marți, martie 19, 2024
AcasăAlegeri 2020INTERVIU ELECTORAL. Iulian Popescu (PNL): "Complexul Energetic Oltenia a fost la o...

INTERVIU ELECTORAL. Iulian Popescu (PNL): „Complexul Energetic Oltenia a fost la o lună de faliment” / „Putem atrage de 5-10 ori mai multe fonduri europene la Gorj”

-

Este tânăr antreprenor. Acum câteva luni, nu avea nicio legătură cu politica. Era foarte prins cu afacerile firmei sale la București și la Chișinău, cu proiecte de atras fonduri europene, cu provocările unui om de business. Brusc, Iulian Popescu (38 de ani) a decis să intre în arena alegerilor, candidând din partea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. A pierdut, dar merge înainte: acum candidează pentru Camera Deputaților.

Cum Gorjul este prizonierul PSD de aproape 30 de ani, Iulian Popescu n-a câștigat bătălia pentru Consiliul Județean Gorj, deși PNL a reușit să spargă o mare blocadă a PSD, câștigând Primăria Târgu-Jiu prin liberalul Marcel Romanescu.

Alegerile din 27 septembrie i-au schimbat destinul lui Iulian Popescu. A simțit că bătălia pentru o viață mai bună a județului său natal e o provocare chiar mai mare decât creșterea firmei sale, pe care o deținea de 16 ani.

Și atunci a decis: nu-i nimic, am pierdut, mă pregătesc pentru următoarele alegeri, peste 4 ani. Cum: continuând lupta cu PSD în alegerile parlamentare din 6 decembrie. De ce? Ne-a explicat în interviul electoral de mai jos, luat în calitate de candidat al PNL la Camera Deputaților, locul 3 pe lista de la Gorj.

- Advertisement -

Reporter: Și cum așa, brusc, din afaceri în politică?

Iulian Popescu: Viața mi-a oferit deja o mare surpriză anul acesta: la vârsta de 38 de ani am trecut deja prin două alegeri, fără să fi fost înainte membru de partid. Pe 27 septembrie am fost candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Gorj, iar acum candidez pentru un loc de deputat, la alegerile din 6 decembrie.

- Advertisement -

– Sunteți gorjean, dar și bucureștean…

– (Zâmbește) Da, e vorba aia: „m-a făcut mama gorjean și nițel bucureștean”. Sunt gorjean, am făcut facultatea la București și în timpul studiilor am deschis o companie în Capitală, care funcționează și acum, are birou și acolo, și la Târgu-Jiu. Chiar și la Chișinău am avut unul anul trecut.

– Deci, faptul că ați candidat la locale și acum la parlamentare înseamnă că v-ați reconectat cu Gorjul?

– Am rămas conectat tot timpul. Dar campania electorală de la alegerile locale a fost o ocazie pentru mine de a cunoaște Gorjul în niște ipostaze noi.

– Se poate spune că implicarea dvs. în alegerile locale v-a resuscitat pasiunea pentru Gorj?

– Da. Până acum vedeam lucrurile la nivel național, cumva. Acum, în schimb, fără să omit interesul național, încerc totuși să caut o soluție pentru ca orice proiect pe care îl implementez să vină și aici, la Gorj, să beneficieze și județul meu de el. Dar dacă vorbim de interesul meu personal, acela e unul singur: să fac cât mai bine în jurul meu, oamenilor cu care lucrez, gorjenilor, pentru că, așa cum suna și sloganul meu de campanie, ”Îmi Pasă de Gorj”. Iar asta pleacă de la suferințele acestui județ, care mă dor și pe care vreau să le curm cu tot ce pot eu.De asta am lăsat deoparte 16 ani de experiență în proiectele mele de afaceri și personale, fără să mă uit în urmă. Cu multă bucurie am îmbrățișat această experiență nouă, a omului politic, pentru că astfel pot să întorc experiența mea locurilor natale, ca să schimbăm în bine viața oamenilor.

– Oamenii trebuie să fie tot mai atenți la politică, pentru că dacă spun „nu mă interesează politica” își fac lor un mare rău. De ce? Păi, îi interesează atunci pe alții mai răi, care vor vota în locul lor, iar la final și ei vor suferi.

Trebuie să ieșim din această viziune strâmtă că doar ce e în curtea noastră e important. Poate unora ne e bine, avem bani, casă, mașină, le putem da copiilor. Dar trebuie să facem mai mult și pentru viața de dincolo de gardul nostru. Nu mai putem funcționa pe ideea „să facă statul, să facă cineva”! Ei, acel cineva suntem noi.

Odată ce schimbăm această mentalitate și avem conștiința statului tip ”prin noi înșine”, putem să trecem la treabă. Acesta este momentul în care ne pasă de fiecare hârtie de pe stradă, că nu avem drum expres până la București, că Gorjul este părăsit de tot mai mulți oameni și că foarte puțini se mai întorc. Și cu fiecare zi cu care ignorăm aceste aspecte, județul devine tot mai izolat, tot mai sărac și tot mai lipsit de speranță.

Insist pe acest concept de calitatea vieții. Nu e suficient ca oamenii să aibă doar serviciu. Trebuie să aibă și educație bună, și cultură, și servicii, spitale etc.

– Ați pomenit niște vorbe sfinte pentru liberali: „prin noi înșine”. Sunt cele care au făcut România modernă în vremea Brătienilor. Să nu uităm rolul imens al PNL, prin Aretia Tărărăscu, în a-l convinge pe Constantin Brâncuși să vină de la Paris pentru a ridica la Târgu-Jiu Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului – o valoare universală!

– Da… Din păcate, vreme de 30 de ani, administrația locală este a PSD, am pierdut șansa la ultimele alegeri locale să schimbăm asta, dar sper să rezolvăm peste 4 ani. Ca guvernare, în schimb, PNL va arăta o atenție deosebită județului Gorj, cum județul nu a mai avut parte până acum în ultimi 30 de ani. Și aici discutăm de investiții majore, de susținerea unor companii de stat tot prin investiții extraordinar de mari. Și vreau să amintesc doar o singură sumă: de 3,54 de miliarde de euro – suma totală a proiectului de eficientizare și de reducere a emisiilor de CO2 în cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Nu numai că vom salva o companie puternică, importantă pentru statul român, care să stea pe picioarele ei din 2026 încolo, dar în spatele acestor investiții imense se va regăsi o întreagă rețea de oameni, firme, furnizori. Toți vor avea de lucru în acest proces de retehnologizare și mare parte din suma de 3,54 de miliarde de euro vor fi bani care vor intra în economia județului Gorj.

– Să spunem lucrurilor pe față: CEO a fost distrus de PSD, a fost ”muls” de toate resursele, iar când a preluat PNL guvernarea, adică acum un an, era în pragul falimentului!

– Da, a fost la o lună sau două de faliment. Nu doar din cauza hoțiilor extraordinare, dar și din cauza inerțiilor de a lua o decizie cu compania și a sprijini proiecte de dezvoltare a ei bazate pe certificatele de CO2, o chestiune pe care conducerea anterioară a CEO pur și simplu a ignorat-o. Deci acea deviză ”prin noi înșine” nu trebuie să fie doar la nivel guvernamental sau local, ci și la nivelul fiecărui individ. Și ea se poate aplica foarte bine la CEO, pentru că foarte multe lucruri bune se pot face aici – să facem bine documentația de mediu, de extinere a carierelor, și să nu mai amânăm ani de zile cu discuțiile dintre ministere cu tot felul de probleme de aviz de legalitate.

– Care e diferența între PNL și PSD în ceea ce privește marile companii de stat?

– Acum, în sfârșit, statul român a înțeles că este acționar în aceste companii, trebuie să le capitalizeze, să facă investiții în ele, să le facă profitabile, să aducă dividende și să ajute și bugetul statului în cele din urmă. Nu să le lase așa, la un nivel de subzistență, sperând de la an la an că nu se va închide în mandatul unui anumit partid.

De aceea, salut și inițiativa de la Uzina Mecanică Sadu, care a primit deja o tranșă de bani prin mărire de capital social, și am avut acolo o discuție și cu Dan Vîlceanu (liderul PNL Gorj – n. red.), și cu actuala conducere a uzinei, pentru o susținere de ajutor de stat similar cu cel prin programul pentru CEO. Trebuie făcută acolo o retehnologizare completă, ca această companie să devină imediat profitabilă.

Gorjul este pe ultimele locuri în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, la nivelul țării. Pe scurt, aceste surse de finanțare sunt cheia dezvoltării economice a județului Gorj, cum sunt de fapt cheia programului economic prezentat de Guvernul Ludovic Orban.

Cuvintele esențiale sunt: investiții, investiții și iar investiții, infrastructură etc. Acestea – și nu numai – pot fi finanțate prin fonduri europene, care aduc valoare adăugată, care au un efect multiplicator în economie și care nu se duc într-o zonă de consum, în care banii sunt pur și simplu omorâți.

– Cât a atras Gorjul până la Guvernul PNL?

– Foarte puțin. Nu am în față datele exacte, dar foarte puțin. Pe ultimele locuri din țară.

– Cât va atrage Gorjul cu guvernarea liberală, prin comparație cu PSD?

– Cred că dacă spun că și de trei ori mai mult, e puțin spus. Și vă dau doar o dovadă în acest sens: în ultimul an, de când PNL a preluat puterea, potrivit domnului Boloj, ministrul Fondurilor Europene, absorbția a crescut de trei ori.

Eu cred că putem să mărim și la 5 sau chiar 10 ori, pentru că venim pe un drum practic gol: în județul Gorj nu s-a atras mai nimic ca finanțare UE. Eu văd orice punct negativ ca pe o mare oportunitate. Avem șansa să atragem multe fonduri europene, să aducem investitori și bani privați la Gorj.

———————————————————————————————————————

– Comandat de: Partidul NAȚIONAL LIBERAL (P.N.L.) – Filiala județeană Gorj

– Executat de: Macondo Gabo Press S.R.L. – Portal: Ziaristii.com

– C.U.I. mandatar financiar: 11200025

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -