Judecătorul Cristi Danileț duce România la CEDO după sancțiunea primită pentru că a criticat asaltul PSD asupra justiției

0
958

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată România la CEDO după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – controlat la acel moment de gruparea Savonea – l-a sancționat pentru niște postări pe Facebook din ianuarie 2019, în care apăra independența justiției și critica asaltul PSD asupra magistraților și legislației penale, relevă G4Media.ro.

Acțiunea a fost introdusă în martie 2021, Danileț invocând încălcarea Articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. După mai multe verificări, CEDO a admis plângerea și, în urmă cu două luni, instanța a cerut Guvernului de la București să-și prezinte apărarea.

Danileț reclamă încălcarea libertății de exprimare. CSM n-a sancționat până acum niciun magistrat care s-a situat de partea PSD și a masacrării legilor justiției

Merită menționat că, până acum, CSM n-a sancționat niciunul din judecătorii care au susținut public asaltul regimului Dragnea asupra justiției în intervalul 2017-2019 – deși unii dintre aceștia au fost chiar răsplătiți ulterior și propuși inclusiv pentru Ministerul Justiției, vezi cazul Dana Gârbovan.

În schimb, același CSM s-a dovedit necruțător cu magistrații care au anchetat (procurori) sau condamnat (judecători) mari infractori conectați politic și cu cei care au criticat masacrarea legislației penale de regimul PSD.

În apărarea sa, judecătorul Cristi Danileț a invocat faptul că pedeapsa – dată de CSM și validată de Înalta Curte de Casație și Justiție – i-a încălcat libertatea de exprimare. Punctele de vedere ale magistratului vizau chestiuni generale, de interes public, și nu cazuri punctuale. Sancțiunea dată de CSM i-a afectat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale, a explicat Danileț în plângerea sa.

Gruparea Savonea l-a pedepsit în 2019 pe judecător pe motiv că, prin postările de pe Facebook, ar fi știrbit prestigiul justiției

La CEDO, judecătorul este reprezentat de avocata Nicoleta Popescu, cea care a câștigat tot acolo și procesele intentate statului român de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, și de judecătoarea Camelia Bogdan. Prima a fost demisă abuziv, interzicându-i-se dreptul constituțional la apărare. Cea de-a doua a fost hăituită permanent și exclusă de două ori din magistratură după ce a îndrăznit să-l condamne pe oligarhul securist Dan Voiculescu, mogulul Antenei 3 și ideologul USL.

În 2019, Cristi Danileț a fost sancționat pe motiv că, prin postările sale pe Facebook, ar fi știrbit prestigiul justiției, aducând atingere onoarei și probității profesionale.

Acum doar două săptămâni, tot Danileț a fost exclus de CSM din magistratură invocându-se motive de-a dreptul ridicole: două filmulețe pe Tik-Tok în care magistratul făcea exerciții de arte marțiale și, respectiv, tundea un gard viu.

Postarea din 9 ianuarie 2019 pentru care CSM l-a sancționat pe Danileț cu tăierea a 5% din salariu pe două luni și interdicția de a fi avansat în funcție 5 ani: „Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

* AGENȚII HAOSULUI (1). Leșinata Revoluție Neofascistă. De ce au eșuat Batalioanele de Asalt ale AUR în tentativa de ocupare a Parlamentului

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* Inspecția Judiciară i-a pregătit lui Cristi Danileț o nouă execuție. După ce l-a făcut „infractor TikTok”, îl bagă la „magistrați politici”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (41) / Ghipsul de 8 ore al generalului Stănculescu

* Emma Răducanu a mai dat o lovitură financiară. Contract fabulos pe care îl va semna la începutul lui 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here