luni, martie 4, 2024
AcasăIstorie"România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a...

„România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă. Foștii comuniști s-au convertit în social-democrați” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

-

România este singura țară din Estul Europei în care planul KGB de cosmetizare și conservare a sistemului comunist a reușit, afirmă istoricul și scriitorul francez Thierry Wolton într-un interviu acordat jurnalistei Magda Grădinariu, de la SpotMedia.ro. Din motivul enunțat mai sus, România continuă să sufere cel mai mult dintre toate țările ex-comuniste, fiind sufocată de corupția foștilor comuniști și securiști convertiți, după 1989, în oameni de afaceri și politicieni – cel mai adesea, social-democrați, adaugă francezul.

Revoluția a fost furată, în România, după un plan stabilit la Moscova și executat de KGB cu sprijinul activiștilor de partid și al Securității, vechiul sistem perpetuându-se până în zilele noastre sub o altă mască. Țara noastră a fost singura în care poporul nu a răsturnat socotelile rușilor, pentru că în Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia națiunile n-au fost de acord cu ceea ce li se pregătise și și-au croit propriul destin, spune Thierry Wolton. Consecința a fost că România a suferit și încă suferă cel mai mult.

O responsabilitate, atrage atenția cel intervievat, aparține și adevăraților social-democrați europeni, mai ales socialiștilor francezi și laburiștilor britanici, care i-au acceptat pe securiștii și comuniștii deghizați în social-democrați din fostul bloc comunist (în România e vorba de PSD) fără a-i verifica și fără a le cerceta trecutul malefic. Așa s-a perpetuat corupția pretutindeni în Europa de Est.

Thierry Wolton e specializat în istoria regimurilor comuniste și influența sovietică în Occident. Editura Humanitas i-a tradus mai multe cărți:

- Advertisement -
 • „Roșu-brun: Răul secolului”
 • „KGB-ul la putere: Sistemul Putin”
 • „O istorie mondială a comunismului”
 • „Negaționismul de stânga”.

Thierry Wolton în interviul pentru SpotMedia

* „Mai întâi de toate, cazul României este unul foarte particular, deoarece, cum mai spunean, este singura țară în care planul sovietic, croit de către KGB, a reușit.Adică a fost pusă în practică teoria gorbaciovistă de a se debarasa de vechii zbiri comuniști, de a-i înlocui cu alții “cu față umană”, care să facă niște reforme pentru a-i atrage pe occidentali să investească și în felul acesta să salveze sistemul.Doar că în alte părți nu a reușit, deoarece nu a ținut cont de ce vrea poporul. Or, poporul din Cehoslovacia, Polonia sau Ungaria nu a ținut cont de ce voiau conducătorii și au dejucat acest plan.”

* „Revoluția română a fost deturnată de cei interesați, l-au lichidat sumar pe Ceaușescu și au luat puterea. Și în alte țări ex-comuniste – dar în România efectul a fost mai puternic – s-a ezitat mult în a face lustrație profundă, lucru care a permis multor foști comuniști să se reconvertească, mai întâi de toate ca social-democrați.”

* „Marea responsabilitate a adevăraților social-democrați europeni, mai ales a socialiștilor francezi și a laburiștilor britanici, este că i-au acceptat pe acești oameni fără a-i lua deloc la întrebări, le-au ignorat complet trecutul comunist. Iată cum mulți comuniști și-au recăpătat fecioria politică, ca să spun așa. Alții au preluat filiere economice de pe vremea comunismului, multe controlate anterior de fostele poliții politice.”

- Advertisement -

* „Așa a apărut corupția peste tot, și în Polonia, și în Cehoslovacia, și în Ungaria.
România a suferit cel mai mult, suferă și acum, după mai bine de 30 de ani, pentru faptul că revoluția i-a fost furată, lustrația nu s-a făcut în niciun fel, iar corupția este enormă, după standardele occidentale.”

* „Eu, din fericire, nu am trăit, precum românii, comunismul. Dar datoria mea, ca intelectual occidental, este să ajut la înțelegerea propriei noastre responsabilități, a Occidentului, și anume orbirea noastră la ce se întâmpla. Marea noastră eroare este că nu am insistat să se facă lustrația la timp.”

* „Cu toată admirația pentru rolul lui Adam Michnik în deșteptarea conștiinței polonezilor, eu cred că a fost o eroare de-a dreptul istorică (să militeze pentru iertarea comuniștilor – n. red.). Exact atunci trebuia profitat pentru a face curățenie, imediat după căderea comunismului trebuiau să se debaraseze de toți acei așa-numiți “tehnocrați”, în realitate administrație comunistă.Se putea astfel spera, nu neapărat să pornească de la zero, dar măcar să scăpe definitiv de comunism.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

 1. Succesul planului KGB-ist in cea mai anti-comunista tara din EST se pare ca este continuat cu rezultate la fel de bune de catre FSB, mai ales in ultimii ani 15 ani (2007 cand a avut loc prima incercare de destituire a lui Basescu). Sa spicuim cateva cazuri din noianul de exemple :
  1. „Infratirea-Drujba” intre primariile PSD-iste si primariile din Basarabia controlate de fortele pro-ruse si anti-romanesti , cel mai notoriu caz fiind ajutorul substantial dat din banii locuitorilor Sectorului 1 de Tudorache-Diamant vicleanului Ivan Ceban de la partidul lui Dodon si probabil agent FSB. Cel care i-a furat postul de primar lui Andrei Nastase cu sprijinul agentilor FSB infiltrati in Curtea Constitutionala a Moldovei. Aflu astazi de pe alt portal de informatii ca si Consiliul Judetean Iasi cu presedinte de la PNL inculpat recent pentru abuz in servici, urmeaza sa stranga relatiile cu Orheiul stapanit de rusofonii infractorului Sor.
  2. Falimentarea unei bune parti a industriei metalurgice de „afaceristii” lui Vladimir Vladimirovici, concomitent cu penetrarea si acapararea si a altor obiective strategice ale economiei romanesti.
  3. Introducerea in parlamentul Romaniei a unor vectori de influenta ai propagandei ruse.
  4. Promovarea cu un grad notabil de succes a narativelor anti-ucrainene, de neutralitate in conflict de catre „presa ticalosita”, cea care mai inainte a aparat structurile securisto-comuniste perpetuate dupa 1989, distrugerea justitiei, masurile de prevenire a raspandirii pandemiei si in general cam orice narativ care a convenit puterii de la rasarit care nu conteneste sa saboteze constructia statala si nationala numita Romania
  mult mai abitir decat o facea URSS in anii stagnarii. Exemplul cel mai bun a fost stirea de ieri despre propaganda desantata a infamilor ziaristi Cristoiu si Turcescu.
  Daca „Tarul sangeros” ar fi fost mai rabdator maine poate am fi avut consilieri rusi prin ministere ca in anii ’50 si, de ce nu, baze militare rusesti dupa previzibila iesire din NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -