Unul dintre efectele dureroase ale Brexitului este ieșirea Marii Britanii din programul Erasmus, prin intermediul căruia studenții din statele europene pot merge să studieze la facultăți din alte țări de pe continent. Printre cei afectați direct și imediat sunt tinerii români, a căror predilecție pentru studiile în Insulă era cunoscută.
BBC scrie că premierul britanic Boris Johnson a anunțat joi ieșirea țării sale din programul Erasmus. Englezii vor intra într-un alt tip de program care se numește Alan Turing. Michel Barnier, negociator-șef al UE pentru Brexit, a reacționat imediat, spunând că “regret decizia” britanicilor.
Premierul Boris Johnson a spus că, prin aderența la noul program Alan Turing, studenții din țara sa vor studia peste tot în lume, nu doar în Europa, și că a decis să iasă din Erasmus pentru că era prea scump. Este însă o explicație foarte străvezie, mult mai aproape de adevăr fiind atitudinea de frondă a guvernului britanic, dornic să arate populației că se schimbă într-adevăr ceva după ieșirea din UE și să le dea peste nas foștilor parteneri de pe continent.
Potrivit datelor oficiale, Marea Britanie era pe locul 1 în topul preferințelor printre studenții români care vor să studieze în străinătate. În 2018 erau 8.992 de studenți români acolo. În fiecare an, alți circa 3.000 plecau în Insule – majoritatea prin programul Erasmus.
Motivul pentru care tinerii români aleg cu predilecție Marea Britanie ca să-și continue studiile este simplu: 49 de universități de acolo sunt în top 100 la nivel mondial, iar diploma britanic ăeste foarte valoroasă, recunoscută la nivel mondial și de angajatori de top.
Alternativa la programul Erasmus este una aproape prohibitivă. Un an de studii costă zeci de mii de euro – bani pe care familiile studenților români nu îi au întotdeauna.