Doborârea avionului lui Evgheni Prigojin, în care s-a aflat și oligarhul din fruntea marșului asupra Moscovei organizat în 23-24 iunie, i-a generat lui Michael McFaul, unul dintre cei mai importanți specialiști în problemele spațiului ex-sovietic și rusesc, o serie de dileme foarte interesante. Tocmai modul spectaculos în care s-ar fi ales lichidarea lui Prigojin îi atrage atenția lui McFaul. Acesta arată că în cel puțin trei privințe ceva nu se potrivește în această poveste.
Michael McFaul a fost ambasador al SUA în Rusia (2012-2014), profesor de științe politice, director al Institutului Freeman Spogli și senior editor la Universitatea Stanford.
A venit în Rusia, în 2012, ca prieten și cu dorința deschisă de a îmbunătăți relațiile cu SUA, dar a fost întâmpinat cu o ostilitate extremă de Putin. Paranoic, fostul colonel KGB ajuns lider la Kremlin era ferm convins că Barack Obama (președintele de atunci al SUA) l-a trimis pe McFaul pentru a organiza în Rusia o „revoluție colorată”. Profesorul a fost acuzat că e agent CIA, iar FSB (ex-KGB) a organizat manifestații împotriva sa, în timp ce Putin a comandat atacuri violente în presa moscovită. În cele din urmă, după doar doi ani, McFaul a părăsit Rusia, odată cu invazia lansată de ruși în Ucraina.
În acest moment, Michael McFaul nu contestă moartea lui Prigojin și chiar spune la începutul însemnărilor sale de pe Twitter că el însuși crede în această ipoteză, a uciderii liderului Wagner la ordinul lui Putin.
Dar cel puțin trei chestiuni majore rămân deocamdată fără răspuns, scrie expertul american. În primul rând, de ce s-a ales această modalitate spectaculoasă și dramatică pentru lichidarea lui Prigojin? În al doilea rând, dacă totul era deja planificat, de ce au fost puși liderii țărilor africane în posturi penibile, fiind lăsați să se întâlnească acum câteva zile cu Prigojin? Iar în al treilea rând, de ce nu s-au luat măsuri din timp pentru controlul și neutralizarea mercenarilor Wagner, după uciderea liderului lor?
Of course, we will never know all the facts. Its Putin’s Russia. But if true, as most believe (including me) now that Putin killed Prigozhin, I have some questions. 1/ THREAD
— Michael McFaul (@McFaul) August 23, 2023
Mai jos, semnele de întrebare ridicate de expertul american Michael McFaul cu privire la operațiunea de lichidare a oligarhului Evgheni Prigojin.
De ce? De ce? De ce?
„Bineînțeles, nu vom ști niciodată toate faptele. Este Rusia lui Putin. Dar, dacă este adevărat, așa cum cred cei mai mulți (inclusiv eu), acum, că Putin l-a ucis pe Prigojin, am câteva întrebări.
De ce a ales Putin să-l ucidă pe Prigojin într-un mod atât de dramatic? De ce nu l-a arestat pur și simplu? Sau să-l omoare cu un glonț? Putin avea nevoie de alibiul unui «accident»? De ce?
Înțeleg că Putin a folosit ultimele două luni pentru a depista simpatizanții lui Prigojin din cadrul armatei/regimului. Dar de ce i-a permis lui Prigojin să se întâlnească cu liderii africani în timpul summit-ului său de la Sankt Petersburg? Îi face pe liderii africani să pară cam proști acum.
Dacă totul a fost planificat, nu ar fi trebuit ca Putin și FSB să-i aresteze sau să-i aibă sub control pe mercenarii Wagner? De ce li se permite acum să se descarce despre răzbunare pe rețelele de socializare?”
Dacă nu înțelesese cum stau lucrurile în 2012, cînd s-a prezentat la post, de ce ar înțelege răspunsurile acum?