Eliminarea pensiilor speciale, pasată de PSD-PNL generației viitoare! Coaliția a votat o lege prin care reforma e amânată 5 ani și se va termina peste 20!

22
1174
Ciolacu, Iohannis și Ciucă apostolii unui dezastru fără precedent în istoria recentă a României. FOTO: G4Media/Ilona Andrei

Legea prin care se dorea inițial reforma pensiilor speciale a fost rezolvată de coaliția PSD-PNL în cel mai pur stil al clasei politice românești: a fost aruncată în brațele generațiilor viitoare! Senatul a adoptat miercuri o formulă a legii prin care reforma începe abia peste 5 ani și se va încheia peste 20 de ani! Prezentată de partide și de televiziunile de casă drept o mare schimbare, această lege îi salvează de fapt pe toți bugetarii „speciali” din sistem, care-și vor conserva privilegiile.

Legea a trecut cu 91 de voturi pentru, 19 contra și o abținere, scrie Agerpres.ro. Singurii care s-au opus au fost cei de la USR, care au sesizat această veritabilă escrocherie, deoarece forma în care au adoptat PSD, PNL și AUR această lege este cu totul alta față de cea convenită de coaliție cu oficialii Comisiei Europene.

Gestul de miercuri este dovada indubitabilă a faptului că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au respectat cuvântul dat „specialilor” acum câteva luni, când s-au angajat să protejeze pensiile speciale cu orice preț.

Se încearcă păcălirea Comisiei Europene. De la Guvern a plecat formula convenită cu oficialii UE, din Parlament merge la Iohannis ce vor „specialii” și coaliția PSD-PNL: conservarea privilegiilor

Între timp, strânși cu ușa de faptul că pierd miliardele de euro din PNRR, Ciolacu și Ciucă și-au revizuit discursul, recurgând la un dublu limbaj. Oficial, au pretins că susțin reforma pensiilor. Neoficial, au lucrat în subterane la forma care a fost votată miercuri și care garantează actualei generații de „speciali”, dar și celei de după, că își va conserva privilegiile.

Parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână demararea reformei pentru 2028, iar eliminarea pensiilor speciale se prelungește până în 2043! În încercarea devenită clasică de a deruta oficialii europeni, coaliția de guvernare din România a recurs la diverse șmecherii.

Inițial, în forma venită de la Guvern, proiectul de lege era OK. Însă în comisiile de specialitate ale Parlamentului aceiași oameni de la PSD și PNL au adus amendamente până i-au denaturat complet sensul și forma. A fost, practic, aceeași rețetă folosită și la legea avertizorului de integritate, unde coaliția PSD-PNL a ajuns să voteze în Parlament un text total opus celui cerut de Uniunea Europeană.

Alte excepții cu dedicație care aduc la zero noua lege: se păstrează dreptul de a cumula pensia cu salariul și se scade la jumătate impozitul pentru pensiile speciale care trec de 4.000 de lei

Noile modificări, care au trecut miercuri de Parlament, confirmă că procurorii și judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în același condiții ca și până acum, dacă au 25 de ani vechime în câmpul muncii, cu 80% din salariul brut plus sporurile din ultima lună de activitate. Cu alte cuvinte, se păstrează situația de până acum: pensionari la 45-50 de ani cu pensii care ajung și la 10.000 de euro/lună, mai mari chiar decât salariile pe care le-au avut în timpul activității!

Aceleași condiții au fost introduse și pentru alți pensionari speciali, precum militarii și lucrătorii de la Ministerul de Interne. Parlamentarii PSD și PNL au introdus această măsură scandaloasă pretextând grija să nu fie perturbat sistemul: „Pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.

Altă măsură favorabilă pensionarilor speciali este scăderea de la 30% la doar 15% a impozitului aplicat pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

Deputatul-șaorma Adrian Solomon, omul baronului Buzatu de la Vaslui și șeful Comisiei de Muncă, le-a dat asigurări specialilor că pierderea privilegiilor este o chestiune foarte îndepărtată: „Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”.

