Intrat în panică, PSD nu mai merge „până la capăt”. „Omul lui Kovesi” e numit șeful Poliției, agentul lui Dragnea e retras de la CEDO

2
11118
Chestorul Liviu Vasilescu, noul șef al Poliției Române

Două decizii aparent surprinzătoare luate de Guvernul Dăncilă: noua conducere a Poliției Române e formată din oameni cu care se răfuise Dragnea, iar avocatul plasat de fostul șef al PSD la CEDO este retras pe ușa din dos.

Cele două decizii fac parte din încercarea Vioricăi Dăncilă de a readuce PSD în zona frecventabilă a politicii. De exemplu, de a-l scoate din izolarea la care l-au pedepsit socialiștii europeni. Există semne de dezgheț, bulgarul Stanișev (șeful PES) vine la Congresul PSD, dar pentru asta Dăncilă trebuie să ia mai multe decizii precum cele de astăzi.

Numirile de la șefia Poliției Române, atipice PSD, au legătură cu cazul de mare impact al răpirilor, violurilor și crimelor de la Caracal, care pune în mare dificultate partidul Vioricăi Dăncilă.

Retragerea lui Viorel Mocanu de la CEDO poate fi o șmecherie: acesta oricum a făcut răul pe care-l avea de făcut și pe care a fost trimis de Dragnea la Strasbourg. Odată devenit inutil, poate fi retras, în speranța unui câștig de imagine pentru PSD.

1. „Omul lui Kovesi” preia șefia Poliției

Chestorul Liviu Vasilescu a fost numit miercuri șef al Poliției Române, iar adjunctul acestuia va fi, probabil, chestorul Bogdan Despescu. Cei doi au fost „hingheriți” de la fostul ministru de Interne, Carmen Dan, la ordinul lui „Daddy” Liviu Dragnea.

Numirea lui Liviu Vasilescu în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, semnată de ministrul de Interne, Mihai Fifor, și de premierul Viorica Dăncilă, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Chestorul Liviu Vasilescu a condus Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) din Poliția Română până în aprilie 2018, când a fost schimbat din funcție de Carmen Dan și mutat la Direcția de Arme și Muniții.

IGPR preciza atunci că Vasilescu „a preluat, cu acordul său”, funcția de director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Jocurile au fost însă altele. Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) era una dintre instituțiile-cheie cu care lucra DNA, după ce Curtea Constituțională a scos SRI din anchetele penale.

Așadar, DOS deține informații prețioase, iar Liviu Dragnea a pus ochii pe această instituție pentru a-i folosi informațiile, dar și pentru a slăbi eficiența DNA.

Sub conducerea lui Liviu Vasilescu, informațiile despre filaje și interceptările realizate de această Direcție nu au ajuns pe masa lui Dragnea și a tovarășilor săi. Mai mult, Vasilescu nu era „de încredere”, iar Dragnea nu-și permitea să-i comande lucruri murdare. Și atunci i-a ordonat lui Carmen Dan să-l schimbe, pentru a face loc unui om „de casă”.

Vasilescu a fost vânat și pentru că era considerat un apropiat al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, cu care a colaborat strâns după decizia Curții Constituționale de a scoate SRI din anchetele penale. DOS se ocupa de interceptarea, filajul și supravegherea operativă a celor acuzați în dosarele DNA.

Funcția de șef al Poliției Române a devenit vacantă după ce Ioan Buda a fost demis de ministrul de Interne de la acel moment, Nicolae Moga, în urma „cazului Caracal”.

2. Este retras agentul lui Dragnea de la CEDO

Agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, a fost eliberat din funcție „la cerere” de premierul Viorica Dăncilă. Decizia a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

La începutul lunii august, Mocanu a demisionat după ce DNA a demarat o anchetă împotriva sa pe motiv că, în loc să pledeze în favoarea statului român, i-a ținut partea lui Liviu Dragnea.

Viorel Mocanu

DNA a deschis dosar penal după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în „dosarul Referendumul”, în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Jurnaliștii de la Hotnews au studiat dosarul de la CEDO și au constatat că agentul României a formulat argumente în defavoarea statul român și în favoarea fostului lider PSD. Aceasta după ce Catrinel Brumar, fostul agent CEDO, a fost schimbată cu Viorel Mocanu, un avocat care-i reprezentase pe Sorin Oprescu și Rovana Plumb.

Potrivit Hotnews, avocatul lui Dragnea în procesul de la Strasbourg, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.

Viorel Mocanu a fost numit în februarie în funcţia de agent guvernamental pentru CEDO în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu rang de director general.

Anterior, Mocanu a fost avocatul unor inculpați precum Sorin Oprescu, Rovana Plumb („dosarul Belina”), Oana Zăvoranu și Florin Salam.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Pedofilul Drăghici are patru fete. Pe una, fiică vitregă, a violat-o de când copila avea 10 ani. Mama victimei este medic

Încă un monstru: Bogdan Drăghici, fost demnitar, președintele T.A.T.A., și-a violat fiica vitregă timp de 4-5 ani. A abuzat și alte minore, acum e arestat

Angajamentele lui Iohannis în SUA: România nu va deveni prizoniera Chinei (Huawei, Cernavodă) și nici a Rusiei (Gazprom)

Trump: „România, o țară extraordinară, cu o corupție extraordinară. Dar am încredere în Iohannis, face treabă bună”

Cercelul negru și poșeta albastră din mașina gri. Noi indicii că monstrul din Caracal a omorât și alte fete

INTERVIU. „Dincă suferă de aceeași boală ca și criminalii din SUA. Are o structură nenorocită. Ar merita pedeapsa cu moartea”

Alexandra trăiește. Sorinei i-a fost luat un rinichi. O lume paralelă, clădită de ticăloși pentru proști

Încă un șmen al polițiștilor care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea au divorțat în 2018 ca să poată fi amândoi șefi!

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

Masacrul de la Săpoca – „un lung șir de erori umane și manageriale”. Și o întrebare: de ce ținea directoarea PSD-istă 45 de posturi blocate?

2 COMENTARII

  1. Sa fim seriosi, tot ceea ce este numit de PSD este putred, poate nu este putreziciune dragnista sau pesedista, dar este putreziciune. PSD nu numeste niciodata oameni care nu sunt santajisti or santajabili ori santajisti-santajabili!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here