Mai mulți generali de top ai armatei ruse au dispărut după revolta mercenarilor lui Prigojin și n-au mai fost văzuți de atunci. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ei

1
642
Surovikin (stânga) a dispărut din peisaj, sun informații că și adjunctul său a fost demis, dar nici ministrul Apărării, fidelul Șoigu (dreapta), nu se simte prea bine, deși Putin se pare că-l va păstra în funcție

Mai mulți generali de top ai armatei ruse au dispărut total din spațiul public, după revolta mercenarilor lui Prigojin din 23-24 iunie, remarcă multiple surse atât din Rusia, cât și din străinătate. Nu se știe ce s-a întâmplat cu acești oameni, fiind avansate diverse speculații – dar nicio dovadă până în prezent. Se vorbește, în principal, de o epurare pe care Putin a inițiat-o în rândurile forțelor sale armate împotriva celor care s-au dovedit „ezitanți” în timpul puciului.

Valeri Gherasimov (67 de ani), șeful Statului Major General și comandantul forțelor rusești care luptă în Ucraina, n-a mai apărut în public ori la posturile TV de sâmbătă. Prigojin spusese că Gherasimov a fugit de la cartierul general din Rostov pe Don când s-au apropiat mercenarii Wagner, dar că e o chestiune de timp până când va fi găsit în apartamentul particular unde se refugiase.

Între timp, puciul a eșuat, dar Gherasimov tot n-a apărut în public. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că e foarte probabil ca omul care a condus armata rusă de facto în ultimii 15 ani să fie tras pe linie moartă. Putin nu-l va concedia, aresta, lichida sau declara în dizgrație din mai multe motive. Unul dintre ele este că Gherasimov îi este foarte loial, iar conducătorul de la Kremlin apreciază cel mai mult această calitate la colaboratorii săi. Un alt motiv ar fi că astfel ar recunoaște că Prigojin a avut dreptate când i-a acuzat de incompetență pe ministrul Șoigu și generalul Gherasimov. Cel mai probabil, acesta din urmă va fi păstrat în funcții, dar scos de la comanda armatei din Ucraina și pus să facă politica de cadre în Ministerul Apărării – adică să-i vâneze pe cei potențial neloiali lui Putin.

Bloggerul militar rus Ribar, fost angajat la biroul de presă al Ministerului Apărării din Rusia, spune că rebeliunea Grupului Wagner a determinat „epurări pe scară largă” în rândul cadrelor de comandă ale forțelor armate ruse și că Ministerul rus al Apărării este supus în prezent unui „crash test” de loialitate. Bloggerul militar a afirmat că Serviciul Federal de Protecție al Rusiei (FSO) efectuează o analiză a conducerii militare ruse, precum și a comandanților de unități individuale.

Conducerea statului rus folosește „indecizia” Ministerului Apărării în reprimarea rebeliunii și „sprijinul acordat companiilor paramilitare ” ca pretexte pentru a înlătura personalul „criticabil” din posturile ocupate. În special, comandantul Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV) este vizat. Conform zvonurilor, comandantul adjunct al teatrului de operații, generalul-colonel Mihail Teplinski, a preluat responsabilitățile de comandant general al teatrului de operații din Ucraina, în locul lui Gherasimov.

De asemenea, în ultimele zile a dispărut din peisaj și Serghei Surovikin, fostul comandant al forțelor rusești din Siria și, astă-iarnă, din Ucraina. Se zvonește că ar fi fost arestat pentru complicitate la puciul lui Prigojin, dar informațiile n-au putut fi verificate, iar fiica sa dezminte informația. Cert este că Surovikin n-a mai fost văzut de nimeni începând de duminică.

Cea mai recentă informație este că și generalul-colonel Andrei Iudin, adjunctul lui Surovikin, a fost concediat. Informația provine de la jurnalistul rus Alexei Venediktov, fost redactor-șef la Ecourile Moscovei.

Nici instalarea generalului Teplinski nu este foarte simplă. Acesta se afla în relații bune cu gruparea Wagner, a criticat conducerea armatei ruse, iar în timpul puciului a fost foarte discret. Putin nu are însă încotro, notează ISW, pentru că opțiunile rămase nu sunt foarte multe, iar Teplinski este popular printre militarii ruși. În acest moment, e nevoie de o figură cunoscută și respectată – iar în conducerea armatei ruse nu prea se găsește așa ceva.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Eliminarea pensiilor speciale, pasată de PSD-PNL generației viitoare! Coaliția a votat o lege prin care reforma e amânată 5 ani și se va termina peste 20!

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

1 COMENTARIU

  1. Mai au destui 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    La bolșevici e inflație de Generali și de Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here