politice diferite”.
„Realitatea” pe care o invocă Marcel Ciolacu e că serviciile secrete românești, președintele Klaus Iohannis, PSD și PNL l-au susținut până în ultima secundă pe fostul patron al Republicii Moldova, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, cu care elitele de la București au avut numeroase complicități. Maia Sandu n-a fost primită de Klaus Iohannis decât după ce a câștigat alegerile și a devenit președinte al Moldovei. Surse din clasa politică românească afirmă că Iohannis e invidios pe popularitatea Maiei Sandu.
Însuși Marcel Ciolacu s-a dus luna trecută la Chișinău pentru a da un puternic mesaj anti-Maia Sandu. El s-a întâlnit cu omul FSB-ului, primarul Ion Ceban al Chișinăului, și apoi s-a dus la congresul partidului lui Plahotniuc, unde a ținut și un discurs. Era exact perioada în care aceste forțe, susținute de Moscova, încercau să răstoarne Guvernul pro-european al Maiei Sandu.
Ciolacu s-a agățat de faptul că PSD nu are aceeași doctrină precum partidul PAS, al Maiei Sandu, de parcă principiile ar fi contat vreodată atunci când s-au făcut cele două USL-uri cu PNL.
Întrebat despre un candidat comun al PSD și PNL la prezidențialele din 2024, Ciolacu a răspuns: „Nu s-a discutat acest lucru. Dacă am avut candidaţi separaţi la locale, avem la europarlamentare, este greu să discuţi despre un candidat comun la prezidenţiale. În acest moment, nici eu, nici domnul Ciucă nu avem un duşman comun şi cred că implicarea noastră în guvernare a fost pentru a depăşi această perioadă complicată. Dacă ar fi să fie un program comun ar trebui să fie nu pentru că are un duşman comun, ci o viziune comună. Nu a existat nimeni în interiorul coaliţiei să vină cu o astfel de propunere. Îmi doresc mult ca România să depăşească aceast perioadă complicată şi nu doar România, ci întreaga Europă. Mi-aş dori în continuare o coaliţie în perioada următoare”.