Ofensiva mafiei: judecătorul Cristi Danileţ, exclus din magistratură pentru filmulețe banale pe TikTok! El s-a filmat tunzând gardul viu, curățând piscina sau executând mișcări de karate

1
2159
Cristi Danileț

Decizie scandaloasă luată luni de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a fost exclus din magistratură pentru „vina” de a fi postat pe TikTok filmulețe absolut benigne. Danileț va ataca decizia prin recurs la Curtea Supremă.

Secţia pentru judecători a CSM l-a exclus pe Cristi Danileţ din magistratură cu majoritate de voturi. Unii membri CSM au pledat fie pentru respingerea acţiunii disciplinare, fie pentru o sancţiune mai blândă: diminuarea salariului cu 25% pe o perioadă de un an.

Potrivit unor surse judiciare, citate de G4Media.ro, pentru excluderea lui Danileţ din magistratură au votat şeful CSM, Bogdan Mateescu, şi judecătoarele Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu.

Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an.

Judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan s-au pronunțat pentru respingerea acţiunii disciplinare.

„Manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”

Cristi Danileţ a fost sancţionat cu excluderea din magistratură pentru că este considerat „recidivist”. El se află la a doua abatere disciplinară, fiind pedepsit de această dată pentru că „ar fi penibilizat profesia prin postările video de pe TikTok”.

În clipurile video din postările respective, Danileț executa mișcări de karate, tundea gardul viu din curtea casei sale ori curăța piscina.

VIDEO: Unul dintre clipurile video pentru care a fost executat Cristi Danileț

Propunerea de excludere din magistratură a venit de la Inspecția Judiciară a CSM.

Textul deciziei: ”În baza art.100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj – sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Potrivit articolului 99 alineatul a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, „Constituie abateri disciplinare: a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu (…)”.

Danileţ: „Sunt sigur că ÎCCJ va remedia această soluție”

Cristi Danileț a reacționat într-o postare pe Facebook și a anunțat că va contesta decizia CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție:

Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată, pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este «conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției». Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ÎCCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”.

Postare de pe Facebook care i-a adus lui Danileț prima sancțiune

În luna mai 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia CSM prin care judecătorul Cristi Danileţ a fost sancționat disciplinar pentru o postare de pe Facebook.

Danileț a fost sancționat atunci cu o diminuare a indemnizației de 5%, timp de două luni, tot pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Postarea pentru care a fost sancționat Danileț a fost făcută în ianuarie 2019, pe vremea cruntă a „regimului Dragnea”, și avea următorul conținut: „Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PÎCCJ, ÎCCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a «abuzurilor instituţiilor de forţă». Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora «Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) democraţiei constituţionale»? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind… democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi… constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”.

Cristian Danileț este cunoscut drept unul dintre magistrații reformiști din România, fiind etichetat de presa mogulilor penai drept „judecător #Rezist”.

Danileț a fost consilierul ministrului Justiţiei din perioada 2014-2017, Monica Macovei.

Inspecția Judiciară e condusă de Lucian Netejoru („omul lui Dragnea”), iar secția de judecători a CSM de Bogdan Mateescu, care este și șeful CSM.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Stelian Ion despre „cazul Danileț”: „Este o acțiune de răzbunare și epurare. Au reușit să facă ceea ce Dragnea nici nu îndrăznea să viseze. Vom sesiza Comisia Europeană”

* Mircea Cărtărescu: „Excluderea lui Cristi Danileț din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani”

* VIDEO. Soțul senatoarei Șoșoacă, dosar penal și 60 de zile control judiciar, pentru că a lovit un polițist. Al doilea dosar, pentru sechestrarea unor jurnaliști de la Rai Uno

* PSD îl pune pe fratele lui Paul Stănescu șef la ANRE. Așa ajunge un afacerist din agricultură șef peste piața de energie din România!

* VIDEO. Cumplitul sfârșit al Andreei Kaba, membră USR și fiica viceprimarului din Jimbolia. S-a dus la Cluj să-și caute de lucru și a murit carbonizată în pensiune

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (23). O stenogramă pierdută

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here