O altă facilitate făcută categoriilor privilegiate de bugetari este exceptarea de la interzicerea cumulului salariu-pensie pentru parlamentari, membrii BNR, ANCOM, ANAF, ANRE. Lor li se adaugă angajații din sănătate și învățământ.

PSD, PNL, Iohannis și „specialii” uită un singur lucru: realitatea economică. România nu mai are timp 20 de ani ca să facă ei reforma pensiilor. În 3-4 ani, bugetul se va prăbuși sub greutatea bugetarilor speciali

În tot acest dezmăț și sfidare, coaliția PSD-PNL a ignorat un singur lucru: România nu va rezista să țină în cârcă bugetarii speciali până la ipotetica aplicare a legii, începând cu 2028 și terminând cu 2043.

Anul acesta, Guvernul a subvenționat cu peste 12 miliarde de lei pensiile speciale (diferența între cât ar fi pensiile corecte, acordate pe bază de contributivitate, și cât sunt în realitate, în urma privilegiilor actuale).

Această sumă crește continuu, peste ritmul în care avansează economia, și a depășit deja 1% din PIB. În doar 3-4 ani, au avertizat deja toți economiștii, bugetul de stat pur și simplu nu va mai suporta această povară a specialilor de lux ținuți în cârcă de o populație tot mai îmbătrânită, cu mai puțină forță de muncă și o economie privată pe care atât PSD, cât și PNL sunt determinate s-o jefuiască.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Gata cu impostura: Ciolacu rămâne fără certificatul de revoluționar! O comisie din Guvernul său i-a respins cererea de a fi declarat „luptător cu rol determinant” în decembrie 1989

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

22 COMENTARII

 1. NU SE VA FACE NICIODATA !
  PARTIDUL SI SECURITATEA DUBLEAZA PRIVILEGIILE „specialilor” LA 1-2 ANI.
  PARTIDUL SI SECURITATEA VOR DOAR SA PUNA MANA PE BANII DIN PENERERE.
  LEGI ONEROASE PENTRU VENALI. SI E ABIA INCEPUTUL !

  COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI DIN ISTORIE.

 2. Nesimtire. Iresponsabilitate. Lasitate. Inconstienta. Prostie. Gogomanie. Golanie. Jaf.
  Niciodata, cu exceptia perioadei de ocupatie sovietica, tara asta nu a fost pe maini mai proaste.

 3. E o porcărie, dar ei spun ca totul e convenit cu UE. Vom vedea. E un pas mic, dar e un pas.
  Cind li s-au acordat privilegiile nimeni n-a protestat ca se încalcă Constituția. Între judecatori, politisti si alte categorii (ex.preoti) nu e mare diferență, toți sint niște egoiști preocupați numai de interesele lor.
  Eu as fi mers pe o soluție radicala, tăiat coada pisicii și aplicat principiul constitutional
  CONTRIBUTIVITATE. Ar fi fost scandal o perioadă, dar pana la urmă s-ar fi așezat lucrurile pe o baza sănătoasă. Încă nu e prea târziu, sa vedem ce zice UE. Nu cred ca justiția sau Politia ar ramine fără personal. Sa aibă salarii bune dar în rest aceeași lege pentru toți.

 4. Cum sa decida astia ce va face guvernul si parlamentul ce va veni dupa alegeri? Si sa decida pe urmatorii 20 de ani? Ca si cind cei ce vor veni nu vor avea dreptul sa legifereze. E o timpenie.

  • CE AU decis E CA NIMIC NU SE SCHIMBA. CA PRIVILEGIILE RAMAN SI VOR FI DUBLATE LA 1-2 ANI SI CA NUMARUL DE „speciali” VA CRESTE PERMANENT. RESTUL E MANIPULARE. IN 20 DE ANI ACTUALII „speciali” VOR FI MULTIMILIONARI IN EURO NUMAI DIN PENSII SPECILE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here