Cei trei bărbați care au murit luni la Mamaia, în prima parte a zilei, au făcut-o încercând să salveze o fată de 16 ani care ignorase avertismentele și fusese luată de curenți, relevă ancheta preliminară a tragediei. Între timp, un al patrulea bărbat, în vârstă de 38 de ani, s-a înecat în altă zonă a stațiunii, tot pentru că a nesocotit avertismentele salvamarilor.
Ziua de luni, cu 5 morți înregistrați pe litoralul românesc, e cea mai neagră din ultimii mulți ani. 4 au murit la Mamaia și unul la Venus. În cazul a 3 dintre ei, relevă HotNews.ro, n-a fost vorba de inconștiență, ci de încercarea de a salva o adolescentă.
Tânăra de 16 ani n-a băgat în seamă steagul galben arborat pe plajă și strigătele salvamarilor. Steagul galben înseamnă că marea e agitată și intrarea în apă e recomandată doar pentru înotătorii profesioniști.
Cei trei bărbați veniti în vacanță din Dâmbovița, Călărași și Argeș s-au înecat încercând s-o salveze pe o adolescentă de 16 ani care ținuse morțiș să intre în apă, în ciuda avertismentelor
În scurt timp, fata a fost luată de curenți și dusă către larg. În ajutorul acesteia au sărit mai mulți oameni de pe plajă. Trei dintre ei – bărbați de 34, 43 și 46 de ani veniți în vacanță pe litoral din județele Dâmbovița, Călărași și Argeș – și-au pierdut viața.
S-a format un lanț uman pentru a-i scoate pe toți din apă, relatează martorii. Fata a scăpat, însă cei trei salvatori – nu.
Unul dintre cei care au asistat la tragedie a povestit: „Au intrat mai mulţi şi au făcut un cordon de persoane şi au mai scos din ei, dar pe unii i-a luat valul în continuare. În două reprize s-a făcut cordon şi s-au scos”. Un alt turist, care a participat personal la operațiunile de salvare, a relatat și el: „Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate, e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta, de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, au fost în apă vreo 8. Au fost duşi în curent în partea cealaltă. Trei am scos noi, încă unul au scos salvamarii şi apoi au venit ceilalţi, cu sky-jet-ul, şi i-au scos pe toţi”.
Ca de obicei, în astfel de situații, totul s-a petrecut brusc și s-a derulat cu viteză. Un salvamar prezent la fața locului a povestit: „A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două-trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva în neregulă, au intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze”.
Pe tot parcursul zilei de luni, autoritățile au făcut apeluri disperate la românii prezenți pe plaje să nu intre în apă și să asculte de salvamari, deoarece marea era foarte agitată și curenții submarini, extrem de puternici, trăgeau către larg.
Mii de oameni au ignorat aceste avertismente și s-au aruncat în valuri. Salvamarii din Mamaia, Venus, Neptun, Costinești și Eforie au relatat toți aceleași lucruri – turiștii refuzau să asculte și intrau în apă spunând că lor nu le e frică și că au plătit pentru vacanță, deci trebuie să facă baie.
În afara celor 5 morți, alte 4 persoane au fost scoase din mare mai mult moarte decât vii, dar s-a reușit resuscitarea lor. Salvamarii au reușit să evite și alte tragedii salvând de la înec numeroși oameni.
cand s-au facut excavatii pentru nisip si altele, destinat refacerii plajelor, au fost creeate santuri si gropi in care se formeaza vartejuri. Cei care fac baie pe rauri langa balastiere, cunosc fenomenul…
Prea multi inecati in apropierea tarmurilor, prea multi!