Kovesi, reacție după victoria de la CEDO: “Pentru toți cei care au susținut statul de drept, astăzi este un moment important. Nu abandonați!”

2
2375
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi a fost numită procuror-șef al Parchetului European după ce a fost dată afară de la DNA la ordinul lui Dragnea

Laura Codruța Kovesi a emis un comunicat la scurt timp după ce, marți la prânz, CEDO a stabilit că i-au fost încălcate drepturile și a fost destituită abuziv de la conducerea DNA de către regimul PSD, în iulie 2018.

Într-un mesaj remis publicației g4media.ro, Codruța Kovesi – acum procuror-șef la Parchetul European – spune că efortul a meritat, iar victoria obținută împotriva instituțiilor statului român politizate de PSD va consolida statutul tuturor magistraților.
Kovesi a explicat că decizia din 2018 a Curții Constituționale controlate de PSD, care îl obliga pe președintele țării să execute deciziile ministrului justiției, a fost una care “a atribuit o putere discreționară” acestuia.

Tudorel Toader primea astfel dreptul de a schimba procurorii cu funcții de conducere, fiind eliminată orice protecția a magistraților în fața presiunilor politice. Tot CCR, condusă atunci, ca și acum, de fostul senator PSD Valer Dorneanu, a eliminat orice posibilitate a magistraților de a ataca deciziile ministrului – acest lucru a fost considerat o încălcare a drepturilor omului de către CEDO.

Kovesi: “Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției”

Citiți mai jos mesajul remis publicului de Laura Codruța Kovesi, după sentința CEDO care i-a dat câștig de cauză și a stabilit că i-au fost încălcate drepturile de Curtea Constituțională a României atunci când a fost destituită de la conducerea DNA:

”Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că «doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public».

Hotărârea CEDO constată că procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsită de legitimitate”

Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională.

Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curților Constituționale, ci doar principiile. Ceea ce stabilește CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul și posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în fața unei instanțe de judecată.

Hotărârea CEDO constată că procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsită de legitimitate. Ar trebui să medităm cu privire la faptul că, într-un stat european, procedura care a condus la decizia de revocare a procurorului-șef al DNA a fost realizată cu încălcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare.

CEDO stabilește că opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificări legislative sau independența justiției nu pot constitui motiv pentru sancționarea unui magistrat. Mai mult, CEDO a decis că motivele care au fost invocate pentru revocare «nu sunt susținute de elemente de probă specifice și, prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca fiind convingătoare în întregul context al cauzei».

CEDO motivează că revocarea din funcția de procuror șef a avut un «efect de descurajare»” pentru ceilalți magistrați din România

Știm cu toții că revocarea mea a făcut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, în încercarea de a descuraja lupta împotriva corupției. Totodată, CEDO motivează că revocarea din funcția de procuror șef a avut un «efect de descurajare», în sensul că «ar fi trebuit să îi descurajeze nu numai pe aceasta, ci și pe alți procurori și judecători ca pe viitor să participe la dezbateri publice cu privire la reformele legislative care afectează sistemul judiciar și, în general, cu privire la aspecte legate de independența sistemului judiciar».

Așa cum și hotărârea CEDO menționează «se pare că îndepărtarea prematură a reclamantului din funcția sa de procuror șef al DNA a învins chiar scopul menținerii independenței sistemului judiciar».

Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități.

Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care vă spun: NU abandonați!

Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor.

Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!

Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români!

Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, astăzi este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm!

Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonați!”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cine plătește „demolarea” CCR de către PSD? Dorneanu nu încearcă “niciun sentiment” după sentința CEDO care i-a dat dreptate Codruței Kovesi

2 COMENTARII

  1. A ramas un simbol pentru noi. Dar astazi DNA e aproape inexistenta. Cate dosare au fost facute inutile!!!! Cata coruptie lasata sa existe si sa prolifereze!!! Nu se face niciodata dreptate pe pamant.

  2. Felicitări stimată Doamnă!!.. rușine tuturor celor care au contribuit la demiterea dumneavoastră!!!.. pentru mine reprezentați un model de luptătoare cu stihiile corupției !!.. păcat că acum nu se mai vede luminița de la DNA !!!.s-a stins….oare de ce??… asta-i întrebarea…!!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here