O bătaie de joc incredibilă pe banii bucureștenilor a avut loc, în ultimii ani, la Compania Municipală Turistică înființată de Gabriela Firea, dezvăluie o anchetă a Teodorei Stroe, în buletin.de. Înființată ilegal de primăriță în 2017 – la fel ca toate celelalte companii municipale, făcute după modelul Voluntari –, Compania Municipală Turistică București a primit în nici trei ani (până în 2019) 2,7 milioane de euro de la buget.
Deși n-a făcut aproape nimic, această companie a reușit, în acest interval, nu doar să cheltuiască toți banii publici primiți, dar să facă și datorii de 1,4 milioane de euro!
Încă din primul an s-au cheltuit 3 milioane de lei doar pe salarii și achiziții de necesar, fără nicio activitate concretă
Conform buletin.de, publicație specializată în investigarea afacerilor dubioase făcute de autoritățile din București și din localitățile limitrofe, Compania Municipală Turistică a participat la câteva târguri internaționale, a înființat un Info Point și a făcut o pagină proastă de Internet, cu informații dedicate turiștilor străini care nu sunt traduse în engleză sau sunt traduse cu greșeli.
În primul an de funcționare (2017), compania făcută de Firea a primit de la buget 2,8 milioane de lei, dar a reușit să facă deja pierderi de 252.382 lei. Asta, deși n-a făcut nimic în afara unor achiziții directe și a avut 9 angajați, printre care directorul Ioan Ovidiu Santa. Practic, s-au cheltuit 3 milioane de lei ca să se plătească salariile și să se cumpere mobilier și alte obiecte, și să se plătească facturi. Bani cheltuiți de dragul de a-i cheltui.
Scopul companiei: să crească de la 2 la 6 milioane numărul turiștilor din București. După 3 ani de funcționare (2017-2019), numărul acestora scăzuse!
În 2018, Compania de Turism a plătit unei alte Companii Municipale – cea de Tehnologia Informației – bani pentru o pagină de Internet.
În timp ce obiectivul declarat al companiei este mărirea numărului de turiști care vizitează Bucureștiul anual de la 2 la 6 milioane, în realitate numărul acestora a scăzut în doar 3 ani de la 2.043.970 de turiști în 2017 la 2.038.858 în 2019. Prin aceasta, principalul motiv pentru care a fost înființată această companie s-a dovedit total ratat, totul transformându-se într-o mare farsă pe banii oamenilor – milioane de euro aruncate literalmente pe fereastră.
Din cei 4,1 milioane de euro cheltuiți de această companie înființată de Firea, prea puțini s-au dus pe acțiuni concrete. 15.000 de euro pentru o cursă cu bărci la Londra, în Festivalul Tamisei, 25.000 de euro pentru două târguri internaționale la Varșovia și Barcelona.
Dar, cu toate acestea, deja la sfârșitul lui 2018 pierderile companiei municipale de turism crescuseră la 2,1 milioane de lei!
Trai, neneacă, pe banii bucureștenilor: salariul mediu în compania de turism care nu face nimic e de 8.400 de lei pe lună
În paralel cu aceste simulacru de activitate, grosul cheltuielilor merge la salariați. Se trăiește bine la Compania Municipală Turistică București unde nu se face nimic: directorul general ia 14.000 de lei pe lună, iar media salariilor a fost în 2018 de 8.400 de lei!
În 2019, Firea a decis să pompeze și mai mulți bani în fabrica de împachetat fum a acestei companii: 8,6 milioane de lei. Banii s-au dus așa cum au venit, degeaba și pe nimic.
S-au semnat două contracte de 250.000 de lei, prin încredințare directă, pentru furnizare de site-uri și administrare de date. Această sumă uriașă a fost efectiv aruncată pe fereastră, pentru că site-ul www.visitbucharest.ro este unui prost, o parte din texte nu sunt traduse în limba engleză, altele sunt traduse cu greșeli.
S-a făcut o licitație de 350.000 de lei pentru un Ghid Turistic și Cultural al Bucureștiului și s-a deschis un Info Point. Bonus pentru neobosiții angajați ai companiei: participarea la alte două târguri de turism internaționale.
Compania a încheiat anul 2019 cu pierderi de aproape 4 milioane de lei.
Din 2017 până în 2020, scrie buletin.de, în fruntea instituției s-au perindat 4 directori, cu salarii din ce în ce mai mari. După Santa a venit Ilinca Dobre, apoi Mihaela Neluța Petrescu, iar acum este Bogdan Mihai Tudose. Oropsit, acesta a pierdut 10% din salariu în urma crizei Covid-19, așa că acum mai câștigă doar 15.564 de lei brut pe lună (9.105 lei net).
Dar lista rentierilor clanului Firea-Pandele la această companie este mult mai lungă. Membrii Consiliului de Administrație primesc, pentru această funcție, câte 37.400 de lei pe an (3.116 lei pe lună).
Mare scoala de jagardea are ,,pupaza din tei,, cu pupazoii ei care s-au imbogatit pe spatele credulilor si a celor gura casca .
Nouă, Festivalul Enescu ne-a dat iluzia, chiar fara TVR Cultural, ca se intâmpla ceva fantastic în localuri mostenite de la Regina Elisabeta (Ateneul) si de la Gheorghiu-Dej (Sala Palatului, Sala Radio, Opera, Pavilionul Romexpo Gaudeamus, Circul!).
[…] buletin.de, publicație specializată în investigarea afacerilor dubioase făcute de autoritățile din București și din localitățile limitrofe, […]