La presiunile opiniei publice, DIICOT a redeschis ancheta în dosarul 10 august 2018. Foștii șefi ai jandarmilor, puși din nou sub urmărire penală

2
949

Presiunile opiniei publice scandalizate de clasarea dosarului 10 august 2018 au dat roade, iar șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus redeschiderea urmăririi penale pentru foștii șefi ai Jandarmeriei care au coordonat sălbatica represiune a protestatarilor împotriva corupției.

Decizia de infirmare parțială a soluției de clasare a dosarului a fost dată marți, 4 august, la nici două săptămâni după ce DIICOT emisese un document halucinant, în care se scria negru pe alb că protestatarii pașnici au fost vinovați, iar jandarmii bătăuși au aplicat legea.

Cucoș, Sindile, Cazan, Chirică – foștii șefi ai Jandarmeriei care au pus în aplicare ordinele lui Dragnea și Carmen Dan – sunt din nou urmăriți penal

Prin decizia de marți, reîncepe urmărirea penală față de colonelul Sebastian Cucoș, fost prim-adjunct al Jandarmeriei, maiorul Laurențiu Cazan, fostul director general al Direcției Generale de Jandarmi București, colonelul Cătălin Sindile, fostul șef al Jandarmeriei Române și Mihai Dan Chirică, comisar șef de Poliție și fost secretar de stat pentru relația cu prefecții din MAI.

Represiunea împotriva manifestației anticorupție din 10 august 2018 a fost plănuită și premeditată în amănunt de foștii șefi ai Jandarmeriei, iar firul unei anchete oneste nu poate duce decât la cei care au comandat acțiunea, Liviu Dragnea și Carmen Dan.

Anchete amănunțite făcute de presă și declarații ale unor ofițeri onești au descris, în cei doi ani trecuți de la acele momente, cum planul a fost avizat personal de Dragnea. În mulțime au fost disipați membri ai unor clanuri interlope și chiar jandarmi în civil – recunoscuți la acel moment de diferite persoane –, care au avut rolul de a provoca incidente.

Timp de mai multe ore, jandarmii din dispozitiv s-au “hârjonit” cu oamenii lor care se ascundeau în mulțime, pentru a crea aparența unei stări de agresivitate. Jandarmii au evitat să-i izoleze și să-i scoată din masa de oameni pe agresori, deși ceilalți manifestanți îi izolau și se distanțau de ei. În schimb, forțele de ordine au “bombardat” permanent cei peste 100.000 de participanți la proteste cu gaze iritante, în încercarea de a provoca mulțimea.

Cronologia unei represiuni sălbatice

Manifestant umplut de sânge de jandarmi în seara zilei de 10 august 2018. În plan secund, în alb, teleormăneanul Sindile, colonelul pus de Dragnea să coordoneze represaliile

După lăsarea serii, la adăpostul întunericului, Jandarmeria a trecut la nivelul următor. Șefii instituției au trimis un grup de jandarmi în mulțime, iar doi dintre aceștia au fost lăsați de colegii lor singuri, în masa de oameni. Mai mulți indivizi i-au atacat pe jandarmi, dar o tragedie a fost evitată prin intervenția altor persoane, care i-au scos pe cei doi din încăierare.
Totuși, șefii Jandarmeriei au dat ordin să li se transmită oamenilor din dispozitiv că le-au fost uciși doi colegi de către manifestanți, pentru a-i înrăi și mai mult. La adăpostul întunericului a început represiunea sălbatică.

Jandarmii au declanșat un foarte puternic bombardament cu gaze lacrimogene, sute de persoane fiind rănite de proiectile. Au năvălit cu caii până pe scările Muzeului Antipa, lovind cu bestialitate femei, copii și bătrâni fără apărare. Scene deosebit de dure s-au petrecut și în restul pieței, unde jandarmii, care-și acoperiseră numerele de identificare de pe căști cu leucoplast negru, au bătut la grămadă oameni de toate vârstele.

În foarte multe cazuri, jandarmii au tras direct în mulțime cu cartușe cu gaze iritante, de la doar câțiva metri.

Ore bune după această intervenție barbară, plutoane de jandarmi au alergat pe străzile din cartierele învecinate, la vânătoare de oameni. Au fost bătuți sau tâlhăriți numeroși manifestanți care plecaseră, dar și trecători care avuseseră ghinionul să se nimerească în zonă. Însuși colonelul Cătălin Paraschiv, “fantoma albă” care a coordonat o parte din represiune, a fost filmat cum a tâlhărit un jurnalist de la hotnews.ro, căruia i-a smuls telefonul mobil când a văzut că filmează ilegalitățile comise de oamenii săi.

Ancheta represiunii a fost deschisă inițial de Parchetul General, care a pasat-o însă rapid la Parchetul Militar, pentru că în cauză erau implicați militari.
Dar foștii șefi ai Jandarmeriei au făcut o plângere penală acuzând o lovitură de stat dată de forțe din străinătate, iar sub acest pretext dosarul a ajuns la DIICOT. După doi ani în care nu s-a făcut nimic, procurorii DIICOT – inclusiv actuala șefă, Giorgiana Hosu, a fost implicată în dosar – au clasat cauza, spunând că n-a fost lovitură de stat, dar nici vreo ilegalitate comisă de șefii Jandarmeriei.

Foștii șefi ai Jandarmeriei, acuzați de abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului. Dosarul se întoarce la Parchetul Militar

Decizia a provocat o reacție furibundă în societatea românească. În timp ce instituțiile fie tăceau, fie se bâlbâiau, zeci de mii de oameni au semnat o petiție în care cereau redeschiderea dosarului.

Sub presiunea tot mai mare a opiniei publice, șefa DIICOT a admis plângerile formulate împotriva ordonanţei de clasare şi a decis redeschiderea urmăririi penale pentru Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile şi Mihai Dan Chirică, acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals (acte care au justificat intervenția Jandarmeriei au fost “fabricate” ulterior, pentru a “acoperi” legal infracțiunile).

Pe de altă parte, procurorul şef al DIICOT a menţinut soluţia de clasare privind tentativa de lovitură de stat.

Dacă decizia de redeschidere parţială a anchetei va fi aprobată de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul va reveni la Secţia Parchetelor Militare, acolo unde s-a aflat inițial, când manevra PSD și a foștilor șefi ai Jandarmeriei l-a trimis la DIICOT.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”

2 COMENTARII

  1. Cum au stiut sa dea ordine de atac ca la razboi dand dovada de inconstienta biabolica sa raspunda pentru toti gazatii , batutii si maltratatii nevinovati . Si asta pentru a ,,apara,, niste nemernici si nenorociti pe care nu-i atacase nimeni .

  2. Justitia in vremea PNL si a lui presoiu nu se face pe lege, ci la presiunea opiniei publice! Rechizitoriul de clasare pare scris de un analfabet absolvent de Stefan Gheorghiu, nu de un „procuror” scolit si mare sef de departament din DIICOT. Nici la plenarele CC-PCR nu erau infierati capitalistii, cum au fost infierati de acest Bobu al DIICOT-ului copiii, femeile si barbatii pasnici batuti si gazati de jandarmi! Acesta rusine de procuror ,la orice alt parchet din lume nu ar fi fost angajat nici sa spele geamurile. A venit vremea ca noi poporul sa nu mai platim din banii nostri niste nulitati pe post de presuri in fata vremelnicilor puternici ai zilei si mai ales sa nu mai votam partide care nu au un program ferm si realist de reformare a justitiei din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here