duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNews"Joaca de-a ambasada" a adus României o înfrângere umilitoare la ONU. Dragnea...

„Joaca de-a ambasada” a adus României o înfrângere umilitoare la ONU. Dragnea și Dăncilă au înfuriat țările arabe, dar și pe cele europene

-

Declarațiile iresponsabile ale lui Liviu Dragnea (înainte de arestare) și ale Vioricăi Dăncilă, în privința mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, au adus României o înfrângere usturătoare la Națiunile Unite. Țările arabe s-au răzbunat, la fel și cele din Uniunea Europeană, votând Estonia.

România a pierdut în fața Estoniei cursa pentru o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2020-2021.
Paradoxal, România a câștigat clar primul tur de scrutin (111-78), dar l-a pierdut și mai clar pe cel de-al doilea (132-58 pentru Estonia).
Votul s-a dat vineri, 7 iunie, la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale. România și Estonia au concurat pentru locul alocat Europei de Est, care urmează să fie lăsat liber de Polonia.

Estonia are o populație mai mică decât cea a Bucureștiului

Pentru a fi aleasă în Consiliul de Securitate al ONU, o ţară trebuie să obţină sprijinul a două treimi din membrii Adunării Generale, adică cel puţin 129 de voturi din partea celor 193 de state membre cu drept de vot ale Naţiunilor Unite.
În primul tur, României i-au lipsit 18 voturi pentru a câștiga mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. În turul 2, multe țări care votaseră România și-au schimbat opțiunea către Estonia, care a obținut cu trei voturi mai mult decât „plafonul” de două treimi.

Estonia este unul dintre cele mai mici state din Europa, cu o suprafață de 45.000 de kilometri pătrați (de 5 ori mai mică decât România) și cu o populație de 1,3 milioane de locuitori (mai mică decât cea a Bucureștiului).

Vineri, la New York, Adunarea Generală a ONU a ales astăzi prin vot secret cinci noi membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate, iar România s-a luptat cu Estonia pentru un mandat de doi ani rezervat Europei de Est. România a mai ocupat de patru ori această poziţie, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005.

- Advertisement -

Dragnea și Dăncilă au pierdut sprijinul țării arabe

Cea mai proastă „arăboaică”

Șansele României de a câștiga un nou mandat au fost afectate de încercările Guvernului Dăncilă, susținut de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, de a muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Intenția a fost dezavuată public de unele state arabe și respinsă de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, care au avut o altă opțiune, mult mai prudentă.

Atât Liviu Dragnea, cât și Viorica Dăncilă au militat activ pentru mutarea Ambasadei României la Ierusalim, dar președintele Klaus Iohannis, care are cuvântul decisiv într-o asemenea decizie, a refuzat să dea curs inițiativei.

Pe 25 martie, Regele Iordaniei, Abdulah al II-lea, și-a anulat în ultimul moment vizita oficială la București, în semn de protest față de declarațiile făcute de premierul Dăncilă în SUA, unde a anunțat că va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

- Advertisement -

În aceeași perioadă, vizita unei delegații parlamentare române în Maroc, condusă de președintele Senatului, C. A. C. P. Tăriceanu, a fost anulată cu numai o zi înainte de a începe, prin decizia părții africane.

Puterea Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate, care are 15 membri, este cel mai puternic organ din sistemul Naţiunilor Unite şi este singurul organism mondial care poate autoriza un război. Consiliul este format din:

  • 5 membri permanenţi, cu drept de veto: Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie
  • 10 membri nepermanenți, cu mandate de doi ani, la expirarea cărora sunt înlocuiţi de ţări din aceeaşi regiune geografică.

Din 2020 devin disponibile 5 locuri – două pentru Africa (deţinute în prezent de Coasta de Fildeș şi Guineea Ecuatorială), unul pentru regiunea Asia-Pacific (Kuweit), unul pentru America Latină şi Caraibe (Peru) şi unul pentru Europa de Est (Polonia).

Deşi nu au drept de veto, cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate au putere şi influenţă, în primul rând pentru că mare parte din activitatea Consiliului de Securitate al ONU se desfăşoară prin consens. Atunci când este nevoie de consens, un singur membru, fie şi o ţară mică, poate exercita o influenţă considerabilă asupra rezultatului dezbaterii de pe agendă.

Totodată, pentru a fi adoptată, orice rezoluţie a Consiliului de Securitate are nevoie de cel puţin 9 voturi favorabile (şi niciun veto), aşa încât membrii nepermanenţi au posibilitatea de a bloca acţiunile Consiliului. În 2018, de exemplu, patru rezoluţii propuse de un membru permanent nu au reuşit să strângă cele 9 voturi necesare pentru a fi adoptate.

MAE zice că înfrângerea e victorie!

Teodor Meleșcanu, ministru de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are o explicație penibilă: cică România a pierdut în fața Estoniei pentru că „s-a angajat mai târziu în această campanie, practic din 2017”.

„Indiferent de rezultatul final, acțiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internațional al României și au condus la dinamizarea și, în unele cazuri, relansarea relațiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate și dificil accesibile, neacoperite de actuala rețea diplomatică a țării noastre. De asemenea, campania a generat o revigorare a dialogului României cu organizații regionale și subregionale din întreaga lume și o mai bună cunoaștere a realităților și provocărilor pe care acestea le înfruntă”, a transmis MAE printr-un comunicat. Penibil!

CITIȚI ȘI:

* După eșecul României la ONU, Klaus Iohannis arată ce prostii au făcut Dragnea și Dăncilă. „Eforturile diplomatice au fost boicotate de declarații iresponsabile”

* Reacții dure ale lui Rareș Bogdan, Dan Barna, Dacia Cioloș după eșecul rușinos de la ONU

* PSD, rezervație de idioți. Mihai Fifor: „Klaus Iohannis este marele vinovat pentru eșecul de la ONU”

* Bogdan Chirieac, sugativa nesătulă. A luat bani și de la Rovana Plumb. Un anti-european e finanțat să promoveze valorile europene!

DOCUMENT. Meleșcanu a găsit vinovații pentru batjocura de la votul din Diaspora: Iohannis, autocarele și internetul!

VIDEO. Politicieni iresponsabili de la UDMR, PSD și ALDE au creat tensiuni periculoase la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului

Balamuc în PSD. Paul Stănescu şi-a dat demisia, Dăncilă nu vrea să piardă partidul, baronii fac jocul de putere

Un mincinos din conducerea ALDE: „Justiția nu i-a găsit nicio vină lui Titus Corlățean”. De fapt, Senatul a refuzat să-i ridice imunitatea!

I-aţi văzut şuncile lui Tăriceanu la Cotroceni? Merită toate şpăgile din lume! Arată traiul de nabab pe banii statului

Propaganda rusă mizează pe prezidențiabilul Dan Puric – „un suflet cald, român până la ultima celulă, entuziast, expresiv și cuceritor”

* Pe sociologul de casă al PSD l-au lăsat nervii: „Să moară cretinii ăștia care mă critică! Dobitocii!”

Ludovic Orban: „Ne mai trebuie 30 de voturi pentru a dărâma Guvernul Dăncilă. Avem discuții încurajatoare cu parlamentari de la PSD și ALDE”

Înjurătura spurcată a unui consilier județean PSD la adresa unui român din Diaspora

Nu mai scapă violatorii dreptului de vot în Diaspora: DNA a intrat pe fir, Meleşcanu şi Carmen Dan au încurcat-o!

Dragnea și Dăncilă „au scos țara din noroaie”… dar ministrul lor împinge mașina prin mocirlă

Deputată PSD supărată pe popor: „O beție oarbă a multor oameni cărora Liviu Dragnea nu le-a făcut niciun rău, ci poate le-a făcut bine”

Meandrele politicii: Băsescu a votat ca Rareș Bogdan, cel care l-a criticat aspru ca ziarist, să-i fie șef la PPE

O „Piţi” a lui Gabi Oprea şi Onţanu, paraşutată de Firea şefă de spital! Are 26 de ani şi ZERO legături cu Sănătatea

„Curățenie” à la Dăncilă: a scos din Guvern un condamnat în primă instanță (Vâlcov) și a angajat un condamnat definitiv (Borza)!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -