Un general iranian și șeful miliției irakiene pro-Iran au fost omorâți la ordinul lui Trump. Ayatollahul promite o „cruntă răzbunare”

1
5369
Generalul Qassem Soleimani

Tensiune maximă în zona arabo-persană din Asia. Un general-cheie al Iranului și comandantul miliției irakiene susținute de Iran au fost omorâți vineri dimineață pe aeroportul din Bagdad, capitala Irakului. Iranul amenință că va „răzbuna crunt” dublul asasinat.

Cei doi lideri militari lichidați sunt:

  • generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds;
  • Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul miliției irakiene susținute de Iran.

Pentagonul a confirmat eliminarea lui Soleimani, transmițând într-un comunicat că „acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, transmite Mediafax.

Cei doi mujahedini au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad. Președintele american Donald Trump a salutat asasinarea generalului, publicând pe twitter drapelul SUA.

Donald Trump și steagul american

Și secretarul de stat Mike Pompeo a jubilat după atacul american, publicând imagini video cu irakieni dansând pe străzi, de bucurie. „Irakienii dansează pe străzi, în numele libertății, recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”, a scris oficialul american.

Videoclip încorporat

Amenințări infernale dinspre Iran

Iranul va fi și mai hotărât în rezistența sa față de SUA, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani, ca reacție la asasinarea generalului Qassem Soleimani, scrie Reuters.

„Martiriul lui Soleimani va face ca Iranul să fie și mai hotărât să reziste expansionismului Americii și să apere valorile noastre islamice. Fără niciun dubiu, Iranul și alte state din regiune care caută libertatea se vor răzbuna”, a spus Rouhani, potrivit televiziunii de stat.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a transmis că va „răzbuna crunt” uciderea celor doi.

Și dinspre milițiile pro-iraniene din Irak au venit amenințări.

„Inamicul american și cel israelian sunt responsabili pentru uciderea mujahedinilor Abu Mahdi al-Muhandis și Qassem Soleimani”, a declarat Ahmed al-Assadi, un purtător de cuvânt al Forțelor Populare de Mobilizare din Irak, care coordonează milițiile susținute de Iran.

Luptătorii miliției irakiene susținute de Iran „trebuie să fie în stare de alertă pentru bătălia cu SUA, care va urma”, a transmis un comandant al miliției, care a adăugat că prezența militară americană în zonă se va încheia curând.

Grupurile paramilitare irakiene au anunţat vineri că trei rachete au lovit aeroportul internațional din Bagdad, ucigând cinci membri ai grupărilor paramilitare irakiene și doi „invitați”.

Rachete au aterizat lângă terminalul de marfă aerian, incendiind două vehicule, ucigând și rănind mai multe persoane.

Și joi, cu o zi în urmă, au avut loc atacuri împotriva a două ținte din Bagdad ce aveau legături cu Iranul, au declarat oficiali americani pentru Reuters. Oficialii, vorbind în condiții de anonimat, au refuzat să ofere alte detalii.

Cine era generalul Soleimani

Generalul Qassem Soleimani a devenit celebru atât în Iran, cât și în străinătate după ce a condus aripa internațională a Gărzilor Revoluționare și a avut un rol-cheie în războaiele din Siria și Irak.

El a contribuit la răspândirea influenței iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite și dușmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită și Israel, s-au străduit s-o țină sub control.

Soleimani a supraviețuit mai multor tentative de asasinat împotriva sa, puse la cale de agențiile occidentale, israeliene și arabe în ultimele două decenii.

Forțele Quds, conduse de generalul Soleimani, au fost însărcinate să efectueze operațiuni dincolo de granițele Iranului. Ele l-au sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad, atunci când acesta a fost aproape de înfrângere în războiul civil început în 2011. Aceleași trupe speciale comandate de Soleimani au ajutat miliţiile irakiene să învingă organizaţia extremistă Stat Islamic din Irak.

Generalul Soleimani a devenit șeful Forțelor Quds în 1998. A întărit legăturile Iranului cu gruparea Hezbollah din Liban, cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad și cu milițiile șiite din Irak.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Prima zi fără „Evenimentul zilei”. Am fost la nașterea lui, mă bucur că n-am participat la parastas

1 COMENTARIU

  1. In final, intotdeauna, fanfaronii conducatori ai Islamului, toti niste primitivi care incurajeaza , finanteaza si practica terorismul (inclusiv cel de stat, gargaragii care amenință ca niste mascarici isterizati SUA in fata babuinilor si mai primitivi din tarile lor islamizate si inapoiate, vor primi ce merita..! O racheta in turban sau un glont in frunte..!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here