Jaf barbar la Sectorul 1, sub pretextul reabilitării școlilor. Inspectori nevăzuți de nimeni pe teren estimează reparații de 21 de milioane la clădiri care costă 8 milioane!

2
8947

O afacere uluitoare a fost descoperită de jurnalista Bianca Albu, de la buletin.de, în privința studiilor legate de reabilitarea școlilor din Sectorul 1. Firma Be Home Concept a primit anul trecut, de la primăria lui Daniel Tudorache, suma de 8,8 milioane de lei pentru a face devizul costurilor cu modernizarea clădirilor.

Jurnalista demonstrează, cu acte și cifre, că devizele sunt umflate, în condițiile în care cel puțin în câteva cazuri inspectorii constatatori n-au fost văzuți de nimeni trecând pe la școli. Rapoartele sunt repetitive, pretutindeni se recomandă aceleași operațiuni – ca și cum toate școlile ar arăta la fel –, iar în unele cazuri valoarea devizului estimat este de aproape 3 ori mai mare decât valoarea de inventar a clădirii cu totul!

Daniel Tudorache a apelat la o firmă care a lucrat și cu Vladimir Plahotniuc, oligarhul moldovean fugit acum din țară. Primăria Sectorului 1 a alocat peste 500 de milioane de lei, în 2019, pentru consolidarea, modernizarea și restaurarea școlilor și a grădinițelor din Sectorul 1. Firma care a fost chemată să facă evaluările și estimările se numește Be Home Concept și a primit 8,8 milioane de lei doar pentru elaborarea documentelor.

Prima constatare, după ce jurnalista a sunat la mai multe școli, a fost aceea că nimeni nu i-a văzut pe acolo pe experții care ar fi trebuit să evalueze clădirile. Inspectorii au replicat, pentru buletin.de, că au intrat în școli fără să știe conducerea unităților, în urma unor discuții direct cu portarii clădirilor!

În cazul majorității școlilor, primăria a plătit pentru două devize, nu unul singur! Sumele convenite inițial cu Primăria erau de maximum 100.000 de lei/școală, dar în realitate au fost școli unde s-au decontat și 250.000 de lei pentru aceste operațiuni.

O altă concluzie interesantă este că, la aproape fiecare așa-zisă inspecție pe teren, experții firmei Be Home Concept au ajuns la același deviz! Ei recomandă, în aproape toate cazurile, înlocuirea tâmplăriei, a conductelor de apă, a radiatoarelor și conductelor termice, achiziționarea unui sistem de climatizare, refacerea instalației electrice și a corpurilor de iluminat.

Într-un caz, al Școlii Geo Bogza, valoarea imobilului, stabilită în 2010 la 7,7 milioane de lei, este de aproape 3 ori mai mică decât devizul reparațiilor, care ajunge la 21 de milioane!

O arhitectă consultată de publicația buletin.de a arătat că o școală și o sală de sport construite de la zero au costat 800 de euro / metrul pătrat, pe când reparațiile estimate de firma adusă de Tudorache la Școala Pia Brătianu se cifrează la 600 euro / metrul pătrat!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciucu (PNL): Fostul primar Mutu (PSD), care acum vă cere votul să intre în Parlament, a împrumutat 180 de milioane ca să cumpere garduri. Îi vom plăti în 12 ani

* Șefi de spitale, politicieni, polițiști și afaceriști – reținuți de DNA în dosarul achizițiilor frauduloase la spitalele Covid. Cum funcționa rețeaua

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here